Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

Инж. Нишан Баздигјан, управител на РАИС, доби почесна плакета од Сеерменскиот добротворен сојуз „Парекорџаган“

27 march 2023

 In Albanian  In Bulgarian  In Serbian  In Romanian 

 

РАИС е компанија специјализирана за производство на CNC машини, алати и опрема за различни сектори од индустријата. На чело со инж. Нишан Баздигјан, инженеринг компанијата ги започна своите активности во град Пазарџик во веќе далечната 1994 година. Фундаментално воспоставените стандарди за постојан висок квалитет, иновации, создавање на стабилни партнерства, компетенции и професионализам му одредуваат на РАИС водечка позиција во машиноградбените сектори на Балканот и Европа. Принципите и традициите на градење сплотен колектив станаа основа за прогресот и развојот на компанијата. „Нашиот управител зема активно учество како во практичната подготовка на младите специјалисти, така и во континуираното надградување на компетенциите и во усовршувањето на стручноста на нашите специјалисти. А на почетокот на оваа година, инж. Нишан Баздигјан доби почесна плакета од страна на Сеерменскиот добротворен сојуз „Парекорџаган“, с оопштија од РАИС.

 

 

„Наградата беше доделена за добротворната активност и поддршката што инж. Баздигјан ѝ даде на ерменската заедница, лично од познатиот финансов експерт и банкар Левон Хампарцумјан. Плакетата е израз на признание за севкупниот придонес на г-дин Баздигјан во кампањите и иницијативите на ерменските организации во земјата. Доделувањето на наградата се одржа за време на годишниот добротворен бал „Ерменски Божиќ“, организиран од добротворниот сојуз „Парекорџаган“. Настанот се одржа во хотел „Галерија Графит“ град Варна“, споделија од компанијата.

 

„РАИС е компанија со кауза што се стремам да ја развивам како професионално, така и во социјален план. Откако се заблагодарив за наградата, не ја пропуштив можноста да им честитам на ХОМ Аракс (забелешка на уредникот Ерменското добротворно друштво во град Варна) и „Парекорџаган“ за нивните иницијативи. Среќен сум што можам да придонесам за процутот на индустријата и културниот живот. Целта што си ја поставуваме заедно е нашите активности да станат сè поопипливи и поплодни“, коментира инж. Нишан Баздигјан.

 

 

Професионализмот и високиот квалитет, кои станаа стандард за визионерите од тимот на РАИС, ја освојуваат довербата на производителите на глобален план. Производите на компанијата се од пазарен интерес за производства од различни индустриски сектори во повеќе од 20 земји во Европа, Блискиот Исток, Азија и Африка. Компанијата има канцеларии и дилери во Германија, Австрија, Швајцарија, Русија, Македонија, Грција, Шпанија, Италија, Романија, Блискиот Исток и други.

 

Адреса: Бугаријау, Пазарџик ул.Димчо Дебељанов 58, 

Телефон: +359 34 444 255

E-mail: info@raisbg.com

 

Дознајте повеќе за производите и услугите на компанијата што ги нуди во Македонија ТУКА!

 

 

Извор на фотографии: РАИС (RAIS), Siemens, canva.com

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 21 september 2023GreMa 3D ги споделува главните критериуми за оптимален избор на рачен 3D скенер според неговата примена

  Автоматизацијата, квалитетот и количината на достапната информација за производот се основни фактори за успехот на современото производство. „Рачните алатки за 3D скенирање имаат многу предности во однос на конвенционалните мерни алатки. Тие се побрзи, пофлексибилни и помобилни од традиционалните методи“, коментираа од GreMa 3D. Во следните редови ќе дознаете кои се факторите за избор на технологија за 3D скенирање во зависност од нејзината примена од „амбасадорот“ на 3D технологиите. Мерење на предмети без директен контакт - спречува појава на евентуални оштетувања и деформации на објектот.

 • 19 september 2023Конвекторот Tesy FinEco Glass Cloud со технологија AirSafe комбинира висока ефикасност и сигурност со супер тенок дизајн

  Докажаниот производител на електрични бојлери и уреди за греење, Теси продолжува да го шири своето портфолио на производи со иновативни решенија разработени во согласност со барањата на клиентите. Неодамна, компанијата го објави дебито на својот најнов модел на електричен конвектор FinEco Glass Cloud, кој освен неговата висока сигурност, ги плени корисниците со својот стилски скандинавски дизајн од стакло. Повеќе за најновиот додаток во палетата на производи на Tesy, раскажаа специјалистите од компанијата. Најновиот модел електричен конвектор разработен од Tesy се нарекува FinEco Glass Cloud.

 • 18 september 2023Обезбедете трајна заштита на вашите објекти брзо, лесно и сигурно - со безжичните системи за сигнализација и безбедност

  За обезбедување на сигурност и заштита на куќа, стан, канцеларија или продавница, безжичните системи со право се прифатени како докажано добро решение за мали безбедносни инсталации во помали објекти. „Потпирајќи се на својата професионалност, знаење, вештини и искуство акумулирано во последните 3 децении во областа на безбедносните системи за аларм и противпожарна заштита, докажаниот производител Телетек Електроникс разви сопствена палета на сигурни и ефикасни безжични панели и уреди. Тие докажано ги покриваат потребите на секој корисник со високо ниво на заштита...“, информираа од компанијата.

 • 15 september 2023Унисист Инженеринг: Повеќеканалниот мерач на проток MCF100 е разработен специјално за индикација, корекција и сигнализација

  Мерачите на проток се инструменти кои станаа незаменлив дел од индустријата, наоѓајќи примена во речиси сите индустриски сектори. Фирма Унисист Инженеринг е докажана компанија во проектирањето, производството и испораката на мерна опрема. Во следните редови, ќе дознаете повеќе за повеќеканалните мерачи на проток од серијата MCF100, кои се наменети за мерење, корекција, акумулација, регистрација и сигнализација на технолошки количества на гасовити и течни производи. Серијата MCF100 обединува инструменти кои се разработени за мерење на количини со помош на бленди, турбини или број на импулси.

 • 14 september 2023ЛЕМ Бугарија: Сплотениот тим и заедничките вредности се во основата на нашите челни позиции како технолошка

  ЛЕМ Бугарија е една од водечките компании, која својата водечка позиција на пазарот ја должи на својот посветен тим од специјалисти. За да одговори на растечкиот обем на работа, компанијата постојано го развива и проширува својот тим. „Очекуваме секое ново пополнување во нашето семејството со трепет и возбуда. Сметаме на динамични и амбициозни кандидати кои сакаат да се приклучат кон нашата глобална заедница, за да продолжиме заедно да ја „пишуваме“приказната за успехот на ЛЕМ“, споделија специјалистите на компанијата. Повеќе за тоа што го прави ЛЕМ Бугарија достоен претставник на врвните работодавци.

 • 14 september 2023Ивелина Николова, извршен директор на Шнајдер Електрик Бугарија: Меѓу промените што сакам да ги воведам со моето управување

  Што е потребно за да не се биде само успешен менаџер, туку вистински добар лидер? До каде е дозволено на еден менаџер да греши и што значи да бидеш на чело на глобално воспоставена компанија за дигитална трансформација на управување со енергија и автоматизација чија мисија е да го подобри животот на луѓето и да го направи светот подобро место за живеење? Одговори на овие и други прашања ќе најдете во коментарот на г-ѓа Ивелина Николова, извршен директор на Шнајдер Електрик Бугарија. Schneider Electric е компанија која постои во последните 180 години, носејќи многу историја и традиции во себе.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 21 september 2023Orange Romania Group и Engie Romania потпишаа долгорочна виртуелна спогодба за купување на обновлива енергија

  Групацијата Orange Romania, еден од најголемите снабдувачи на широкопојасен интернет и мобилни услуги, го потпиша својот прв договор за vPPA (виртуелна спогодба за купување на енергија) со Engie Romania, главен енергетски снабдувач во земјата, кој се состои од виртуелно купување на долгорочна обновлива енергија, дозна BalkanEngineer.com од Thediplomat.ro. Преку 6-годишната спогодба, Orange Romania ќе покрие 30 GWh од своите годишни потреби за електрична енергија со зелена енергија од соларни технологии. Со потпишувањето на vPPA, Orange и Engie Романија ќе бидат партнери во заедничкиот проект кој ги поддржува компаниите на Orange во Романија.

 • 20 september 2023Албанија ќе инвестира 8,2 милиони евра во поправка на канализациониот систем на Драч

  Владата на Албанија објави дека префрлила 892,5 милиони албански леки (околу 8,2 милиони евра) на општина Драч за финансирање на трошоците за проект за рехабилитација на канализациониот систем на крајбрежниот град. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Проектот вклучува активности за обновување на инфраструктурата на одводната мрежа во реонот на Порто Романо и системот за дождовница во урбаните реони. Инфраструктурата на Драч претрпе значителни штети во земјотресот со јачина од 6,4 степени според Рихтер во ноември 2019 година, што го прави реновирањето на мрежата уште поимперативно. Во 2021 година, владата рече дека ќе одвои вкупно 2 милијарди...

 • 18 september 2023Philip Morris ќе инвестира и ќе создаде нови работни места во својата фабрика во Ниш

  По повод 20-годишнината од приватизацијата на Дуванска индустрија Ниш, Philip Morris International (PMI) најави нова инвестиција вредна 100 милиони американски долари во Ниш, Србија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Serbianmonitor.com. Ова е значаен чекор кон реализацијата на основната визија на компанијата - „испорачување иднина без чад“. Со инвестицијата во фабриката во Ниш, компанијата, која досега таму произведуваше само традиционални цигари, ќе започне и со производство на нова линија на тутунски производи без чад, наменети главно за извоз. Благодарение на новиот објект ќе се отворат и околу 200 нови работни места. Со оваа инвестиција, вкупните инвестиции на Philip Morris.

 • 15 september 2023BMZ Group гради нова фабрика за батерии во Северна Македонија со 775 работни места

  Германскиот производител на батерии BMZ Group ќе инвестира 65 милиони евра (70,2 милиони долари) во отворање на нова фабрика во Северна Македонија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Seenews.com. Групацијата потпиша договор за реализација на инвестицијата со Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони - владиното раководно тело одговорно за развој на слободните економски зони низ целата земја. Новата фабрика за производство на батерии ќе отвори 755 работни места, при што BMZ Group ќе разработува и произведува високотехнолошки батериски системи за низа примени, вклучително медицина.

 • 13 september 2023Тицијано Родолфо Розето е новиот извршен директор за Романија на компанијата за услуги за човечки ресурси Gi Group

  Тицијано Родолфо Розето, главен регионален директор за Источна Европа на водечката компанија во областа на човечки ресурси Gi Group Romania, ја презема функцијата извршен директор и управител на групацијата од 1 септември 2023 година, дозна BalkanEngineer.com од Romaniajournal.ro. Како таков, г-дин Розето го презема извршувањето на локалната стратегија, која вклучува склучувањето на стратешки партнерства, обезбедување на висококвалитетни услуги за партнерите, како и развој на портфолиото на услуги и клиенти. Г-дин Розето му се приклучи на тимот на Gi Group пред 22 години.

 • 11 september 2023Фикосата фууд со голема инвестиција во нова фабрика за производство на „Брускети Марети“ во близина на град Шумен, Бугарија

  Красен Ќурчиев, сопственик на бугарската компанија за производство на храна и хемикалии за домаќинство Фикосата, најави голема инвестиција вредна 30 милиони евра, благодарение на која ќе биде изградена нова фабрика на компанијата во град Шумен, Бугарија, се информира BalkanEngieer.com од Capital.bg. Новиот објект ќе биде специјализиран за производство на „Брускети Марети“ и се очекува да започне со работа во 2025 година. Ова ќе биде уште едно додадено претпријатие кон портфолиото на Фикосота фууд, при што инвестицијата доаѓа откако пред две години компанијата изгради специјализирана фабрика за производство на вафли под брендот „My Motto“.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 19 september 2023Турскиот производител на лабораториски дијаманти Appsilon Enterprise разгледува можности за инвестиции во Бугарија

  Турската компанија Appsilon Enterprise, специјализирана за производство на лабораториски дијаманти, ја разгледува можноста за инвестиции во Бугарија, информира BalkanEngineer.com од Economic.bg. Успешната реализација на проектот би можела да создаде околу 100 нови работни места, а како потенцијална локација за производството се размислува Пловдив, но и уште неколку локации. Appsilon Enterprise е турски технолошки стартап основан на почетокот на 2017 година со цел производство на дијаманти во лабораториски услови. Освен за изработка на накит, тие се користат и во високотехнолошкиот сектор за создавање на чипови.

 • 14 september 2023Zijin Mining Group Co. планира нови инвестиции во српскиот рудник за бакар Чукару Пеки

  Кинеската Zijin Mining Group Co. разработува планови за проширување на својот рудник за бакар во источна Србија поради побарувачката за метал кој се смета за витален за глобалната енергетска транзиција. Ова го дозна BalkanEngineer.com од bnnbloomberg.ca. Компанијата го отвори својот рудник за бакар и злато Чукару Пеки пред речиси две години со инвестиција од 678 милиони американски долари, што и овозможи да достигне наоѓалишта на длабочина неколку стотици метри. Денес, компанијата сака да издупчи речиси 2 километри за да го искористи максимумот од активите. Чукару Пеки се наоѓа во град Бор, каде што повеќе од еден век се ископува бакар, злато и сребро.

 • 12 september 2023Албанија од 25 до 27 октомври ќе го одржи 4-тото издание на саемот за градежништво „Build and Live Smart“

  Од 25 до 27 октомври 2023 година, Expocity Albania го организира 4-тото издание на саемот за градежништво „Build and Live Smart“. Форумот, кој ќе се одржи во ExpoCity Albania во главниот град Тирана, ќе послужи како важна комуникациска платформа за учесниците во градежниот сектор, архитектурата, урбанизмот и пошироката јавност, информираа за Balkanengineer.com од Expocity.al. Освен тоа да биде место за ефективна комуникација, саемот има за цел да го истакне и значењето на новите концепти во Албанија, меѓу кои, пред сè, ефективни решенија, соодветни материјали и опрема потребни за обезбедување на услови за реализација на паметни згради и градови.

 • 09 september 2023Соларна агроцентрала ќе биде изградена на 500 хектари во општина Кладово, Источна Србија

  Соларна агросоларна централа ќе биде изградена на површина од 500 хектари во Источна Србија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Инвестицијата во фотонапонскиот објект од 300 MW доаѓа од Кипар. Српската општина Кладово го објави на јавна дискусија проектот за детален урбанистички план за изградба на соларната електрична централа Kladovo Solar Gate. Планот беше достапен за рана јавна проверка минатата есен, а инвеститорот е ERG Renewables doo Beograd, основана во 2019 година, чиј сопственик ERG Investments LTD е регистриран на Кипар.

 • 05 september 2023Романски стартап разработи апликација за намалување на енергетските трошоци за потрошувачите во домаќинството

  Романскиот стартап Energy Advisor разработи апликација наменета да им помогне на потрошувачите да ги намалат сметките за енергија и поефикасно да управуваат со потрошувачката во нивните домови, дозна BalkanEnigneer.com од Romania-Insider.com. Апликацијата Renergia неодамна беше објавена, а англиската верзија е планирана за есен оваа година. Апликацијата, која ја анализира потрошувачката на енергија во домаќинствата и обезбедува проценка на месечните и годишните трошоци за енергија на потрошувачите и потенцијалот за заштеда како на електрична енергија.

 • 31 august 2023Во процес на изградба се ветерните паркови ќе бидат трет по големина ветерна електрана во Бугарија

  WРР Gоrісhаnе (Ветерна електрана Горичане, бугарски разработувач на проекти во областа на ветерната енергетика, ја заврши продажбата на 80 MW за ветерните паркови „Горичане“ и „Пролез“ на финскиот инвеститор во обновливи извори на енергија Taaleri Energy, дозна BalkanEngineer.com од Money.bg. Ветерните паркови ќе бидат првите во Бугарија што ќе ја имплементираат новата технологија за ветерни турбини со моќност до 8 MW по генератор. Зделката, која вклучува продажба на 100% од проектот и финансирањето на преостанатите трошоци за развој, беше завршена на 19 мај годинава.

Види ги сите »