-
WPP Gorichane (Centrala eoliana Gorichane), un dezvoltator bulgar de proiecte in domeniul energiei eoliene, a finalizat vanzarea a 80 MW pentru parcurile eoliene “Gorichane” si “Prolez” catre investitorul finlandez in energie regenerabila Taaleri Energia, a aflat BalkanEngineer.com de la Money.bg. Parcurile eoliene vor fi primele din Bulgaria care implementeaza noua tehnologie pentru turbine eoliene cu o capacitate de pana la 8 MW per generator. Tranzactia, care include vanzarea a 100% din proiect si finantarea costurilor ramase de dezvoltare, a fost finalizata pe 19 mai a acestui an si a fost inregistrata in Registrul Comertului din Bulgaria pe data de 26 mai a acestui an. Parcurile eoliene “Gorichane” si “Prolez”.
-
ROCA Industry, unul dintre principalele holdinguri industriale de materiale de constructii din Romania, detinut de ROCA Investments, a raportat o cifra de afaceri de 289.5 milioane lei (58.5 milioane de euro) la nivel cumulat pentru prima jumatate a anului 2023. A aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. Holdingul a inregistrat o crestere de 5.7% fata de aceeasi perioada a anului 2022. In prima jumatate a anului, companiile din portofoliul ROCA Industry au castigat cote de piata semnificative. Evolor, producatorul de vopsele si lacuri, recent relansat si care tranziteaza o perioada de transformare operationala.
-
Compania austriaca Kronospan isi extinde activitatea in Bulgaria si cauta in mod activ cadre tehnice noi pentru echipa sa, a aflat BalkanEngineer.com de la Money.bg. Kronospan Bulgaria este un furnizor lider de material lemnos si accesorii pentru companiile de mobila din Bulgaria si din intreaga lume. Cu investitii financiare de aproximativ 300 de milioane de euro si traditii de lunga durata, compania aprovizioneaza unele dintre cele mai bune companii de mobila si mentine parteneriate de succes cu distribuitori din tara si strainatate. Majoritatea personalului nou cautat va fi necesara pentru productia de baza. Printre acestia se numara electricieni, mecanici, operatori de stivuitoare, operatori de masini, ambalatori si altii.
-
Incepe realizarea centralei electrice fotovoltaice “Petka” in Serbia. In luna august a acestui an va avea loc selectia antreprenorilor pentru constructia facilitatii si se va semna un contract, iar inceperea lucrarilor de constructie va fi data in septembrie, a aflat BalkanEngineer.com de la Ekapija.com. Aceasta este prima centrala electrica solara a filialei EPS TE-TO Kostolac, care va fi construita in partea exterioara a minei deschise Cirikovac. Puterea instalata a centralei va fi de 9.75 MW, iar productia anuala planificata este de 15.6 GWh. Constructia centralei electrice fotovoltaice “Petka” este unul dintre proiectele prin care vor creste capacitatile EPS pentru producerea de energie “verde”.
-
Primaria capitalei albaneze Tirana a anuntat ca a semnat un contract de 386 de milioane de leki (4.1 milioane de dolari/3.7 milioane de euro) cu compania locala Salillari pentru constructia infrastructurii publice in zona de dezvoltare tehnologica si economica planificata (TEDA) din oras. A aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Oferta castigatoare este inclusa in bugetul indicativ prevazut al primariei de 488 milioane leki. Proiectul de infrastructura publica include constructia de drumuri si trotuare, precum si a sistemelor de canalizare si alimentare cu apa pe teritoriul desemnat, a devenit clar de la documentele de licitatie, publicate de Primarie, iar contractul trebuie sa fie realizat in termen de noua luni.
-
Actualul proiect de investitii pentru noua unitate energetica pe gaze la centrala electrica Mintia din Romania va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2026, iar prima etapa se va incheia inca in vara anului 2025, a aflat BalkanEngineer.com de la Romaniajournal.ro. Este de asteptat ca instalatia sa aibe un randament de 64%, ceea ce o face una dintre cele mai eficiente centrale electrice din Europa. Proiectul va crea peste 1200 de locuri de munca pe perioada implementarii sale, iar dupa punerea in functiune a noii centrale la aceasta vor lucra aproximativ 300 de energeticieni. Centrala electrica a intrat in procedura de insolventa la data de 14 noiembrie 2019 si a fost pusa in conservare in vara anului 2021.
-
Sapte companii au achizitionat terenuri in noua Zona industriala “Sud-Vest” din Burgas, Bulgaria, potrivit informatiilor de la administratia locala. A aflat BalkanEngineer.com de la BTA. In prezent, trei dintre terenurile din zona sunt in proces de vanzare prin licitatie publica, iar pentru inca sapte terenuri vacante se cauta cumparatori. Zona industriala “Sud-Vest” este situata sub cartierul rezidential “Meden rudnik” din Burgas, care reprezinta o baza naturala cu resurse pentru domeniul afacerilor. Zona industriala “Nord”, la randul sau lucreaza in continuare la finalizarea mai multor intreprinderi noi.
-
Jovan Despotovski, directorul TIRZ (Zona de dezvoltare tehnico-industriala) din Macedonia de Nord, s-a intalnit cu Ministrul Adjunct al Economiei din Japonia si director general al Directiei “Politica Comerciala” Matsuo Takehiko. Cei doi au discutat si au subliniat importanta cooperarii economice consolidate intre Japonia si Macedonia de Nord, in special in fata provocarilor politice si economice globale, fiind, de asemenea, discutate si initiative concrete de cooperare, a aflat BalkanEngineer.com de la Мakfax.com.mk. Ministrul Adjunct al Economiei din Japonia a subliniat ca este foarte importanta consolidarea cooperarii economice intre tarile care impartasesc valori comune si a subliniat ca tara ofera conditii atractive pentru investitorii japonezi.
-
Foarte curand in Bulgaria va fi lansat un proiect pilot pentru reciclarea bateriilor litiu-ion. A aflat BalkanEngineer.com de la BTA. Pana acum, aceste baterii erau intr-o cantitate mica si erau exportate catre alte tari europene pentru eliminare si reciclare in conditii de siguranta. Alexandar Yavriyski, director executiv al companiei Ecobattery AD, a explicat faptul ca datorita proiectului se va realiza o acoperire nationala efectiva in ceea ce priveste colectarea bateriilor portabile si a echipamentelor electronice. Legea impune colectarea a cel putin 45% din aceste baterii, ceea ce a fost deja realizat si chiar depasit in ultimii zeci de ani. Consiliul Uniunii Europene a aprobat noi reguli pentru productia, procesarea si vanzarea bateriilor.
-
In primele cinci luni ale anului 2023, exportul de servicii TIC din Serbia a atins 1.3 miliarde de euro, ceea ce este cu 41% mai mult decat anul trecut, a aflat BalkanEnigineer.com de la Ekapija.com. In ultimii sapte ani, sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) a devenit unul dintre cele trei motoare cheie pentru dezvoltarea economiei sarbe, iar acum va fi sustinut si de programul “Europa digitala”. La prezentarea programului “Europa digitala” in Parcul Stiintific si Tehnologic din Belgrad, Ana Brnabic, prim-ministrul tarii, a declarat ca anul trecut a fost un record pentru exportul de servicii TIC cu un volum de 2.7 miliarde euro. A mai subliniat ca Serbia are sanse mari pana in 2027 sa absoarba o parte semnificativa din cele 7.5 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana in cadrul programului.