-
Hidroelectrica, companie lider de energie electrica din Romania, a anuntat o licitatie pentru reabilitarea echipamentelor la CHE Bradisor in valoare de 106 milioane de euro, a aflat BalkanEngineer.com de la Economica.net. Companiile interesate isi pot depune ofertele pana la 1 octombrie a acestui an. Centrala hidroelectrica Bradisor are o capacitate instalata proiectata de 100 MW in doua turbine, fiind pusa in regim de functionare din 1982. Pe langa reabilitarea blocurilor la centrala hidroelectrica, care vor trebui sa functioneze pentru un nou ciclu de 30 de ani, Hidroelectrica are, de asemenea, ca scop sa creasca capacitatea centralei la 115 MW.
-
Prim-ministrul Macedoniei de Nord Hristijan Mickoski a anuntat ca in prima saptamana a lunii septembrie a acestui an este de asteptat sa fie lansat oficial inceputul unei noi investitii in tara, a aflat BalkanEngineer.com de la New.mia.mk. Este in asteptare confirmarea proiectelor de investitii si pentru inca doua companii. Potrivit prim-ministrului Macedoniei de Nord, posibila viitoare investitie va fi a companiei Ipsotek si va fi in valoare de 150 de milioane de euro. In prezent se afla inca in proces de negociere, iar tara se afla intr-o pozitie de stransa concurenta cu o alta tara europeana, membra a Uniunii Europene.
-
Compania Lenasso, cu obiect de activitate constructii si transport, intentioneaza sa construiasca o noua fabrica pentru prelucrarea de aluminiu pe un teren din satul Stryama, Bulgaria, a aflat BalkanEngineer.com de la Money.bg. Intreprinderea se va intinde pe o suprafata de 7002 m2. Viitoarea fabrica Lenasso va fi pentru topirea si turnarea aluminiului, precum si pentru productia de lingouri de aluminiu. Prin aceasta investitie compania isi propune sa se concureze cu importurile de aluminiu si sa reduca dependenta Bulgariei de China. Capacitatea maxima a intreprinderii privind topirea si turnarea aluminiului este de asteptat sa fie de 40.8 t pe zi.
-
Cea de-a treia editie a conferintei IT anuale “Ingram & Vendors Networking #3” va avea loc in luna septembrie a acestui an in Ohrid, Macedonia de Nord, a aflat BalkanEngineer.com de la Denar.mk. Un accent important al evenimentului, organizat de Ingram Micro, va fi prezentarea celor mai recente tehnologii de securitate cibernetica, ransomware si virtualizare pentru un mediu de gestionare mai sigur a datelor.
-
Serbia si Romania au incheiat un memorandum de intelegere la inceputul lunii august a acestui an privind construirea interconexiunii de gaze naturale Rekas – Mokrin, a aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. Proiectul este estimat in valoare de 87 de milioane de euro. Documentul a fost semnat de ministrii energiei din Serbia si Romania in prezenta directorului general al companiei de stat Transgaz, operatorul sistemului national roman de transport al gazelor naturale. Interconexiunea va avea o lungime de 97 km si va trece in principal prin teritoriul Romaniei, unde va fi construita si o statie de masurare.
-
Producatorul chinez de anvelope Linglong intentioneaza sa investeasca 590.7 milioane de euro in extinderea fabricii sale din Zrenjanin, oras situat in nordul Serbiei, a aflat BalkanEngineer.com de la SEENews.com. Compania isi propune sa-si mareasca capacitatea anuala cu 1.1 milioane de seturi de anvelope radiale, ca raspuns la cererea in crestere din Europa. Fabrica Linglong din Serbia si-a inceput productia de anvelope pentru camioane in 2023, iar la inceputul lui 2024 a inceput si productia de anvelope pentru autoturisme. Noul proiect prevede construirea unei suprafete totale de 87 903 m2 si va include constructia unei centrale fotovoltaice cu o capacitate instalata de 24 MW.
-
Mult asteptatul targ pentru tehnologie, inovare si antreprenoriat Future2Tech din Albania va avea loc din nou anul acesta pe data de 9 si 10 octombrie in capitala Tirana, a aflat BalkanEngineer.com de pe pagina oficiala a evenimentului. Organizatorii forumului sunt Iceberg Exhibitions si Albaniatech. Evenimentul tehnologic promite sa reuneasca la un loc lideri din diferite domenii ale industriei, companii de startup, precum si investitori dornici care cauta idei de ultima ora si oportunitati de afaceri. Editia din acest an a targului va oferi o platforma pentru explorarea de noi tehnologii, discutarea celor mai recente tendinte din industrie si crearea conexiunilor valoroase intre participanti.
-
Compania franceza Air Liquide intentioneaza sa faca o investitie in valoare de 100 milioane euro pentru un nou sistem de separare a aerului din atmosfera in componentele sale principale – azot si oxigen, a aflat BalkanEngineer.com de la BTA. Proiectul va include, de asemenea, modernizarea a patru unitati similare existente in Germania si Bulgaria, care vor aproviziona concernul german de exploatare si prelucrare a metalelor Aurubis. Noua instalatie va fi amplasata in vestul Bulgariei si va inlocui echipamentele vechi existente. Ca urmare, se vor produce cantitati mai mari de oxigen si azot (folosind cu 7% mai putina energie electrica), care vor fi furnizate pentru a sprijini productia de cupru si alte metale pretioase de catre compania Aurubis
-
Compania de software ASSIST Software, cu sediul in orasul romanesc Suceava, a modernizat in mod complet parti ale centrului sau tehnologic, facand un pas spre transformarea digitala, a aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. Compania are 350 de angajati si continua sa se dezvolte in sectorul IT din Romania. In designul noului centru de inalta tehnologie sunt implementate inovatie si functionalitate – sali de sedinte creative, sala pentru VR (realitate virtuala) si experiente AR (realitate augmentata), precum si pereti pe care se poate scrie.
-
Compania sarba de electricitate Solarbelt intentioneaza sa construiasca doua centrale fotovoltaice, fiecare cu o capacitate de 9 MW, in Vranje, oras situat in sudul tarii, a aflat BalkanEngineer.com de la SEENews.com. Lucrarile de constructie sunt de asteptat sa fie lansate la inceputul anului 2025. Municipiul Vranje a semnat un contract de inchiriere cu Solarbelt, pe o durata de 30 de ani, pentru un teren public in suprafata de 20.6 ha, pe care vor fi construite instalatiile fotovoltaice. Astfel, compania va dispune de patru terenuri, pentru care va plati o chirie lunara in valoare totala de 3743 de euro.