-
Producatorul grec de produse de ciocolata ION intreprinde un pas strategic prin achizitionarea inapoi a companiei bulgare Interion – producatorul ciocolatei lichide “Nucrema”, a aflat BalkanEngineer.com de la BTA. Transactia, evaluata la 10 milioane de euro, marcheaza revenirea companiei Interion in structura ION dupa trei ani de management independent.
Industria ciocolatei din Bulgaria este martora unei fuziuni corporative semnificative – gigantul grec ION preia din nou controlul asupra Interion, unul dintre cei mai importanti producatori de ciocolata lichida din tara.
-
In 2024 Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit un record de 151 de milioane de euro in Macedonia de Nord, sustinand proiecte cheie care accelereaza cresterea economica si ajuta la transformarea ecologica a tarii, a aflat BalkanEngineer.com de la Mia.mk. Aceste investitii vor avea semnificatie importanta pentru dezvoltarea durabila a regiunii, prioritate acordandu-se eficientei energetice, surselor regenerabile de energie si decarbonizarii. In 2024 Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit 151 de milioane de euro in Macedonia de Nord, sprijinind 13 proiecte cheie pentru crestere economica si durabila.
-
Proiectul pentru noul aeroport in apropiere de Bucuresti progreseaza rapid, a aflat BalkanEngineer.com dintr-o declaratie a primarului Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Baluta. Studiile de prefezabilitate pentru construirea Aeroportului “Bucuresti Sud” au fost finalizate, acestea indicand faptul ca noua facilitate va fi construita in cadrul a cativa ani. Potrivit primarului, locatia aeroportului se va afla la doar 30 de minute cu masina de granita cu Bulgaria, ceea ce il face extrem de convenabil pentru calatorii catre si dinspre Bulgaria.
-
Compania israeliana pentru agrotehnologii N2OFF a semnat un acord strategic cu Solterra Energy pentru dezvoltarea comuna a proiectelor de energie regenerabila in Albania, a aflat BalkanEngineer.com dintr-un comunicat de presa al companiei. Potrivit conditiilor acordului cu caracter obligatoriu, cooperarea dintre cele doua companii va continua in decurs de un an, cu accent principal pe energia solara si stocarea energiei in baterii. Compania israeliana pentru agrotehnologii N2OFF a semnat un acord strategic cu Solterra Energy pentru dezvoltarea comuna a proiectelor de energie regenerabila in Albania.
-
Compania sarba de brokeraj Mediolanum Invest a achizitionat in mod oficial activele minei de aur, plumb si zinc Lece, situata in orasul sudic Medvedja, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Transactia a fost finalizata la o licitatie publica organizata pe data de 27 decembrie 2024, pretul achizitiei ajungand la 4 miliarde de dinari (aproximativ 34.2 milioane de euro), potrivit datelor Agentiei de Supraveghere a Insolventei din Serbia. Activele Farmakom MB includ cladiri, terenuri si echipamente pentru extractia si prelucrarea minereurilor metalice.
-
United Group, furnizor de servicii media, lanseaza o investitie strategica in valoare de 120 de milioane de euro in Bulgaria, care include construirea a trei centrale electrice fotovoltaice si a unui parc eolian, care vor oferi o contributie semnificativa la sustenabilitatea energetica a tarii. Proiectele, care vor fi finalizate pana in 2027, se asteapta sa reduca emisiile cu 120 000 de tone de CO2 pe an si sa genereze energie pentru 60 000 de gospodarii, a aflat BalkanEngineer.com de la Economy.bg.
-
Liderul mondial in electrocasnice Haier a anuntat ca va inchide fabrica de frigidere din Romania. Fabrica din Aricestii Rahtivani, deschisa in 2021, in urma unei investitii de 70 milioane euro, producea frigidere pentru marcile Candy, Hoover si Haier. A aflat BalkanEngineer.com de la Money.bg.
-
Bulgaria a lansat o procedura la scara larga pentru construirea unei infrastructuri digitale, a aflat BalkanEngineer.com dintr-un comunicat de presa al Ministerului Transporturilor si Comunicatiilor din tara. Proiectul este in valoare de 468.8 milioane de leva (BGN) si este finantat de Planul national de redresare si rezilienta. Scopul este de a se atenua decalajul digital prin crearea de retele de mare capacitate in zonele slab populate si indepartate, unde exista o lipsa de interes din partea companiilor private de telecomunicatii. Vor fi construite nu mai putin de 700 de statii de baza.
-
Albania, Italia si Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat un acord strategic pentru construirea unei interconexiuni subacvatice care va conecta Albania si Italia, a aflat BalkanEngineer.com dintr-o declaratie a premierului italian Giorgia Meloni. Guvernul italian a anuntat acordul ca fiind o etapa cheie pentru dezvoltarea infrastructurii energetice in regiune. Proiectul include construirea unei linii electrice si investitii la scara larga in energie regenerabila pe teritoriul Albaniei. Este planificata dezvoltarea de parcuri solare si eoliene, precum si de sisteme hibride cu stocare a energiei. Valoarea contractata a proiectului este 1 miliard de euro.
-
Serbia va incepe in 2025 la Belgrad constructia parcului tehnologic BIO4, a aflat BalkanEngineer.com dintr-o declaratie a doamnei Jelena Begovic, ministrul stiintei, dezvoltarii tehnologice si inovatiei din Serbia. Proiectul va ocupa 20 hectare si va include opt facilitati principale. Acesta va gazdui noua institute stiintifice si sapte facultati de la Universitatea din Belgrad. Parcul va oferi spatiu pentru companii din domeniul biomedicinei, biotehnologiei si bioinformaticii. Printre companiile care se vor stabili in BIO4, se numara lideri mondiali precum Roche, Takeda, Pfizer, Merck si AstraZeneca.