Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Noutati

 • 09 january 2024Albania va primi un grant de la UE in valoare de 9.25 milioane de euro pentru construirea unui parc fotovoltaic de 50 MW

  Comisia Europeana (CE) va oferi un grant in valoare de 9.25 milioane de euro (10.13 milioane de dolari) pentru construirea unui nou parc fotovoltaic (PV) de 50 MW, situat in municipalitatea Belsh din centrul Albaniei, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Valoarea totala a investitiei proiectului se ridica la 41.5 milioane de euro. Parcul este dezvoltat de compania publica de energie KESH din Albania, dar guvernul cauta surse alternative de finantare, deoarece KESH nu poate acoperi toate costurile. Proiectul este in conformitate cu strategia energetica a tarii 2018-2030, care pune accentul pe diversificarea surselor de energie cu accent situat pe sursele regenerabile de energie si, in special, pe energia solara.

 • 07 january 2024Producatorul chinez de componente auto KSHG Auto Harness isi extinde productia in Romania

  KSHG Auto Harness isi extinde prezenta in Romania dupa ce dezvoltatorul imobiliar ceh CTP a inchiriat companiei o noua suprafata de 13 000 mp de spatiu de productie in parcul sau industrial din Deva, oras situat in vestul Romaniei. A aflat BalkanEngineer.com de la CTP.eu. Producatorul chinez de componente auto KSHG Auto Harness va ocupa o suprafata totala de 21 000 mp in CTPark Deva II, amplasat in apropierea autostrazilor care fac legatura cu capitala Romaniei Bucuresti si granitele cu Serbia si Ungaria. Compania de componente auto a adus prima linie de productie de inalta tehnologie de acest tip in Romania, atunci cand s-a relocat in CTPark Deva II in 2022.

 • 06 january 2024Compania turca Yildirim este interesata cu privire la cumpararea producatorului de feronichel Euronickel Industries din Macedoni

  Holdingul turc Yildirim este interesat cu privire la achizitionarea producatorului de feronichel din Macedonia de Nord Euronickel Industries (fostul Feni Industries), care este in prezent detinut de creditorul local Komercijalna Banka, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Alte companii sunt, de asemenea, interesate sa cumpere compania din Macedonia de Nord, inclusiv producatorul local de produse de metal IGM Trade. Komercijalna Banka a anuntat ca a dobandit proprietatea asupra activelor in valoare de 37.9 milioane euro (41.6 milioane dolari) din Euronickel Industries printr-o procedura de colectare obligatorie a creantelor. Banca este principalul creditor al Euronickel Industries.

 • 03 january 2024Comisia Europeana va acorda Albaniei 62 de milioane de euro pentru constructia tronsonului de cale ferata Durres – Rrogozhine

  Comisia Europeana va acorda Albaniei un grant in cuantum de 62 de milioane de euro (67 de milioane de dolari) pentru construirea unei sectiuni de cale ferata care va lega Durres, oras de coasta de la Marea Adriatica de orasul central Rrogozhine, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Valoarea totala a investitiei pentru tronsonul de cale ferata, care face parte din Coridorul Pan-European VIII, care leaga Marea Adriatica de Marea Neagra, este de asteptat sa ajunga la 120.5 milioane de euro. In 2020, Uniunea Europeana a oferit granturi in valoare de 2.42 milioane euro pentru asistenta tehnica in timpul fazei studiului de fezabilitate si de proiectare a lucrarii.

 • 23 december 2023Noua interconexiune de gaz intre Bulgaria si Serbia a fost deschisa oficial la data de 10 decembrie a.c.

  Interconexiunea de gaz dintre Bulgaria si Serbia (IBS) a fost deschisa la data de 10 decembrie a.c. in prezenta presedintilor celor doua tari, a aflat BalkanEngineer.com de la Еnergy.ec.europa.eu. Aceasta conecteaza retelele de transport de gaze ale celor doua tari, diversificand rutele de aprovizionare si imbunatatind integrarea pietei regionale. Finalizarea interconexiunii de gaze este o realizare majora a cooperarii regionale in cadrul initiativei de conectivitate energetica din Europa Centrala si de Sud-Est (CESEC) si un proiect de importanta cheie in contextul geopolitic actual. Un factor important este ca astfel se va deschide piata de gaze a Serbiei catre surse de gaze din afara Rusiei.

 • 22 december 2023Romania va deschide un Consulat Onorific la Plovdiv cu consul onorific dr. ing. Dimitar Beleliev

  Romania isi consolideaza prezenta in Bulgaria prin deschiderea unui Consulat Onorific in orasul Plovdiv, iar pentru consul onorific este numit dr. ing. Dimitar Beleliev, a aflat BalkanEngineer.com de la Centralna Energoremontna Baza / Baza Centrala de Reparatii Energetice EAD. Potrivit acordului Consiliului de Ministri, Consulatul Onorific va acoperi regiunile bulgare Plovdiv, Lovech, Gabrovo, Haskovo, Kardzhali, Smolyan, Pazardzhik, Blagoevgrad si Kyustendil. Deschiderea consulatului onorific la Plovdiv este un pas spre intensificarea relatiilor stranse dintre Romania si Bulgaria, precum si pentru dezvoltarea mai activa a zonelor pe care le va deservi. Dr. ing. Dimitar Beleliev.

 • 19 december 2023Compania Energetica de Stat din Macedonia de Nord include un partener privat in modernizarea unitatii 1 a REK Bitola

  Compania energetica Elektrani na Severna Makedonija (ESM) a declarat ca are in vedere o optiune de a introduce un partener privat in gestionarea Unitatii 1 a centralei electrice pe carbune REK Bitola, care trebuie sa fie modernizata pentru a ramane in functiune. A aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. ESM a semnat un acord de 5.1 milioane de denari (90 287 USD/82 830 euro) cu compania croata PricewaterhouseCoopers Svjetovanje pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru functionarea ulterioara a Unitatii 1 la REK Bitola.

 • 16 december 2023Rompetrol Rafinare a investit 6.5 milioane de dolari in modernizarea rezervoarelor de stocare

  Compania petroliera romana Rompetrol Rafinare a anuntat ca a investit 6.5 milioane de dolari (5.9 milioane de euro) in modernizarea a doua rezervoare din parcul de stocare al rafinariei din Petromidia. A aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Investitia face parte dintr-un program de reabilitare si modernizare a parcului de depozitare. Pana in prezent, compania a investit aproximativ 10 milioane de dolari in reabilitarea rezervoarelor de stocare din rafinariile Petromidia si Vega. Intregul proiect acopera aproximativ 50 de unitati de depozitare, iar implementarea lui se va derula pana in 2027. In prezent alte doua rezervoare sunt in curs de reabilitare.

 • 12 december 2023Serbia se asteapta ca noile masini electrice FIAT Panda sa fie produse la Kragujevac

  Serbia se asteapta ca producatorul auto Stellantis (STLAM.MI) sa produca noua versiune a automobilului electric FIAT Panda intr-unul dintre cele mai mari orase din Serbia – Kragujevac, a aflat BalkanEnigeer.com de la Cionews.co.in. Grupul Stellantis a fost infiintat in anul 2021 ca urmare a fuziunii producatorului francez PSA si FIAT Chrysler si Guvernul din Serbia, care au semnat un acord in valoare de 190 milioane de euro in 2022 pentru a produce masini electrice la uzina de la Kragujevac, care a produs anterior modelul FIAT 500L. Actualul model electric FIAT Panda este produs in apropiere de Napoli, Italia, iar noua versiune a modelului ar urma sa fie prezentata, cel mai probabil, la mijlocul anului 2024. Daca intentiile ambelor tari se vor indeplini, schimburile comerciale dintre Italia si Serbia vor creste semnificativ.

 • 09 december 2023OMV Petrom achizitioneaza o participatie de 50% din Respira Verde, lider in colectarea uleiului alimentar uzat in Romania

  OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, a semnat contractul pentru achizitia a 50% din partile sociale ale societatii romanesti Respira Verde, lider local in colectarea uleiului alimentar uzat. Informatia a fost aflata de BalkanEngieer.com de pe site-ul oficial al OMV. Finalizarea tranzactiei este estimata sa aiba loc in primul trimestru al anului 2024, dupa indeplinirea anumitor conditii, inclusiv autorizarea de catre Consiliul Concurentei si de catre Comisia pentru Examinarea Investitiilor Straine Directe. Uleiul alimentar uzat este una dintre principalele materii prime regenerabile pentru a produce combustibil de aviatie sustenabil (SAF) si biodiesel (ulei vegetal hidrotratat - HVO1).