-
Producatorul american de masini electrice Rivian recruteaza in mod activ noi angajati la centrul sau de cercetare si dezvoltare stiintifica din Belgrad, Serbia, a aflat BalkanEngineer.com de la Ekapija.com. Acesta este singurul centru de inginerie al companiei situat in afara Americii de Nord. Borko Lepojevic, director general al centrului de cercetare si dezvoltare stiintifca Rivian din Belgrad, a reamintit ca centrul a inceput sa functioneze la sfarsitul anului trecut, in aceste cateva luni fiind angajati peste 50 de persoane. Potrivit acestuia, planul este ca centrul din Belgrad sa aiba peste 150 de angajati pana la sfarsitul primului an de existenta.
-
Compania multinationala de tehnologie informatica Oracle, cu sediul situat in SUA, a deschis un centru regional in Kragujevac, oras situat in partea centrala a Serbiei, de unde va furniza servicii IT cloud utilizatorilor globali. Aceasta informatie a aflat BalkanEngieer.com de la Serbianmonitor.com.
In cadrul ceremoniei de inaugurare Oracle si operatorul national de telecomunicatii Telekom Srbija au semnat un contract conform caruia Telekom va folosi infrastructura cloud a companiei americane. In prezent centrul de date din Kragujevac acopera 14 000 m2, iar facilitatile sale sunt folosite de guvern, universitati, parcuri tehnologice si start-up-uri.
-
Producatorul francez de energie Engie SA a demarat lucrarile de construire a unui parc solar cu capacitate instalata de 8.6 MWp in sudul Romaniei, pentru a ajuta producatorul de materiale de constructie Compagnie de Saint-Gobain SA sa-si indeplineasca cerintele locale de energie. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Renewablesnow.com. Parcul fotovoltaic va fi amplasat pe terenul fabricii de sticla Saint-Gobain din Calarasi si va fi compus din 15 760 de module care acopera o suprafata totala de 14 hectare. Capacitatea anuala este estimata la peste 14 000 MWh si va fi folosita exclusiv pentru autoconsumul companiei Saint-Gobain.
-
Tanara companie bulgara pentru productia de autogiro Niki Rotor Aviation intentioneaza sa-si extinda productia de componente din carbon si asamblare in apropiere de orasul Pravets in urmatorii 3 ani, a aflat BalkanEngineer.com de la Capital.bg. Compania vinde intre 10 si 15 masini pe an, dar pe masura ce productia se extinde, conducerea prevede aceasta cifra sa creasca pana la 50 in anul 2026. Compania dezvolta trei modele, inclusiv “Kallithea”, “Lightning”, care in prezent este in curs de certificare. La sfarsitul lunii aprilie a acestui an, la forumul de aviatie Aero Messe din Friedrichshafen, Germania, a fost prezentat si modelul cu doua locuri “Cruiser”, in care pilotul si pasagerul sunt amplasati unul langa altul, spre deosebire de alte modele.
-
Dezvoltatorul olandez de proiecte solare si proprietarul activelor Photon Energy Group a finalizat doua centrale solare fotovoltaice (PV) in Romania, cu o capacitate totala de 9.5 MWp, a aflat BalkanEngineer.com de la Pv-tech.org. Situate in apropiere de Aiud si Teius, in judetul Alba, Romania, centralele electrice sunt echipate cu aproximativ 8700 de panouri solare fiecare. Cu module solare bifaciale, montate pe aparate de urmarire cu o singura axa, centralele vor furniza anual o cantitate totala de 13.9 GWh catre reteaua gestionata de Distributie Energie Electrica Romania. Photon Energy va vinde energia electrica generata de centrale pe baza comerciala, fara niciun acord de sprijin sau de cumparare a energiei cu un furnizor de energie.
-
Aquila, companie romana de distributie si logistica pentru bunuri de larg consum, a declarat ca intentioneaza sa investeasca 12.7 milioane de euro (13.9 milioane de dolari) in 2023, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Din suma prevazuta, compania va investi 9 milioane de euro in echipamente de depozit si automatizari si mijloace de transport. Investitiile programate urmeaza strategia de sustenabilitate a companiei, prin care se urmareste reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2026, avand ca referinta anul 2021. Pentru 2022, compania a inregistrat o crestere anuala de 20% a profitului net la 85 mil. lei (18.9 mil. USD/17.2 mil. EUR).
-
Producatorul japonez de echipamente medicale Pentax Medical isi extinde capacitatea de productie in Plovdiv, Bulgaria, cu o noua investitie de peste 10 milioane leva (BGN), a aflat BalkanEngineer.com de la Еconomic.bg. Compania isi propune sa creasca productia de bronhoscoape de unica folosinta. Odata cu noua investitie in extinderea intreprinderii din Plovdiv, compania va deschide si 74 de noi locuri de munca. Pentru acest scop, va achizitiona masini de debitat cu laser, sisteme si echipamente de depozit, precum si instrumente specializate pentru asamblarea endoscoapelor. Este planificata si construirea unui laborator de microbiologie. Astfel, Pentax Medical, detinuta de NOYA Corporation din Japonia, isi consolideaza prezenta in Bulgaria.
-
Producatorul german de ambalaje pentru medicamente si sisteme de livrare a medicamentelor Gerresheimer va investi peste 126 de milioane de euro in constructia unei fabrici pentru produse din sticla medicinala si seringi in Skopje, capitala Macedoniei de Nord. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la See-industry.com. Constructia facilitatii este planificata sa inceapa in al treilea trimestru al anului 2022, avand in vedere sa inceapa sa functioneze in 2024. Noua fabrica este de asteptat sa creeze peste 180 de locuri de munca. In aprilie 2021, Gerresheimer a deschis o fabrica pentru sisteme din plastic pentru industria farmaceutica in Skopje.
-
Compania germana Bizerba, care dezvolta si produce tehnologii de cantarire si feliere, a deschis o fabrica in Valjevo, Serbia. Lucrarile de constructie a facilitatii au inceput in luna martie anul trecut, cand a fost anuntat ca acolo vor lucra aproximativ 400 de angajati. Investitia este in valoare de peste 33 de milioane de euro. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Ekapija.com. In prima etapa vor fi angajati aproximativ 300 de muncitori, iar salariul mediu net va fi de peste 1100 de euro. Dimensiunea finala a facilitatii, care este compusa din spatii logistice si administrative prefabricate, se va ridica la aproximativ 11 000 m2. Constructia necesita peste 340 de piese prefabricate din beton, inclusiv stalpi si grinzi.
-
Importurile de masini, echipamente si piese de schimb, un indicator direct al investitiilor in economia din Albania, au crescut cu 4.1% in primul trimestru al anului, ajungand la 47.9 miliarde de leki albanezi, fata de 39.4 miliarde de leki in primul trimestru al anului 2022. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la BTA. Importul bunurilor de baza pentru industria prelucratoare este legat de extinderea activitatilor acestor industrii si de interesul in crestere al intreprinderilor cu privire la utilizarea tehnologiilor moderne care imbunatatesc calitatea productiei. Potrivit datelor furnizate de Institutul de Statistica din Albania, INSTAT, principalii parteneri ai Albaniei cu cel mai mare volum de importuri din aceasta categorie sunt Italia, China si Germania.