-
Dezvoltatorul albanez de parcuri solare Vega Energy a instalat 17 400 de panouri fotovoltaice (PV) intr-o centrala solara de 10 MW pentru compania italiana de energie EG Nascita din centrul Italiei, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Vega Energy foloseste module fotovoltaice, fabricate de compania internationala de energie Canadian Solar, se declara intr-o postare a companiei pe LinkedIn. Potrivit datelor de la asociatia de afaceri italiana Unioncamere, EG Nascita este inregistrata la Milano ca societate cu raspundere limitata. Compania Vega Energy este o subsidiara a Vega Group, fondata in anul 2018, care initial s-a specializat in instalarea de sisteme solare pe acoperis.
-
Compania finlandeza Nokian Tyres a inaugurat fabrica de anvelope pentru autoturisme din Oradea, Romania, reprezentantii companiei afirmand ca este prima fabrica de anvelope din lume cu zero emisii de dioxid de carbon, a aflat Борса.bg dintr-o publicatie de pe site-ul romanesc agerpres.ro. Fabrica a fost realizata printr-o investitie de 650 de milioane de euro – cea mai mare investitie din Romania din ultimii ani, cu sprijin de 100 de milioane de euro de la statul roman. “Suntem foarte incantati sa inauguram fabrica noastra din Oradea. Aceasta ne va consolida capacitatea de a deservi clientii din Europa Centrala si dincolo de aceasta si va sprijini cresterea noastra conform planului, catre o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro.
-
Compania bulgara Healthy Bars intentioneaza sa construiasca o noua fabrica in Sofia. Noua productie va crea 45 de locuri de munca si va introduce produse noi in gama companiei, a aflat BalkanEngineer.com de la Economic.bg. Compania are in prezent o baza de productie intr-o alta locatie din tara, cu doua linii de productie si 105 angajati. Healthy Bars comercializeaza produsele sale in 46 de tari, principalele piete fiind Germania, Olanda, Grecia si Scandinavia.
-
Capitala Albaniei, Tirana, a gazduit pentru prima data evenimentul tehnologic Cassini Hackathon intre 13 si 15 septembrie anul acesta, a aflat BalkanEngineer.com de la Albaniatech.org. Editia din acest an a evenimentului, sustinuta de Comisia Europeana, s-a desfasurat intr-un total de 10 tari europene. Cassini Hackathon s-a desfasurat sub numele “Mediul si tranzitia verde”, cu organizator la Tirana ICTSlab. Echipele din Albania, care au participat la competitie, au prezentat o mare varietate de proiecte, inclusiv combinarea cimentului si a muschilor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sistemul de prevenire a incendiilor folosind instruire automata, precum si o platforma pentru amenajarea peisagisticii si promovarea utilizarii bicicletelor.
-
Sapte noi investitii sunt de asteptat ca vor stimula economia Macedoniei de Nord in decursul anului curent, a aflat BalkanEngineer.com de la pari.com.mk. Noile proiecte vor duce la o crestere a ocuparii fortei de munca si o imbunatatire a nivelului de trai, iar in plus, se preconizeaza si o extindere a capacitatilor de productie ale companiilor deja infiintate si stabilite in tara. Datele economice pentru lunile iulie si august au indicat o crestere a productiei industriale, in special in industria prelucratoare, dupa scaderile din lunile precedente. Se preconizeaza ca aceasta tendinta pozitiva va continua pana la sfarsitul anului. In al doilea trimestru al anului 2024 PIB-ul a crescut cu 2.3%, ceea ce a depasit prognozele institutiilor financiare internationale si a demonstrat semne de redresare economica.
-
Compania sarba de energie NIS a semnat un memorandum de cooperare stiintifica si tehnologica cu compania chineza Sinopec Petroleum Engineering Corporation, a aflat BalkanEngineer.com de la SEENews.com. Sinopec Petroleum Engineering Corporation face parte din compania chineza de stat Sinopec Group, care este cel mai mare furnizor de petrol si produse petrochimice din China. NIS si Sinopec Petroleum Engineering Corporation planuiesc sa coopereze in domenii precum captarea, utilizarea si stocarea dioxidului de carbon, productia de hidrogen cu emisii scazute de carbon, precum si generarea de energie din surse geotermale si solare.
-
AKEP, autoritatea de reglementare a comunicatiilor electronice si a serviciilor postale din Albania, a deschis o licitatie pentru acordarea de drepturi de utilizarea frecventelor in intervalul 3400-3800 MHz, a aflat BalkanEngineer.com de la Kapitali.al. Oferta se adreseaza operatorilor pentru construirea retelei 5G in tara. Potrivit datelor AKEP aproximativ 55% din populatia Albaniei va avea acoperire 5G pana la sfarsitul anului 2027. Pana la sfarsitul anului viitor multe locatii din tara, printre care porturile Durres, Vlora, Saranda si Porto Romano, aeroportul international, zona industriala, precum si centrele spitalicesti din Tirana, vor dispune de serviciul 5G, parte din spectrul de 3.4-3.8 GHz.
-
Producatorul bulgar de produse lactate LB Bulgaricum a inceput modernizarea intreprinderii sale din orasul Vidin, a aflat BalkanEngineer.com dintr-un anunt al companiei. De asemenea, se prevede o crestere a salariilor angajatilor din luna septembrie a acestui an. Este de asteptat ca baza de productie sa fie dezvoltata si modernizata pe etape, urmand ca in primul rand sa fie reparate camerele frigorifice si sa fie efectuata reasfaltarea aleilor care duc la atelierele si parcarea din fata cladirii principale. LB Bulgaricum planuieste o inlocuire treptata a echipamentelor invechite cu tehnica noua pentru productia de lapte proaspat, unt de vaca si branzeturi topite.
-
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus spre validare documentatia pentru Studiului de Fezabilitate (SF) in baza caruia va fi construit cel de-al doilea pod peste Dunare care va asigura legatura intre Giurgiu, Romania si Ruse, Bulgaria, a aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. Contractul va fi finantat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei CEF2. Dupa validarea documentatiei de atribuire va fi publicat Anuntul de Participare la licitatie in cadrul caruia va fi stabilita si data limita pentru depunerea ofertelor. Viitoarea facilitate transfrontaliera va avea o lungime de 2 km si va trebui sa asigure o legatura intre infrastructura rutiera si cea feroviara dintre cele doua tari.
-
Strumica din Macedonia de Nord devine primul oras balcanic cu transport public cu autobuze complet electrice, in conformitate cu Pactul Ecologic European (European Green Deal), a aflat BalkanEngineer.com de la New.mia.mk. In cadrul ceremoniei in capitala Skopje, primarul din Strumica Kostadin Kostadinov a primit cheile la zece autobuze electrice. Dupa efectuarea inspectiei vamale si inmatricularea si asigurarea, autobuzele electrice urmeaza sa fie transportate pana la orasul Strumica. Va fi efectuata, de asemenea, o perioada de testare de o luna, incepand cu 11 septembrie, timp in care pasagerii nu vor plati pentru biletele de autobuz.