Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

Новата млазница Piston на Tesy обезбедува до 40% повеќе топла вода од хоризонталните бојлери во споредба

29 april 2022

In Bulgarian  In Serbian

 

Можете да го создадете следното револуционерно решение во техниката!

Придружете му се на тимот на Теси

 

Стремежот за иновативните технологии е она што го прави бугарскиот производител на бојлери и домашни апарати Теси лидер на меѓународниот пазар. Компанијата повторно ги изненадува своите потрошувачи со воведувањето на усовршената млазница Piston, преку која се обезбедува до 40% повеќе топла вода за домаќинство (ТВД) во споредба со претходниот модел.

 

 

Кога се загрева, топлата вода во бојлерот се собира во нејзиниот горен дел. Кога има потрошувачка, во долниот дел од бојлерот навлегува ладна вода од цевководот за вода за пиење. Таа се меша со топлата и постепено ја оладува.

 

„Млазницата во бојлерот е уред кој го контролира протокот на ладна вода и брзината на нејзиното мешање со топлата вода. Со новата генерација на млазници Piston што ја разработивме, оваа брзина е значително намалена. На овој начин се обезбедува и до 40% повеќе топла вода за хоризонталните модели TESY BiLight во споредба со претходната верзија на млазницата“, објаснија од Теси. „Преку ова револуционерно решение, количината на топла вода за домаќинства од хоризонталните бојлери е споредлива со онаа од вертикалните“, додадоа тие.

 

 

Богатиот асортиман на бојлери од марката Tesy се одликува со голем број други иновации, меѓу кои: турболатор за поефикасен пренос на топлина, емајлирана покривка Crystal Tech, аноден заштитник за долг век на траење на уредот, Eco smart режим, кој ја намалува потрошувачката на енергија и други.

 

Дознајте повеќе за производите и услугите на компанијата што ги нуди во Македонија ТУКА!

 

 

 

Извор на фотографии: Теси, freepik.com

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 07 june 2023Т и Д Инженеринг: Нашите станици за полнење на електрични автомобили ги исполнуваат сите современи меѓународни и државни стандар

  Динамиката во енергетскиот сектор во последните години уште еднаш го стави на дневен ред охрабрувањето на електричната мобилност кај нас и во Европа. Комплекс од европски регулативи и стратешки документи ги регулираат процесите поврзани со развојот на овој пазарен сегмент. Електричните автомобили добиваат се поголема популарност и не оставаат никаков сомнеж за нивната иднина. „Паметните решенија за полнење што ги нудиме ги покриваат сите ситуации од реалноста“, раскажаа од Т и Д Инженеринг. Компанијата е лидер во областа на инженеринг решенија во енергетиката, електротехниката и електрониката.

 • 05 june 2023Филкаб Солар обезбеди енергетска независност за фабриката за стакло Инхом проектирајќи и изградувајќи фотонапонски систем

  Користењето на обновлива енергија е сè побараното решение како од домаќинствата, така и од производителите со цел намалување на отпечатокот врз животната средина и заштеда на трошоците за електрична енергија. Во денешниот материјал, заедно со специјалистите од Филкаб Солар, ќе ви раскажеме за решенијата кои компанијата ги имплементирала во фабриката за стакло Инхом, која се наоѓа во регионот на Варна. На овој начин, производителот ја обезбедува својата енергетска независност и сигурност на неговите производствени процеси. Погледнете ги поединостите во следните редови.

 • 02 june 2023„Живот со брзина“ со Siemens NX: Од SpaceCAD го претставуваат учеството на моќните софтверски алатки во Формула 1

  „Изградбата на ефикасен и брз автомобил достоен за Формула 1 започнува уште во фазата на проектирање. Токму поради оваа причина компаниите вложуваат огромни инвестиции во изградбата на талентирани и квалификувани тимови од специјалисти за машинско конструирање и нивното опремување со најновите алатки за проектирање. Организација која ја совладала уметноста да користи дигитални алатки за проектирање, тестирање и валидирање на модели е Oracle Red Bull Racing. Не случајно имено тие се победници на Светското првенство за конструктори и Светскиот шампионат на пилотите за 2022 година.

 • 02 june 2023Saer: Ако вашите пумпи блокираат од течности со висока содржина на цврсти материи и висок вискозитет, ние имаме решение - серија

  Пумпните решенија за флуиди со висока густина се проектираат и произведуваат за да одговорат на голем број предизвици од техничка природа поврзани со густината на течноста, на пример, потребата за поголема моќност на електричниот мотор и можната абразивност на пумпаните супстанции. „При изборот на пумпно решение за течности со висок вискозитет или содржина на цврсти материи, најдобро е да се направи консултација со професионалец за да се разгледаат сите потребни карактеристики на пумпата како што се продуктивност, потисок, моќност на моторот, материјали и други во светлината на планираната намена“.

 • 01 june 2023Инж Нишан Баздигјан, управител на РАИС, ја коментираше иновативната машина со 8 вретена разработена во соработка со Siemens

  Во изминатата година, ви раскажавме за заедничкиот проект на машиноградбената компанија РАИС и Siemens, сектор Дигитални индустрии, кој вклучуваше разработка на иновативна машина со 8 вретена, признаена на престижниот интерен натпревар на Siemens и наградена со наградата „Siemens Superheroes“ 2022. За суштината на приспособениот проект, чија цел е оптимизација на производството и неговото еколошки влијание, како и за долгогодишното партнерство меѓу двете компании, раскажа инж. Нишан Баздигјан, управител на РАИС.

 • 30 may 2023GreMa 3D: Со решенијата за SLS 3D печат на Sinterit, ја поддржуваме креативноста на патот кон одржлива иднина на индустријата

  „Ја поддржуваме креативноста на инженери, истражувачи, дизајнери и визионери во нивните активности. Поради оваа причина, се стремиме да изградиме сигурни и долготрајни партнерски односи со докажани и лично проверени производители. Така, на нашите клиенти им обезбедуваме оптимални и лесни за употреба решенија кои се со висок квалитет и се нудат по конкурентни цени. Sinterit создава компактни SLS 3D печатачи, дополнителни уреди и инструменти кои ја прават SLS технологијата достапна и лесна за користење. Нашето партнерство со Sinterit ни овозможува да ги задоволиме потребите на пазарот за адитивно производство".

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 07 june 2023Соф Конект ќе инсталира уште 22 станици за електрични автомобили на аеродромот во Софија

  Концесионерот на софискиот аеродром (Бугарија) Соф Конект објави нарачка за 22 станици за полнење на електрични автомобили, дозна BalkanEngineer од Economic.bg. Тие ќе бидат додадени на веќе инсталираните 4 објекти во зоната на аеродромот. Вредноста на инвестицијата не е прецизирана. Наскоро ќе бидат додадени уште три точки за полнење електрични возила, вклучително и во ВИП паркинг зоната на помалиот Терминал 1 на аеродромот во Софија. Нарачани се 16 нови станици за полнење со наизменична струја од 22 kW и 6 станици за полнење со еднонасочна струја од 180 kW. Наскоро ќе бидат додадени уште три точки за полнење електрични возила, вклучително и во ВИП паркинг.

 • 05 june 2023Албанија ќе создаде агенција за охрабрување на стартап фирми и иновации

  Албанскиот парламент усвои закон кој има за цел да им го олесни работењето на стартап фирмите во земјата преку создавање на специјална владина агенција. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Специјалната агенција ќе внесе динамична енергија во поддршката на стартап компаниите, со значително намалување на времето на размена на информации, обработка на документите на кандидатите и целосна транспарентност во одлучувањето за јавно финансирање. Законот вклучува одредба за ослободување на т.н. дигитални номади од плаќање на даноци во нивната прва година во Албанија со надеж дека тие можат да донесат сезонски работници со себе.

 • 02 june 2023Општина Монтана (Бугарија) и општина Моцацеј (Романија) претставија успешно спроведен проект во рамките на европска програма

  Градоначалниците на општините Монтана (Бугарија) и Моцацеј (Романија), Златко Живков и Марчело Развен одржаа успешна средба во град Монтана, на која го презентираа завршениот проект „Опремата спасува живот“ во рамките на Програмата на Европската унија за прекугранична соработка меѓу Бугарија и Романија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од БТА. Проектот „Опрема спасува живот“ е вреден околу 774.000 евра. Во неговите рамки, општина Монтана набави специјализирана опрема, вклучувајќи багер-утоварувач, латформа за спасување со кула, два пикапи, два мини предни утоварувачи и земјоделски трактор со приколка.

 • 31 may 2023Авеста Батери енд Енерджи Инженеринг отвора нова фабрика за производство на акумулатори во Кичево, Северна Македонија

  Околу 600 нови работни места ќе отвори компанијата Avesta Battery and Energy Engineering (AБEE), која ќе инвестира околу 40 милиони евра во Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од Inovativnost.mk. Белгиската компанија ќе гради фабрика за производство на електрични акумулатори за автомобили во ТИРЗ Кичево. Договорот за реализацијата на инвестицијата беше потпишан во Брисел од директорот на Дирекцијата за технолошки развој на индустриските зони на Северна Македонија Јован Деспотовски и сопственикот и генерален директор на АБЕЕ Нешин Омар.

 • 29 may 2023Се гради нов Центар за конференции, саеми и изложби во Тирана, Албанија

  Во албанскиот главен град Тирана беа претставени предлозите на петте архитектонски студија кои се финалисти на меѓународниот конкурс за изградба на Центар за конференции, саеми и изложби во градот, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Градоначалникот на Тирана, Ерион Велиај, посочи дека со создавањето на овој центар ќе започне нова ера на трансформација на градот, насочена кон „Новиот булевар“. „Новиот булевар“ ни дава можност да разбереме колку Тирана порасна за 100 години и колку беше тоа неопходно“, коментира тој. Стремежот во моментов е кон балансирање на Тирана во северна насока, така што градот да има два центри - плоштад „Скендербег“ и „Новиот булевар“ во неговата улога на модерната визија на главниот град.

 • 25 may 2023Фероинвест и Централинвест од РСM во 2022 година оствариле приходи од 113 милиони евра

  113 милиони евра приход во 2022 година оствариле компаниите Фероинвест и Централинвест, кои се дел од групацијата Фероинвест/Централинвест, во која влегуваат уште компаниите БРАКО и Рес. Ова го дозна BalkanEngieer.com од Makfax.com.mk. Посочените приходи претставуваат раст од дури 135% во однос на 2021 година. Растот на приходите се должи пред се на зголемената продажба на електрични и водородни возила, зголемениот број на изградени сопствени електрани од обновливи извори (фотоволтаици и биогас), изградбата на електрани за други инвеститори, како и испораката на електрична енергија на македонската економија. И покрај економската криза, групацијата отвори 42 нови работни места во 2022 година и инвестираше 28 милиони евра.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 06 june 2023Компанијата Minal со седиште во Кина гради нова фабрика за автоделови во Шабац, Србија

  Minal Europe Green Material поднесе барање до Министерството за заштита на животната средина на Србија за постапка за оцена на влијанието врз животната средина за изградбата на нов комплекс за производство на автоделови. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Објектот ќе има вкупна површина од 91.354 метри квадратни. Производствените простории на комплексот ќе заземаат централно место во парцелата а сите помошни постројки се предвидени во неговиот северен дел, со исклучок на портирниците кои се сместени во западниот дел пред главната сала. Предвидени се и слободни површини за озеленување. Производната хала ќе биде со димензии 163х107 метри.

 • 01 june 2023SHL Healthcare инвестираше речиси во фабрика за медицински производи во близина на Софија, Бугарија

  Шведската компанија SHL Healthcare доби сертификат од класа „А“ за својот инвестициски проект „Фабрика за производство на медицински производи“, кој ќе се реализира во општина Илинден, град Софија, Бугарија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Со овој проект компанијата има за цел да го прошири својот производствен капацитет, при што дел од произведените производи вклучуваат медицински производи како што се слингови (носилки за бебиња), чорапи со механизам за лекување на лимфодерма, системи за душеци за болнички кревети и други.

 • 30 may 2023Американската компанија за електрични автомобили Rivian ќе вработи над 150 инженери

  Американскиот производител на електрични автомобили Rivian активно вработува нови вработени во својот центар за истражувачка и развојна активност во Белград, Србија, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Тоа е единствениот инженеринг центар на компанијата надвор од Северна Америка. Генералниот директор на центарот за истражувачка и развојна активност на Rivian во Белград, Борко Лепојевиќ, потсети дека центарот почнал со работа на крајот на минатата година, а во овие неколку месеци биле вработени повеќе од 50 лица. Според неговите зборови, планот е центарот во Белград до крајот на првата година од своето постоење да има повеќе од 150 вработени.

 • 25 may 2023Американската ИТ компанија Oracle отвора регионален центар во Крагуевац, Србија

  Базираната во САД мултинационална компанија за компјутерски технологии Oracle отвори регионален центар во централниот српски град Крагуевац, од кој ќе презентира ИТ облачни услуги за глобалните корисници. Тоа го дозна BalkanEngieer.com од Serbianmonitor.com. За време на свеченото отворање, Oracle и државниот телекомуникациски оператор Телеком Србија потпишаа договор според кој Телеком ќе ја користи cloud инфраструктурата на американската компанија. Во моментов, центарот за податоци во Крагуевац опфаќа 14.000 метри квадратни, а неговата опрема ја користи владата, универзитети, технолошки паркови и стартап компании.

 • 23 may 2023Engie започнува со изградба на соларен парк со моќност од 8,6 MWp за Saint-Gobain

  Францускиот производител на енергија Engie SA започна со изградба на соларен парк со мошност од 8,6 MWp во јужна Романија за да му помогне на производителот на градежни материјали Compagnie de Saint-Gobain SA да ги исполни локалните барања за енергија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Renewablesnow.com. Фотонапонскиот парк ќе биде лоциран на територијата на фабриката за стакло на Saint-Gobain во Калараси и ќе биде опремен со 15.760 модули кои покриваат вкупна површина од 14 хектари. Неговата моќност се очекува да биде повеќе од 14.000 MWh годишно и ќе се користи исклучиво за потребите на Saint-Gobain за сопствена потрошувачка.

 • 18 may 2023Ники Ротор Авиејшан лансира нов модел на автожир и планира проширување на своето производство

  Младата бугарска компанија за производство на автожирови Ники Ротор Авиејшан планира да го прошири своето производство на карбонски компоненти и склопување во близина на град Правец во следните 3 години, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Компанијата продава од 10 до 15 машини годишно, но со проширувањето на производството, менаџментот предвидува оваа бројка да порасне до 50 во 2026 година. Компанијата разработува три модели, вклучувајќи ги „Калитеја“, „Лајтнинг“, кој моментално е во процес на сертификација. Кон крајот на април годинава на авијацискиот форум Aero Messe во Фридрихсхафен, Германија.

Види ги сите »