Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Чланци

КМТ Сервис: Asterra EarthWorks је алат за праћење брана који користи сателитску технологију да спречи критичне објекте

07 september 2023

In Albanian  In Bulgarian  In Macedonian

 

Откако је човечанство градило бране, претила је њихова пропаст. Према међународном праву, бране се сматрају „инсталацијама које садрже опасне силе" и представљају један од најразорнијих облика оштећења инфраструктуре. Несреће могу настати из различитих разлога и изазвати различите последице у зависности од тога како се реагује у критичном тренутку. Али оно што је важније у овом случају је шта се може учинити да се избегне таква катастрофална ситуација. Више о овој теми за портал BalkanEngineer.com су објаснили из компаније КМТ Сервис, специјализоване за дистрибуцију опреме за геодетске инфраструктурне системе. Удружио се са израелским произвођачем сателитске технологије Asterra, чији портфолио укључује решења за праћење брана која могу да прате стање ових великих објеката у реалном времену како би се смањио ризик од несрећа.

 

 

Кварови брана стари су колико и саме бране

„Барне могу пропасти из разних разлога: због ерозије; када дренажа није добра и статичке силе узрокују губитак чврстоће материјала; у тешким олујама или лошем одржавању. Трагедија коју квар бране може да изазове је неоспорна и немерљива, али да апстрахујемо од тога, хајде да размотримо финансијски утицај такве несреће“, објашњавају из компаније КМТ Сервис: ​​„У Сједињеним Државама су развили методологију за израчунавање трошак оштећења зидова бране, који узима у обзир три главна утицаја. Један од најдиректнијих је губитак користи од бране, укључујући губитак капацитета за производњу електричне енергије и губитак приступа води за пољопривреду и индустрију. Туризам је такође погођен. Штета имовине низводно је такође директан утицај".

 

Превентивне мере и реаговање у случају удеса бране

„Стално праћење бране је суштински аспект њене безбедности, али многе технологије су ограниченог обима, ефикасности или обоје. Традиционални радар који продире у земљу, на пример, је применљив, али мање ефикасан за динамичке структуре као што су јаловишта. Ласерски скенери су коришћени за откривање покрета у брани, али улагања у хардвер су веома велика и технологија најбоље функционише само у одређеним ситуацијама. Беспилотне летелице и земаљски сензори коришћени су за надгледање бране Брумадињо, али недељу дана пре него што је њен зид поломљен, ништа није откривено. Сеизмички сензори такође имају своја ограничења, као и сателитски радари као што је InSAR“, објашњавају из компаније КМТ Сервис.

 

 

Шта је EarthWorks?

Asterra EarthWorks је прва технологија за превенцију оштећења заснована на сателиту која је способна да брзо, лако и континуирано надгледа подземну влагу тла на огромним површинама, укључујући велике бране.

 

„EarthWorks користи радар са синтетичким отвором (SAR) са сателита у орбити. Користећи L-опсег електромагнетног спектра, продире у тло до око 3 м, 'видећи' влагу у тлу што може указивати на цурење из бране. EarthWorks има могућност да прати исту област неколико пута месечно како би приметио било какве промене у условима влажности како би се могле предузети превентивне мере“, додала је компанија о овом решењу свог партнера.

 

Адреса: Софија 1303,  „Средна Гора“ 89

Телефон: +359 888 781 788

E-mail: kmt.servicebg@gmail.com   

 

 

Извор фото-материјала: КМТ Сервис, Seba KMT

Чланци

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 29 november 2023Телетек Електроникс је представио своја нова решења за аларм и безбедност на специјализованом семинару у свом новом погону

  Крајем октобра ове године реномирани произвођач алармне и сигурносне и противпожарне опреме Телетек Електроникс је био домаћин догађаја посвећеног најновијим системима за дојаву пожара и сигурносне системе. Одржан је у новој производној бази компаније Телетек Електроникс у Софији и окупио је многе инсталатере, дизајнере и представнике бизниса у нашој земљи. Догађај је био фокусиран на најновија достигнућа Телетек Електроникс у области пожарног аларма, решења за подручје, гласовне евакуације и јавног оглашавања, укључујући нову NATRON линију бежичних уређаја за дојаву пожара, нови SPIKA систем гласовне евакуације и јавног оглашавања и Тeletek CLOUD.

 • 29 november 2023Мерни инструменти Megger су проверен и поуздан помоћник за поуздано одржавање електричне опреме у индустрији

  Megger има дугу историју иновација која је резултат тесне сарадње компаније са својим клијентима у решавању њихових тренутних и будућих техничких изазова. Компанија је основана 1889. године, када је британски инжењер Сидни Евершед изумео први мегоомметар. Она је одувек била пионир у проналаску електричне опреме за тестирање, а раних 1900-их њени инжењери су створили AVO. То је први аналогни мултиметар који тестира струју (А), напон (V) и отпор (О), одакле потиче име компаније AVO International. Чак и у овим раним годинама, Megger је успео да се прилагоди променљивим технологијама и индустријским захтевима уз многе проналаске и патенте.

 • 28 november 2023Филкаб улаже у изградњу сопствене соларне електране Оризари од 18 MW на индустријској локацији од 114 хектара

  Филкаб-Миг је компанија за трговину, производњу и инжењеринг, лидер на тржишту електротехничких производа на Балкану. Поред дистрибуције свеобухватних и иновативних решења, компанија је такође посвећена заштити животне средине применом одрживих пракси у свом пословању. „Једна од наших пракси за побољшање утицаја наших активности на животну средину је фотонапонска кровна инсталација коју смо изградили за сопствене потребе. Има инсталисану снагу од 900 kWp, а предвиђамо да ће систем уштедети око 430 тона емисије угљеника годишње. Поред тога, двориште наше пословне зграде има и станицу за електричних аутомобила.

 • 23 november 2023Вертикална центрифугална пумпа Saer TMV оптимизује наводњавање и трошкове енергије на терасастој плантажи авокада у Чилеу

  Наша традиционална идеја о аграрним површинама су пространа и равна поља. Али у различитим регионима света, пољопривредно земљиште може изгледати радикално другачије. Такав је случај, на пример, са плантажом авокада у Чилеу, која се налази на терасама на стрмим брдима. Такав терен чини наводњавање правим изазовом, али на срећу, решење је пронађено захваљујући вертикалним вишестепеним пумпама Saer TMV. Инжењер Александар Георгиев, регионални продајни представник компаније Saer Elletropompe за Бугарску, Северну Македонију, Албанију, Косово, Грчку и Кипар, испричао је више о њима и њиховој интеграцији у чилеанске плантаже.

 • 18 november 2023Савремени SCADA систем компаније Т и Д Инжењеринг омогућава даљинско управљање и управљање електроенергетском мрежом вучних

  Као једна од најпознатијих инжењерских компанија на тржишту, Т и Д Инжењеринг је пожељан партнер у реализацији различитих обимних пројеката за индустрију и енергетску инфраструктуру. Компанија је годинама била главни извођач пројеката за Националну компанију железничке инфраструктуре (НКЖИ), од којих су већина сложени и обухватају изградњу по систему кључ у руке. Компанија је такође подизвођач за SCADA системе, монтажу и пуштање у рад.

 • 18 november 2023Инжењеринг ЕАД: Кључне су наше предности на тржишту у производњи ел. табли, које нас чине преферираним пословним партнером

  „Током година утврдили смо се као преферирана компанија за производњу различитих врста електричних табли, које се користе у електрорасподели и трансформаторским станицама, када је потребна компензација реактивне снаге, за даљинско управљање, приликом изградње и експлоатације фотоволтаичких централа, у бродоградњи, за управљање моторима итд. Наши клијенти имају богат избор различитих висококвалитетних ел. табли, а наш бренд се асоцијира са високим квалитетом, поузданошћу, ефикасношћу и поверењем, који су основа лојалних и дугогодишњих односа које ми одржавамо како са клијентима, тако и са партнерима“.

Види све »

Новости

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 29 november 2023Немачка компанија Muehlbauer гради фабрику за монтажу батерија и машина за горивне ћелије у Србији

  Немачка компанија Muehlbauer Automation doo, део Muehlbauer Group, планира да изгради технолошки парк за монтажу делова за машине за батерије и горивне ћелије у северном делу Источне пословне зоне у Старој Пазови, Србија. Ово је сазнао портал BalkanEngieer.com са сајта Cijeurope.com. Идејни пројекат, који је израдио NORTH Engineering doo Subotica, обухвата изградњу троспратне производне базе са канцеларијским делом. Инвестиција Muehlbauer Group у Србију долази годину дана након што је Министарство привреде најавило нова улагања у секторе производње аутомобилске и електро опреме у вредности од 180 милиона евра.

 • 27 november 2023Албанија и Косово граде нову железничку везу са уговором за 168,9 милиона лека

  Две приватне компаније градиће железничку пругу између Драча и Приштине, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта БТА. Компаније чланице аустријско-албанског конзорцијума ILF Consulting Engineers Austria GmbH – ABKONS SH.P.K., добиле су уговор од албанске владе за израду студије изводљивости и концепта за изградњу железничке пруге која повезује приморски албански град са главним градом Косова. Пројекат, процењен на 168,9 милиона албанских лека, има за циљ стварање нове транспортне везе између Албаније и Косова, унапређење трговинске и економске сарадње између две земље.

 • 24 november 2023Бугарско-македонски економски састанак јача билатералне пословне односе између две земље

  У заједничком настојању да ојачају економске везе, компаније у Северној Македонији које се баве пословним односима са Бугарском окупиле су се у Скопљу на кључном састанку, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. Скуп, који су организовали Бугарска амбасада и Македонско-бугарска привредна комора (MBCC), илуструје отпорност и динамику билатералних пословних партнерстава која настављају да се развијају упркос изазовном економском окружењу последњих година. Бугарска заузима позицију петог по важности трговинског партнера Северне Македоније и друге по важности извозне дестинације.

 • 22 november 2023Србија планира улагање од 2 милијарде евра у обновљиву енергију кроз сарадњу са кинеским компанијама

  Влада Србије планира да сарађује са кинеским компанијама Shanghai Fengling Renewable и Zidjin Mining Group на развоју обновљиве хибридне соларне и ветроелектране капацитета најмање 1,5 GW, са циљем да производи 30.000 тона обновљивог водоника годишње, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта icis.com. Кинеска организација Shanghai Fengling Renewables заинтересована је за улагање у капацитете обновљиве енергије и капацитете складиштења у Србији, посебно у производњу обновљивог водоника, а стратешки партнери за Србију Zidjin Mining Group разматрају изградњу хибридне електране у Борском округу, Источна Србија.

 • 20 november 2023Бугарска компанија Invenio Partners и аустријски ACP стварају водећег провајдера пословне и ИТ обуке у Србији

  Бугарска инвестициона компанија Invenio Partners и Accession Capital Partners са седиштем у Бечу купили су јединицу за стручно образовање српске компаније Link Group и планирају да је искористе за изградњу водећег добављача ИТ и пословног стручног образовања у југоисточној Европи. Ово сазнаје портал BalkanEngieer.com са сајта intellinews.com. Вредност аквизиције није обелодањена. Invenio и ACP ће помоћи компанији Link Group да развије своју понуду производа како би задовољила све веће потребе за усавршавањем младих професионалаца.

 • 15 november 2023Српске компаније EPS и Vetrozelena потписале су уговор о откупу електричне енергије

  JSC Elektroprivreda Srbije (EPS) и компанија Vetrozelena потписале су уговор о откупу електричне енергије и преузимању билансне одговорности, као и уговор о тржишној премији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Еkapija.com. Уговоре су потписали Душан Живковић, генерални директор компаније EPS и Цитао Гао и Маја Турковић, директорке компаније Vetrozelena. Ово су први уговори на основу аукција које спроводи Министарство рударства и енергетике Србије, а којима ће се обезбедити већа количина произведене зелене енергије за снабдевање домаћег тржишта. Закључењу уговора присуствовала је и министарка рударства и енергетике Дубравка Једовић Хандановић.

Види све »

Догађаји

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 28 november 2023Општина Свиштов представила је пројекат изградње Дунавског индустријско-технолошког парка вредан 50 милиона евра

  Општина Свиштов (Бугарска) је на корак до реализације свог амбициозног плана за стварање Дунавског индустријско-технолошког парка, након што је званично поднела предлог пројекта за инвестиције вредне око 50 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. Иницијатива је део процедуре BG-RRP-3.007 „Програма јавне подршке развоју индустријских подручја, паркова и сличних територија и привлачењу инвестиција“ у оквиру Националног плана за опоравак и одрживост. Сагласност Општинског већа омогућава да „Индустријско технолошки парк – Свиштов“ ЕООД конкурише за финансирање.

 • 23 november 2023Aquila купује румунског произвођача аеросола за аутомобиле Romtec за 3,2 милиона евра

  Румунска компанија за дистрибуцију и логистику робе широке потрошње Aquila саопштила је да ће купити 100% локалног произвођача ауто аеросола Romtec, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Трансакција, вредна 3,2 милиона евра (3,42 милиона долара), биће завршена након ревизије и након добијања регулаторних сагласности од антимонополског тела. Поводом велике инвестиције, Каталин Василе, извршни директор компаније Aquila, открила је да компанија планира да направи још аквизиција у будућности. Romtec је основан пре 30 година и тренутно је у власништву компанија Green Ideas Group MTC (80%).

 • 21 november 2023Албанска инвестициона компанија Gjonaj Group Holdings купила је компанију GreeNNat Solar Park Ballsh за 1,95 милиона евра

  Компанија специјалне намене албанске инвестиционе компаније Gjonaj Group Holdings купила је компанију GreeNNat Solar Park Ballsh, која развија соларну електрану од 100 MW у Балшу, у јужној Албанији, за 1,95 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Serbia-energy.eu. Infotelecom-Albsolar 3, основан у априлу ове године од стране компаније Gjonaj и компаније за развој обновљивих извора енергије Ener Trade, купили су компанију GreeNNat од локалне грађевинске и енергетске групе Shijaku.

 • 18 november 2023Експозитура компаније Imperial Tobacco у Северној Македонији именовало је новог генералног директора

  Imperial Tobacco TKC, експозитура британске дуванске компаније Imperial Tobacco Group са седиштем у Северној Македонији, саопштила је да је именовала Софи Емили Хог за свог новог генералног директора, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Компанија Imperial Tobacco TKC је део Imperial Brands PLC, глобалне потрошачке организације и четврте по величини међународне дуванске компаније на свету, која послује на 120 тржишта. Глобално, група запошљава 27.500 људи, са својим основним пословањем изграђеним око свеобухватног портфеља цигарета и других дуванских производа.

 • 17 november 2023Statkraft Devoll Hydropower, двогодишњи концесионар у Албанији, придружује се енергетској берзи земље

  Devoll Hydropower, подружница норвешке компаније за обновљиве изворе енергије Statkraft, која је концесионар две хидроелектране у Албанији, постала је чланица Албанске енергетске берзе (Alpex), сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Компанија Devoll Hydropower би требало да почне да тргује на албанском тржишту електричне енергије, а додавањем ове компаније, број чланова на берзи износи 16. Две хидроелектране Statkraft које се налазе на реци Devoll, а то су Моглица и Бања, генеришу укупно око 700 GWh годишње. Укупни инвестициони трошкови пројекта хидроелектране Devoll процењени су на 590 милиона евра (629 милиона долара).

 • 14 november 2023Италијанска авиокомпанија Aeroitalia купила је 93,86% румунске компаније AirConnect

  AeroItalia, италијанска авиокомпанија основана 2022. године, недавно је објавила да је завршила куповину 93,86% румунске регионалне компаније Air Connect. Ово је сазнао портал BalkanEnggineer.com са сајта Romaniainsider.com. Италијанска компанија је на својим друштвеним мрежама саопштила да ће јој ова аквизиција омогућити да ојача своје присуство на италијанском регионалном тржишту и побољша везу са својим центром у Фјумичину у Италији. У лето 2023, Гаетано Интриери, генерални директор AeroItalia, наговестио је у интервјуу да жели да купи румунску компанију Air Connect, која је изашла на берзу у марту 2022. Представници компаније Air Connectсу тада су коментарисали да нема потписаних докумената о преузимању од Aeroitalia.

Види све »