-
Productia de automobile a celor doi constructori romani Dacia/Renault si Ford (Otosan) a crescut cu aproximativ 5% in primul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2022. Potrivit datelor primite de BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. In 2022 Romania a produs, pentru prima data in istorie, mai mult de 500 000 de automobile. Cu toate acestea, oficialii Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) se asteapta ca cifra de afaceri a industriei sa revina doar la nivelul din 2019 (31 miliarde euro). In ciuda rezultatelor generale pozitive pentru Q1 2023, in martie, productia de automobile a incetinit usor, scazand cu aproape 3% pe baza anuala, pana la 55 428 de unitati.
-
Pentru a se asigura conditii suplimentare pentru profilarea profesionala a studentilor si pentru dobandirea de competente practice sub indrumarea unor profesionisti de top in mai multe activitati, compania Alkaloid din Macedonia de Nord a incheiat un nou memorandum de cooperare cu Universitatea “Sf. Sf. Chiril si Metodiu” din Skopje in cadrul Programului de dezvoltare a stagiarilor, a aflat BalkanEngineer.com de la Denar.mk. Aceasta formalizare a parteneriatului reciproc existent, care include pana in prezent cooperarea companiei cu 4 facultati de la UKIM, are ca scop extinderea gamei de profiluri educationale, pentru care ar exista o oportunitate de stagii pentru studenti, care reprezinta viitoarea forta de munca a tarii.
-
Vehiculul BRAKO pentru mentinerea igienei in conditii urbane a devenit singurul produs din Macedonia de Nord, certificat pentru calitate internationala de catre laboratorul TÜV din Germania, a aflat BalkanEngineer.com de la Fokus.mk. Acesta este primul certificat TÜV, obtinut dupa ce in anul 2019 BRAKO a achizitionat fabrica de vehicule Green Machines, care era situata in Scotia si a transferat productia de vehicule in Macedonia de Nord. Modelul 636, care a fost dezvoltat in intregime de inginerii nord-macedoneni si produs la fabrica din Veles, va fi purtatorul de marcaj “CE” (nota red. Conformité Européenne – Conformitate Europeana), ceea ce inseamna ca produsul indeplineste toate cerintele principale de siguranta si sanatate in legatura cu directivele Uniunii Europene.
-
Nestlé Romania achizitioneaza afacerea SOLGAR® din categoria nutritie si suplimente, in scopul de a comercializa direct produsele sale pe piata romaneasca, a aflat BalkanEngineer.com de la Romaniajournal.ro. Tranzactia locala urmeaza achizitia de catre Nestlé a marcilor principale ale Bountiful Company, inclusiv Nature's Bounty®, SOLGAR®, Osteo Bi-Flex®, Puritan's Pride®, Ester-C® si Sundown®. “Aceasta achizitie este un pas interesant, in conformitate cu aducerea la viata a scopului nostru: sa deblocam puterea alimentelor pentru a imbunatati calitatea vietii pentru toata lumea, astazi si pentru generatiile viitoare. Achizitia afacerii Solgar® contribuie la oportunitatile de crestere pentru Nestlé Romania pe o piata extrem de atractiva a suplimentelor".
-
Egypt Plywood Company din Egipt intentioneaza sa deschida o fabrica de placaj in Mali Zvornik, Serbia. Potrivit site-ului oficial al municipalitatii, compania a primit un spatiu de productie in zona industriala a orasului si si-a propus sa angajeze 100 de persoane la noua sa baza de productie. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Serbianmonitor.com. Primarul municipiului Mali Zvornik, Zoran Jevtic, a anuntat, ca conform celor convenite de comun acord cu investitorul, fabrica trebuie sa angajeze initial 35 de muncitori pentru schimbul unu si sa creeze schimbul doi cat mai curand posibil, angajand inca 35 de muncitori. Restul de 30 de persoane urmeaza sa fie angajati in urmatorii doi ani.
-
Uniunea Camerelor de Comert din Macedonia de Nord (SSK) si institutul Prime Point Partners au semnat un acord de cooperare strategica cu scopul de a oferi sprijin sectorului real pentru indeplinirea obiectivelor ONU de dezvoltare durabila (SDG) si a standardelor ESG, care abordeaza aspectele de mediu, sociale si manageriale ale guvernantei corporative si de crestere. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Biznisvesti.mk. Acordul, care a fost semnat de Trajan Angeloski, presedintele SSK si Zoran Martinovski, presedintele Prime Point Partners si Prime Blue ESG, prevede realizarea unor masuri comune si activitati de lucru pentru prezentarea avantajelor pentru companii.
-
Ministrul albanez al Finantelor si Economiei, Delina Ibrahimaj a anuntat ca cresterea economica a Albaniei pentru 2022 este de 4.84%. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la BTA. Cresterea acopera toate sectoarele economiei, dar cel mai vizibil se observa in domeniul de constructii – 10.7%, comert – 9.9%, agricultura – 0.06% si industrie – 5.45%. Rezultatele depasesc asteptarile atat ale Ministerului Finantelor si Economiei din Albania, cat si cele ale institutiilor internationale care au prevazut o crestere intre 3 si 3.7%.
-
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca a semnat un acord privind credite in valoare de 300 de milioane de dolari (284 de milioane de euro) cu Ministerul Finantelor din Serbia, pentru a furniza lichiditate sectorului electroenergetic al tarii si pentru a sprijini tranzitia “verde”, a aflat BalkanEnigeer.com de la Seenews.com. Fondurile vor fi utilizate de compania energetica de stat Elektroprivreda Srbije (EPS), care in sezonul de iarna s-a confruntat cu un deficit de lichiditate din cauza importului de cantitati semnificative de energie electrica. Imprumutul va fi acordat in doua transe si va fi garantat de Ministerul Finantelor.
-
Esco Bulgaria, care pana anul trecut facea parte din compania ceha CEZ, iar acum face parte din grupul bulgar Synthetica, va construi noi centrale fotovoltaice la intreprinderea metalurgica Aurubis din Bulgaria, a aflat BalkanEngineer.com de la Economy.bg. Compania se angajeaza cu dezvoltarea intregului proiect si va fi responsabila cu privire la proiectarea tehnica, furnizarea si instalarea echipamentelor, punerea in functiune si intretinerea instalatiilor. In decembrie 2022, Aurubis AG, compania-mama a Aurubis Bulgaria, a anuntat ca va investi 20 de milioane de euro in extinderea capacitatii pentru productia de energie solara la fabrica sa din Pirdop, Bulgaria. In prezent, capacitatea de productie SRE este de 10 MW.
-
Un program al guvernului albanez cu sprijinul Bancii Mondiale are ca scop imbunatatirea infrastructurii a 30 de poduri care indica cele mai urgente nevoi. Proiectul este de asteptat sa inceapa cu un pod in districtul Gjirokastra, una dintre zonele cu cele mai mari probleme in acest sector, a aflat BalkanEngineer.com de la Acp.al. In Albania un numar mare de poduri din reteaua de drumuri nationale au nevoie de reparatii nu numai datorita vechimii lor, dar si din cauza eroziunii. In acest sens guvernul albanez, cu sprijinul Bancii Mondiale, va lansa un program care prevede o finantare cu aproximativ 55 de milioane de dolari pentru primele 30 de poduri care se afla in imediata nevoie. Potrivit Bancii Mondiale, aproximativ 800 000 de rezidenti.