-
Expozitia internationala Energo Tehnoma 2024 va avea loc in perioada 29-31 octombrie in Arena “Boris Trajkovski”, Skopje, Macedonia de Nord. Evenimentul va reuni companii de top care vor prezenta tehnologii si solutii inovatoare in domeniile energiei, electrotehnicii, racirii, incalzirii si surselor de energie regenerabila, a aflat BalkanEngineer.com dintr-o publicatie de pe site-ul pari.com.mk. Dupa o pauza de cativa ani, expozitia va fi organizata din nou de Targul de la Skopje, iar accentul va fi pus pe tehnologiile durabile si eficienta energetica. Vizitatorii vor avea ocazia sa se familiarizeze cu inovatiile din aceste sectoare si sa vada cum raspund companiile la nevoia de protectie a mediului si de dezvoltare durabila.
-
Izotopul medical Lutetiu-177 (Lu-177), care este utilizat in tratamentul diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostata, va fi produs la centrala nucleara din Cernavoda, Romania, a aflat BalkanEngineer.com de la mediafax.ro. Proiectul face parte dintr-o colaborare comuna intre compania Nuclearelectrica si compania franceza Framatome, care au realizat studiul de fezabilitate si au confirmat posibilitatea producerii acestui izotop cheie.
-
Macedonia de Nord trebuie sa asigure investitii de 6.4 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, pentru a face fata consecintelor schimbarilor climatice, avertizeaza expertii de la Banca Mondiala. In cazul in care nu sunt luate masuri, tara ar putea suferi pierderi economice de pana la 4% din PIB pana in 2050. In ultimele doua decenii pagubele cauzate de fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundatiile si valurile de caldura, au dus la pierderi de 667 de milioane de dolari.
-
Productia industriala din Albania in 2023 a crescut cu 16%, in principal datorita cresterii productiei de apa plata si ciment, a aflat BalkanEngineer.com de la monitor.al. Potrivit Instat, productia de petrol reiese la 891 400 t, ceea ce reprezinta o scadere de 1%. Productia de bauturi racoritoare si apa plata a ajuns la 498.8 milioane de litri, cu o crestere de 15.9%. Valoarea vanzarilor de produse petroliere este de 39 280 milioane ALL (leki albanezi), a produselor siderurgice – 33 116 milioane ALL, iar a cimentului – 19 387 milioane ALL. Vanzarile de bauturi racoritoare si apa plata au crescut cu 12.8% pana la 13 221 milioane ALL. Metalurgia reprezinta 13.5% din vanzarile totale in 2023, comparativ cu 15.2% in 2022, iar prelucrarea alimentelor – 11.7%.
-
De la parcul industrial VIP-LC au anuntat ca compania portugheza Soplast Moura Moutinho & Morais va fi noul investitor in Bačka Topola. Compania portugheza isi extinde operatiunile in Serbia prin achizitionarea a doua terenuri in Bačka Topola, unde intentioneaza sa construiasca o fabrica pentru productia de piese auto. Prima faza a proiectului necesita obtinerea tuturor documentelor si autorizatiilor necesare, dupa care va incepe constructia fabricii. Planul include angajarea a aproximativ 50 de muncitori, cu posibilitate de extindere a capacitatii de productie si cresterea numarului de angajati.
-
Nelt ST, parte a grupului international Nelt Group, a implementat un proces de management al distributiei complet digitizate in Macedonia de Nord, dupa implementarea cu succes in Serbia, Bosnia si Hertegovina si Muntenegru, a aflat BalkanEngineer.bg dintr-o publicatie pe denar.mk. Noua solutie, dezvoltata in parteneriat cu compania Ramstor, include o scrisoare de trasura digitala si elimina necesitatea documentelor pe purtator de hartie, reducand semnificativ povara administrativa si costurile pentru domeniul afacerilor. Procesul acopera toate etapele de la comanda pana la livrarea si arhivarea documentatiei. Comenzile sunt transmise prin schimb electronic de date pentru fiecare punct de livrare, acestea fiind procesate printr-un sistem de rutare dinamic.
-
Compania farmaceutica din Macedonia de Nord Alkaloid a anuntat ca a inregistrat o filiala in Almaty, Kazahstan, a aflat BalkanEngineer.com dintr-o publicatie pe SeeNews.com. Extinderea in directie catre piata asiatica este in concordanta cu principalele obiective strategice ale companiei, inclusiv punerea accentului pe cresterea exporturilor si globalizarea brandului Alkaloid. Portofoliul companiei Alkaloid in Kazahstan va include initial antibiotice si suplimente nutritive pentru femei insarcinate, compania intentionand in viitor sa-si extinda gama de produse si sa-si sporeasca prezenta in alte tari din regiune.
-
SARK Bulgaria, parte a grupului industrial turc Sarkuysan, a anuntat startul unui proiect cheie de extindere a capacitatii sale de productie in orasul Shumen, a aflat BalkanEngineer.com de la economy.bg. Proiectul include construirea unei noi cladiri pentru productia de fire de cupru pe o suprafata de 8 015 m.p. in cadrul celei de-a Doua zone industriale din orasul bulgar. Constructia a fost incredintata companiei Castello Precast, o companie lider in constructiile industriale, iar investitia de 12 milioane de euro va contribui la crearea a peste 50 de noi locuri de munca si la o crestere semnificativa a capacitatii de productie a uzinei de pana la 35 000 t pe an.
-
Dezvoltatorul albanez de parcuri solare Vega Energy a instalat 17 400 de panouri fotovoltaice (PV) intr-o centrala solara de 10 MW pentru compania italiana de energie EG Nascita din centrul Italiei, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Vega Energy foloseste module fotovoltaice, fabricate de compania internationala de energie Canadian Solar, se declara intr-o postare a companiei pe LinkedIn. Potrivit datelor de la asociatia de afaceri italiana Unioncamere, EG Nascita este inregistrata la Milano ca societate cu raspundere limitata. Compania Vega Energy este o subsidiara a Vega Group, fondata in anul 2018, care initial s-a specializat in instalarea de sisteme solare pe acoperis.
-
Compania finlandeza Nokian Tyres a inaugurat fabrica de anvelope pentru autoturisme din Oradea, Romania, reprezentantii companiei afirmand ca este prima fabrica de anvelope din lume cu zero emisii de dioxid de carbon, a aflat Борса.bg dintr-o publicatie de pe site-ul romanesc agerpres.ro. Fabrica a fost realizata printr-o investitie de 650 de milioane de euro – cea mai mare investitie din Romania din ultimii ani, cu sprijin de 100 de milioane de euro de la statul roman. “Suntem foarte incantati sa inauguram fabrica noastra din Oradea. Aceasta ne va consolida capacitatea de a deservi clientii din Europa Centrala si dincolo de aceasta si va sprijini cresterea noastra conform planului, catre o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro.