-
Hidrosistem Streževo, compania de stat de gestionare a apei din Macedonia de Nord, a instalat o centrala fotovoltaica (PV) cu putere instalata de 500 kW pe barajul sau Streževo, a aflat BalkanEngieer.com от Balkangreennews.com. In regiune, instalarea de centrale solare pe terenuri in apropierea barajelor si obiectelor de apa similare devine din ce in ce mai frecventa si preferata. Hidrosistem Streževo este responsabila pentru gestionarea barajului Streževo, care furnizeaza apa pentru irigarea unei parti a regiunii Pelagonia, pentru alimentarea cu apa a unei parti a municipiului Bitola si a industriei si este responsabila pentru controlul inundatiilor in aceasta parte a Macedoniei de Nord. Barajul este folosit si pentru productia de energie electrica.
-
HTEC Group, companie globala de tehnologie care ofera servicii, inclusiv design, strategie si dezvoltare end-to-end de produse si servicii digitale, a anuntat ca a deschis primul sau spatiu de birouri in Cluj-Napoca, Romania. A aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. Potrivit unui comunicat al companiei universitatile tehnice si comunitatile IT puternice, nivelul ridicat de cunoastere a limbii engleze, politicile favorabile mediului de afaceri si o traditie de excelenta in educatia in domeniul ingineriei, matematicii si stiintelor fac din Romania o piata strategica in regiunea Europei Centrale si de Est pentru marile companii IT multinationale.
-
China si Serbia au semnat doua acorduri pentru construirea unei infrastructuri rutiere in valoare totala de aproximativ patru miliarde de euro (4.2 miliarde de dolari), precum si un contract pentru achizitionarea a cinci trenuri de mare viteza, a aflat BalkanEngineer.com de la Barrons.com. Contractele au fost semnate la Beijing la o zi dupa ce cele doua tari au incheiat un acord de liber schimb in timpul forumului dedicat initiativei chinezesti emblematice “Centura si drumul” (BRI), prin care Beijingul incearca sa-si consolideze parteneriatele economice. Acordurile cu China vor permite Serbiei sa construiasca aproximativ 300 km de noi drumuri si autostrazi, precum si cinci trenuri de mare viteza in valoare de 54 de milioane de euro.
-
Lufthansa Technik si compania bulgara de software CleverPine au fondat o asociere de tip joint venture sub brandul ViTech, a aflat BalkanEnigneer.com de la Economy.bg. Noua companie, care va dezvolta software de inginerie pentru aviatie, este situata in Sofia si va deschide peste 85 de noi locuri de munca. Alegerea capitalei bulgare ca locatie este destul de strategica, intrucat Lufthansa Technik are deja o experienta de lunga durata in Bulgaria, iar orasul dispune de un potential bogat si o comunitate tehnologica dezvoltata. ViTech si-a inceput operatiunile la inceputul lunii octombrie a acestui an si a anuntat o campanie de recrutare activa pentru ingineri software si manageri in domeniile Scrum Master, UX design, Data Scientists si Product Owner.
-
Pe 20 septembrie a acestui an, in cadrul unui eveniment oficial care a avut loc in Sofia Tech Park, Bulgaria, au fost marcate 30 de ani de la infiintarea reprezentantei oficiale a economiei germane in Bulgaria. In aceasta perioada comertul dintre Bulgaria si Germania a crescut de 16 ori, exporturile bulgare crescand de 23 de ori, au informat pentru BalkanEngineer.com de la Camera de Comert si Industrie Germano-Bulgara (CCIGB). “In ciuda indicatorilor de declin economic preconizat in Germania, momentul actual nu ofera motive pentru companiile germane care opereaza in Bulgaria sa demareze un proces de retragere din tara noastra, asa cum sa intamplat in 2014”, a explicat Mitko Vasilev, directorul general al CCIGB.
-
Furnizorul bulgar de echipamente fotovoltaice solare (PV) AmonRa Energy se afla in proces de negociere pentru achizitionarea principalului sau partener si distribuitor in Romania, in incercarea de a-si extinde prezenta in tara, au anuntat pentru BalkanEngineer.com de la companie. “AmonRa Energy se asteapta sa isi stabileasca o prezenta fizica in Romania la inceputul anului viitor si in prezent selecteaza o locatie pentru centrul sau logistic”, a declarat Dimitar Beleliev, fondator si director general al companiei. AmonRa colaboreaza cu 29 de companii de instalatii externe din Romania, iar in Bulgaria compania lucreaza cu 446 de instalatori externi si 7 distribuitori.
-
Holcim Romania a realizat o investitie de peste 25 de milioane de euro in extinderea cu aproximativ 20% a capacitatii de productie a fabricii de ciment din Campulung. A aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. Inainte de modernizare, compania a produs 2300 de tone. Investitia se face la 15 ani de la realizarea unui alt proiect de amploare pentru retehnologizarea fabricii in valoare de peste 100 de milioane de euro. Scopul investitiei este acela de a adresa nevoia de ciment existenta pe piata de constructii din Romania, dar si de a consolida operatiuni durabile in cadrul companiei Holcim, eficientizand procesul logistic si diminuand volumul de emisii de CO2 provenite.
-
Pe 10 octombrie, compania germana Lindner si-a anuntat cea mai recenta investitie de mare amploare in Bulgaria in cadrul unui eveniment oficial in “Residential Park Lozen”. A aflat BalkanEngineer.com de la BTA. Pentru aceasta investitie compania va primi un Certificat de Investitie Clasa A, care a fost confirmat de Camera de Comert si Industrie Germano-Bulgara (CCIGB). Printre oaspetii evenimentului s-au numarat Milena Stoicheva, Ministrul Inovatiei si Cresterii Economice, S.E. Irene Maria Planck, Ambasadorul Germaniei in Bulgaria, Nikolay Gyurov, Primarul raionului Pancharevo, Helmut Lang, Director Executiv al Lindner Group si Tim Kurt, Presedintele CCIGB.
-
Vitesco Technologies, dezvoltator si producator de sisteme de propulsie moderne pentru mobilitate sustenabila, a deschis un nou laborator de calificare si validare in Timisoara, Romania, a aflat BalkanEnigeer.com de la Romaniajournal.com. Laboratorul vine in completarea centrului de inginerie si a sediului central al Vitesco Technologies din tara. Acoperind aproximativ 3500 de metri patrati din cadrul centrului de afaceri Vox Technology Park, laboratorul are peste 100 de echipamente de testare si echipe de inginerie capabile sa testeze peste 50 de proiecte pe an. Serviciile oferite vizeaza teste de fiabilitate, de compatibilitate electromagnetica si electrica, in conformitate cu standardele internationale in sectorul mobilitatii electrice.
-
Producatorul slovac de baterii InoBat a anuntat ca a semnat o intelegere de memorandum (MoU) cu Ministerul Finantelor din Serbia si autoritatile orasului Cuprija pentru construirea unei fabrici de productie si reciclare a bateriilor pentru vehicule electrice (EV). A aflat BalkanEnigeer.com de la SeeNews.com. Fabrica din Cuprija se va concentra pe asamblarea sistemelor de stocare a energiei si a bateriilor pentru vehicule electrice, precum si pe facilitatile de reciclare a bateriilor. Proiectul a primit sprijinul Corporatiei Financiare Internationale (IFC), iar guvernul sarb va oferi stimulente in valoare de 419 milioane de euro.