-
Compania sarba de logistica Nelt Group a anuntat lansarea celei mai mari investitii din istoria sa – 100 de milioane de euro. Suma va fi directionata catre modernizarea infrastructurii logistice si implementarea de noi tehnologii in Serbia, precum si pe alte piete cheie precum Bosnia si Hertegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru si Zambia, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com.
-
Emiratele Arabe Unite (EAU) vor oferi sprijin financiar pentru construirea unui sistem national modern de supraveghere stradala in Albania, a aflat BalkanEngineer.com dintr-o declaratie facuta de premierului albanez Edi Rama. Acest pas important in directia cresterii securitatii cetatenilor albanezi va include instalarea de camere inteligente si sisteme radar pe principalele artere rutiere din tara. Proiectul face parte dintr-o initiativa mai ampla de modernizare a autoritatilor de aplicare a legii din Albania.
-
Startup-ul bulgar URBIX Hub a fost distins ca castigator al editiei din acest an a EIT Jumpstarter – programul de sprijin timpuriu pentru companiile de startup, organizat de Institutul European pentru Inovare si Tehnologie, a aflat BalkanEnginner.com de la Economy.bg. Scopul programului este de a transforma ideile inovatoare in afaceri de succes.
-
OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol si gaze din Romania, a anuntat ca va transfera o participatie de 50% din zona offshore “Han Asparuh” din Bulgaria catre NewMed Energy Balkan, subsidiara a companiei israeliene NewMed Energy, a aflat BalkanEnginner.com dintr-o publicatie a companiei romane. Compania isi va pastra rolul de operator in proiect.
-
Brandul de renume mondial Shell intra pe piata albaneza de combustibili in parteneriat cu liderul local Kastrati Group. Acest lucru a devenit evident dupa semnarea unui acord intre Coral, licentiatul grec al Shell si conglomeratul albanez. Primele benzinarii cu brandul Shell in Albania isi vor deschide portile pana la sfarsitul anului 2025, a aflat BalkanEngineer.com dintr-un anunt oficial al Coral pe LinkedIn.
-
In orasul Oradea, Romania, va fi construita o fabrica pentru productia de baterii GridStar Flow cu zero emisii de carbon, care va folosi tehnologia inovatoare Lockheed Martin, a aflat BalkanEngineer.com de la thediplomat.ro. Proiectul este ca urmare a unui acord intre gigantul american si compania romaneasca Sinteza, semnat in prezenta ministrului roman al Energiei, Sebastian Burduja si ambasadorul SUA in Romania. Fabrica, care va incepe sa functioneze din vara anului 2026, va fi prima fabrica europeana de acest tip si cea mai mare din lume.
-
Sectorul constructiilor a depasit pentru prima data concesiile privind rentabilitatea in Albania, a aflat BalkanEngineer.com din raportul anual al Monitor.al, care a clasat primele 200 cele mai profitabile companii din tara. In 2023 marja medie de profit a companiilor de constructii a ajuns la 27%, fata de 22% in 2022. Lista include 40 de companii din acest sector, a caror crestere totala a profitului este de 45% pentru al doilea an consecutiv.
-
Producatorul roman de produse din plastic TeraPlast a anuntat deschiderea unei noi fabrici de folii stretch in parcul industrial din Saratel, judetul Bistrita-Nasaud, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Investitia se ridica la 18.5 milioane de euro si este sustinuta cu ajutor de stat, care acopera 50% din costurile eligibile. Acest lucru reprezinta un pas important in dezvoltarea companiei, care are ca obiectiv sa-si consolideze prezenta pe piata europeana.
-
Melexis Bulgaria, parte a liderului international in domeniul microelectronicii Melexis, a deschis un nou laborator de inalta tehnologie la baza sa din Sofia, a aflat BalkanEngineer.com de la dir.bg. Cu o investitie de peste 1.2 milioane de euro, facilitatea ofera conditii moderne pentru testarea si validarea produselor, accelerand in mod semnificativ dezvoltarea inovatiilor in domeniul tehnologiilor de senzori.
-
Strickland Metals Ltd a descoperit noi zacaminte de aur si metale de baza la proiectul sau din Rogozna, Serbia, a aflat BalkanEngineer.com de la proactiveinvestors.com.au. Forajele din zona Kotlovi, la 350 m vest de zacamantul Medenovac, dezvaluie o mineralizare semnificativa care cuprinde 40.3 m la 2.6 g/t aur si un interval de 17 m la un echivalent de aur (AuEq) de 3.5 g/t. A fost raportata prezenta unor metale suplimentare, cum ar fi cupru, argint, plumb si zinc, ceea ce face ca descoperirea sa fie atractiva din punct de vedere economic.