-
Compania de energie electrica din Macedonia de Nord (ESM) a lansat o licitatie pentru construirea a doua noi centrale fotovoltaice cu o capacitate totala de 30 MW, a aflat BalkanEngineer.com dintr-un anunt oficial al companiei. Proiectul, anuntat in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), va include construirea unei centrale solare Oslomej 2 de 10 MW in zona unei mine de carbune abandonate din complexul REK Oslomej si a unei centrale de 20 MW langa CTE Bitola.
-
Producatorul japonez de anvelope Toyo Tire a anuntat ca pana la sfarsitul anului 2025 isi va transfera functiile de management de la sediului european din Germania catre o noua filiala din Serbia, a aflat BalkanEngineer.com dintr-un anunt al companiei. Compania va infiinta Toyo Tire Sales and Marketing Europe in decembrie, ca parte a unei restructurari a afacerii sale in Europa. Noua structura isi va incepe operatiunile de vanzari in Europa din ianuarie, au mai anuntat de la Toyo Tire.
-
Producatorul german de piese auto Kostal a anuntat lansarea unui proiect ambitios de investitii in Macedonia de Nord, care va extinde facilitatile de productie ale companiei in tara si va crea 250 de noi locuri de munca pana in 2028. Un total de 50 de milioane de euro vor fi investiti in aceasta noua etapa de crestere, a aflat Balkanengineer.com dintr-o declaratie data de Viktor Mizo, directorul general al Kostal Macedonia.
-
Compania Rosi din Stara Zagora a inceput constructia celei mai mari baze comerciale in cartierul capitalei Druzhba 1, a aflat BalkanEngineer.com de la dividend.eu. Cu o suprafata de 10 000 m.p., amplasamentul va include un showroom de 3000 m.p., un depozit si o unitate de productie. Constructia este de asteptat sa fie finalizata pana in martie 2026, obiectul comercial urmand sa deschida dupa nu mai putin de un an si va asigura locuri de munca pentru 40 de persoane.
-
Compania nord-macedoneana Vetex din Veles a reusit sa obtina un succes impresionant, realizand exporturi de fire de tricotat si ate de cusut in valoare de 4.2 milioane de euro in doar noua luni, a aflat BalkanEngineer.com de la faktor.mk. Acest lucru o face una dintre cele mai importante nume din industria textila a tarii si un concurent puternic pe piata internationala.
-
Ministerul Informatiilor si Telecomunicatiilor din Serbia a anuntat ca in primele noua luni ale anului 2024 exporturile de produse si servicii din sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) au ajuns la 2.9 miliarde de euro, reprezentand o crestere de 19% comparativ cu aceeasi perioada a anului record 2023, atunci cand exporturile erau de 2.497 miliarde de euro, a aflat BalkanEngineer.com de la serbianmonitor.com.
-
Brainchild, o companie cu sediul situat in Macedonia de Nord si specializata in produse pentru sporturi de apa si navigatie, si-a anuntat planurile pentru o investitie de 11 milioane de euro in urmatorii cinci ani, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Investitia include construirea unei noi fabrici, modernizarea laboratorului existent de cercetare stiintifica si dezvoltare, precum si achizitionarea de noi echipamente.
-
La sfarsitul lunii octombrie a fost incheiat “cel mai scump contract de infrastructura rutiera din Romania”, a aflat BalkanEngineer.eu dintr-o publicatie pe mediafax.ro. ”Cu o valoare de 6.62 miliarde de lei (1.33 miliarde euro fara TVA), acest contract prevede si constructia tunelului Meses cu o lungime de 2.89 km, care va fi cel mai lung tunel de pe o autostrada din Romania”, a scris Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din Romania, pe reteaua de socializare Facebook.
-
Compania chineza Luxshare face un progres semnificativ pe piata germana, prin achizitionarea unui pachet majoritar de actiuni la Leoni, care opereaza patru fabrici de componente auto in Serbia, cu un personal total de 12 500 de muncitori, a aflat BalkanEngineer.com de la serbianmonitor.com. Dominanta companiilor chineze, in special in sectorul vehiculelor electrice, devine din ce in ce mai evidenta. In timp ce vanzarile de masini electrice sunt in scadere in Europa si America de Nord, producatorii chinezi, si in cea mai mare masura BYD – un lider tehnologic nu numai in industria auto, ci si in electronica, energie regenerabila si transport feroviar – satisface cu succes cererea globala in crestere.
-
Fabrica de ciment Titan Usje se numara printre companiile de top din Macedonia de Nord, care implementeaza in mod activ practicile de economie circulara prin utilizarea combustibililor alternativi, cum ar fi fulgii de orez si deseurile textile. Din 2020 pana in 2024, aproximativ 5% din energia termica a cuptoarelor la Usje provine din combustibili nefosili, ceea ce reduce utilizarea resurselor fosile si sustine decarbonizarea in productia de ciment, a aflat BalkanEngineer.com de la biznisvesti.mk.