Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

Највисоката зграда во Полска е со оптимален хидрауличен баланс. Благодарение на Oventrop

18 november 2019

In Bulgarian

 

Импресивна и шармантна, Sky Tower е највисоката зграда во Полска. Сместена е во срцето на град Вроцлав. Со својата импресивна висина од 212 метри, зградата е симбиоза помеѓу луксуз и функционалност. „За оптималниот хидрауличен баланс на системите за одржување на микроклимата во големата зграда се грижат „паметните“ инсталации на Oventrop. Интелигентната интеграција на различни системи, развиени од страна на технолошката компанија, овозможува автоматски да се следат микроклиматските параметри во целата зграда – од приземните простории дури до 51-от кат во облаците“, раскажаа за BalkanEngineer.com од Oventrop GmbH & Co. KG KG.

 

 

Хидрауличен баланс во три чекори со решенијата на Oventrop

 

1. Распределбата на носачот на топлина или ладење во различните системи за греење и ладење на индивидуалните станбени и трговски објекти во Sky Tower се остварува со помош на колектори од нерѓосувачки челик Oventrop Multidis SF. Волуметриската стапка на проток сигурно се одржува на поставеното ниво од страна на интегрираните уреди за мерење и контрола на протокот.

 

2. Вентилите со двојно регулирање на Hydrocontrol VTR и Hycocon VTZ обезбедуваат хидраулично балансирање на цевководите и индивидуалните делници за греење и ладење.

 

 

3. Различниот притисок кај индивидуалните цевководи постојано се одржува со помош на регулаторите на диференцијалниот притисок на Oventrop Hydromat DTR.

 

„Како резултат на тоа, хидрауличното балансирање на сите кола за греење и ладење на сите катови им овозможува на сите тела за греење и климатизација да бидат постојано напојувани, без оглед на нивната оддалеченост од централниот систем за греење или ладење. Опишаното се случува дури и во случај на промена на оптоварувањето при промена на работните режими“, разјаснија од Oventrop.

 

Oventrop GmbH & Co. KG

Адресa: Германија, Д-59939 Олсберг, Паул Овентроп Штрасе 1
Телефон: 0049 2962 82 0
Факс: 0049 2962 82 400
E-mail: mail@oventrop.com

 

Претставување Oventrop Бугарија и Република Македонија

Адреса: бул. Др. Г.М. Димитров 62, Софија 1172
Телефон/факс: 00359 2 961 57 10
E-mail: mail@oventrop.bg


Хидротермика Системи ДООЕЛ
Адреса: Македонија, 137, Гостивар
Телефон/факс: 00389 42215594
Мобилен: 00389 70245571
E-mail: hidrotermika@t-home.mk

 

Дознајте повеќе за производите и услугите на компанијата што ги нуди во Македонија ТУКА!

 

 

Извор на фото материјал: Oventrop GmbH & Co. KG KG, Овентроп

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 06 december 2019Инженер В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК Бугарија е наш долгогодишен доверлив партнер. Дел II

  За нас, во BalkanEngineer.com, секогаш е чест кога ќе добиеме можност да го допреме вистинскиот процес на производство, особено ако успешно се реализира во претпријатие кое ги издржа економските и технолошките перипетии на времето. Благодарение на ФАНУК Бугарија, нашиот тим го имаше задоволството да помине цел работен ден во бугарската компанија ИНХОМ-98. Од нејзиниот сопственик и управител, инженер Вањо Палазов, дознавме како се постигнува конкурентно производство.

 • 28 november 2019ТиД Инженеринг: „Го извршуваме целиот спектар на активности за автоматизација“

  ТиД Инженеринг е докажана инженерска компанија во областа на енергетиката, електротехниката и електрониката. „Нашиот тим исто така го извршува целосниот опсег на активности за автоматизација. Имаме долгогодишна експертиза во изградба на индустриски мрежи на програмабилни контролери, системи за далечинско управување и далечинска сигнализација, имплементација на SCADA системи и многу други современи технолошки решенија за индустријата“, споделија за BalkanEngineer.com од бугарската компанија.

 • 27 november 2019Хајстер БГ: Електричните виљушкари Hyster помагаат за оптимизација на магацинскиот простор

  Магацинските простори стануваат сè попопуларни во услови на зголемена побарувачка. Една од причините за ова е континуираниот раст на електронската трговија. Порталот за анализи Statista предвидува дека само приходите од B2B трговијата ќе пораснат од над 40 милијарди евра за 2018 година до околу 46 милијарди во оваа година. Водени од иновации, проектирани со цел ефикасност, новите електрични виљушкари за подигнување во висина Hyster создаваат нови стандарди во складирањето.

 • 26 november 2019MTG: „Ги согледуваме потребите на нашите вработени и им обезбедуваме оптимална работна средина“

  Метал Технолоџи Груп (MTG) е една од докажаните металуршки компании кај нас. Компанијата има три фабрики за леење и механичка обработка на производи од алуминиум, леано железо и челик, а повеќе од 90% од нејзиното производство се извезува во земји низ целиот свет. „Задоволни сме кога се запознаваме со амбициозни млади луѓе. Имено на нив им нудиме најразлични можности за работа кај нас“, коментираа пред BalkanEngineer.com од тимот на MTG.

 • 25 november 2019Уште осум индустриски апликации од Мега Инженеринг со кои ќе ги оптимизирате вашите работни процеси. Дел II

  Како водечка компанија во проектирањето, изработката и имплементацијата на системи и средства за автоматизација на технолошките процеси, Мега Инженеринг ДОО продолжува да воведува разни индустриски примени. Сепак, овој пат, фокусот е малку поразличен и решенијата за кои ќе раскажуваме со љубезната соработка на тимот на компанијата, опфаќаат активности што не се толку тесно поврзани со производството. Што раскажаа од компанијата ќе разберете во следните редови.

 • 22 november 2019Брзо и прецизно утврдување на состојбата на трансформатори? Видете ја најновата понуда на Megger – TTRU3

  „Сакате да ја дознаете механичката состојба на некој трансформатор? Сега е доволно да го разгледате набрзина упатството на новиот TTRU3 на Megger и да започнете да работите со него – тој е толку лесен за употреба“, изјавија за BalkanEngineer.com от Мегер Бугарија ДООЕЛ, подружница на докажаниот производител на техника за мерење и контрола Megger Group. Еве што дознавме за трифазниот уред за тестирање на коефициент на трансформација TTRU3.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 04 december 2019Бугарија ќе обезбеди фреквенции за 5G мрежата до средината на 2020 година.

  До средината на 2020 година Бугарија ќе започне постапка за распределба на ресурс за фреквенција, преку кој мобилните оператори да ја започнат изградбата на нивните 5G мобилни мрежи. Ова стана јасно за време на првиот од таков вид форум за имплементација на 5G во земјата, дозна BalkanEngineer.com од организаторите. Форумот, кој се одржа под насловот „5G: паметна трансформација и раст“, ​​беше организиран од Бугарската комисија за регулирање на комуникациите.

 • 02 december 2019Групацијата Sika го купува романскиот производител на материјали AdePlast

  Еден од најголемите романски производители на градежни материјали – AdePlast станува сопственост на швајцарската групација Sika, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Вредноста на зделката не е јавно објавена. AdePlast произведува суви лепила и малтери, декоративни бои, премази и полистирен. Компанијата, во која има 470 вработени, пријави промет од 100 милиони евра за претходната година. Опфаќајќи ја цела Романија, компанијата управува три производствени бази.

 • 27 november 2019Кинеска компанија инвестира 200 милиони евра во експлоатација на бакар во Србија

  Кинеската компанија Zijin Mining планира да го обнови и прошири српскиот комплекс за експлоатација на бакар Serbia Zijin Bor Copper во град Бор, источна Србија. Инвестицијата изнесува 200 милиони евра. Компанијата во моментов подготвува проект за зголемување на годишниот капацитет на комплексот од 80.000 тони на 200.000 тони бакарен концентрат во период од четири години. Покрај тоа, Zijin Mining ќе инвестира и во набавка на специјални конверторни машини кои ќе ја зголемат чистотата на бакарниот производ од сегашните 62% на 99,8%.

 • 25 november 2019Македонија ја одржа конференцијата „Digital for Entrepreneurship“

  На 20 ноември 2019 година во град Скопје се одржа македонската конференција „Digital for Entrepreneurship“ како дел од Европската недела на мали и средни претпријатија. Годинешното издание на иницијативата беше обележано со повеќе од 35.000 настани во повеќе од 170 земји. За време на настанот во град Скопје, беше дискутирано за голем број актуелни теми поврзани со предизвиците и олеснувањето на работата на претприемачите денес. Гостите се запознаа и со можностите за развој кои дигитализацијата им ги нуди на малите и средни бизниси.

 • 20 november 2019Бугарија и Србија предвидуваат фонд за мали и средни претпријатија

  Специјален фонд ќе ги поддржува активностите и развојот на малите и средни претпријатија во пограничните региони на Бугарија и Србија за време на идниот програмски период 2021-2027 година. Компаниите ќе можат да добијат грантови за финансирање на проекти до 100.000 евра. Средствата за програмата за прекугранична соработка меѓу двете земји се очекува да бидат одобрени до крајот на следната година. Малите и средни претпријатија ќе можат да имаат корист од финансирањето за поддршка и модернизација на производството.

 • 18 november 2019Bosch отвори нови канцеларии и лаборатории за 7 милиони евра во Романија

  Германскиот технолошки развивач Bosch отвори нова зграда со канцелариски простор и тест лаборатории кон својата романска фабрика во Трансилванија. Инвестицијата е во вредност од 7 милиони евра. Изградбата на новиот објект Bosch го започна во март 2018 година, а го заврши во септември оваа година. Во канцелариите и лабораториите за тестирање, кои имаат вкупна површина од 5700 метри квадратни, ќе бидат вработени околу 250 лица. Целта на инвестицијата е да се обезбеди простор за нови проекти што ќе придонесат за долгорочен развој на фабриката.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 05 december 2019Во Македонија се одржа регионална средба за квалитет на воздухот

  Претставници на владите на Северна Македонија, Србија, Косово, Босна и Херцеговина одржаа регионална конференција за управување со квалитетот на воздухот во Западен Балкан. Средбата се одржа на 21 ноември во град Скопје, дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. Конференцијата беше организирана од Владата на Северна Македонија во соработка со Светска банка. На настанот се дискутираше за прашања, решенија и можности за финансирање на проекти. Учесниците разгледаа добри практики од ЕУ, како и од други земји, како Индија и Кина.

 • 03 december 2019Nibe Industrier станува сопственик на српската фабрика на Gorenje

  Шведскиот производител на бојлери, Nibe Industrier станува сопственик на фабриката за домашни уреди на Gorenje во Србија. Износот на зделката не е обелоденет. До сега Gorenje беше присутен во Србија преку својата подружница Gorenje Tiki која управуваше производствено претпријатие во град Стара Пазова. По стекнувањето на фабриката, Nibe Industrier стана сопственик на брендот уреди за греење Tiki. Преку зделката шведскиот производител има за цел да ја консолидира својата пазарна позиција во Европа и да го зголеми својот производствен капацитет.

 • 28 november 2019Романски производител отвори нова фабрика за автомобилски волани

  Романската компанија Valtryp, специјализирана за производство на автомобилски волани, отвори нова фабрика во Индустрискиот парк Eurobusiness II во град Орадеја, Романија. Компанијата зафаќа површина од 7000 метри квадратни. Вкупната цена на проектот е 2,44 милиони евра, дел од нив се кофинансирани од фондови на Европската унија. Градежните работи на новата фабрика започнаа во март 2018 година, а официјалното отворање на објектот, што се случи неодамна, се совпадна со 25-годишнината од создавањето на компанијата Valtryp.

 • 26 november 2019Попуст за учество на бугарскиот саем seeSUSTAINtec до 1 декември

  SeeSUSTAINtec е нова бизнис платформа во Бугарија и Југоисточна Европа за промовирање на иновации и знаења во сферата на одржливите решенија. Саемот и паралелниот форум ќе се одржат од 7 до 9 април 2020 година во град Софија, Бугарија, дозна BalkanEngineer.com од организаторот Виа Експо. Обединувајќи три настани со повеќе од 14 години историја: ЕЕ и ОИЕ (Енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија), Save the Planet (управување со отпад и рециклирање), Smart Cities (паметни градови), Виа Експо го проширува опсегот на настанот со нов фокус.

 • 21 november 2019Демократија и дигитализација – тема на Freja Forum 2019 во Македонија

  Помеѓу 8 и 10 ноември 2019 година се одржа 13-то издание на Freja Forum во град Скопје, Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од организаторите. Главната тема на настанот беше демократијата и праведната дигитална иднина. Програмата на настанот вклучуваше теми поврзани со дигиталната трансформација на Европа, улогата на мажите и жените во современиот дигитален свет, развојот на технологијата во медицината, користењето на вештачка интелигенција за намалување на климатските промени, сајбер безбедност и многу други.

 • 19 november 2019Србија ќе разработува платформа за вештачка интелигенција со Huawei

  Српската влада потпиша Меморандум за разбирање со кинеската мултинационална технолошка компанија Huawei за разработката на платформа за вештачка интелигенција (AI). Проектот ќе добие грант од 11,7 милиони евра од Кина. Huawei ќе обезбеди облачна инфраструктура до Државниот центар за податоци во град Крагуевац, каде ќе се разработува AI платформата. Проектот ќе овозможи создавање на најсовремени услуги за електронска влада, засновани врз употреба на вештачка интелигенција.

Види ги сите »