Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Articole

Hydrolia: Cresterea industriala a animalelor duce la un continut “industrial” de azot in sol

23 june 2024

In Bulgarian  In Macedonian  In Serbian

 

Cresterea animalelor este data ca fiind una dintre industriile cu cea mai semnificativa amprenta asupra mediului, inclusiv si in ceea ce priveste generarea de ape uzate. Totusi, sectorul este de o importanta cruciala, cu un impact direct asupra societatilor moderne, in special pe teritoriul Europei, unde teritorii relativ mici sunt dens populate. Prin ce difera fermele de animale, care sunt practicile de tratare a apelor uzate si care sunt tendintele globale – raspuns la aceste intrebari a cautat BalkanEngineer.com de la ing. Dobromir Simidchiev, manager al companiei Hydrolia, care se ocupa de administrarea activelor de apa din industrie si este partener al unora dintre cele mai mari intreprinderi zootehnice.

 

 

“Fermele crescatoare de porci, vaci si pasari domestice lasa cea mai mare amprenta asupra mediului. In diverse locuri din Europa, exista un numar mare de ferme relativ mici si mijlocii in care, de exemplu, sunt crescute cate 500, 1000 pana la 5000 de animale. Prin urmare, sunt diferite si abordarile privind colectarea si tratarea apelor uzate si a deseurilor de ingrasaminte”, a explicat ing. Simidchiev.

 

Principiul de colectare a apelor uzate este urmatorul: Animalele sunt crescute in grajduri mari, pe grilaje de beton, sub care se afla rezervoare/canale/camine cu o cantitate mica de apa (perna de apa). Deseurile se aduna in ele, acestea fiind evacuate periodic prin gravitatie, fiind partial golite. Golirea si dezinfectarea completa se efectueaza atunci cand in grajdul respectiv nu sunt animale. “Vorbind despre ferme cu numar intre 40 000 si 100 000 de animale, fractia gunoiului de grajd poate ajunge la o cantitate de aproximativ 800 – 1000 m3 pe zi”, a precizat ing. Simidchiev.

 

Odata scoasa din camine, fractia trece printr-un proces de separare pentru a desparti faza uscata de cea lichida, care poate fi folosita pentru fertilizare in agricultura.

 

 

Practica implica cel mai adesea tratarea anaeroba a fractiei de gunoi de grajd in rezervoare de metan, unde energia este preluata, in urma caruia se obtine biogaz. Poate fi utilizat pentru nevoile energetice proprii ale fermei, inclusiv pentru energia termica in sezonul de iarna prin cogenerare. “Astfel de instalații au de fapt o valoare comerciala serioasa, putandu-se transforma si intr-o afacere separata. In primul rand, in rezervorul de metan pot fi adaugate ai alte substante organice, cum ar fi deseuri alimentare si vegetale. In al doilea rand, metanul astfel produs este de fapt o energie obtinuta din biomasa, care pana de curand tarile erau obligate sa o cumpere la preturi mai mari. Odata cu liberalizarea pietei de energie, acest lucru s-a schimbat, dar chiar daca biogazul este folosit doar pentru nevoi proprii, proiectul merita – investitia are o perioada de rambursare de aproximativ 5-6 ani”, a explicat ing. Simidchiev.

 

Adresa: Sofia 1748, rruga 6 "Mikhail Tenev"
Telefon: +359 879 900 839
E-mail: office@hydrolia.bg

 

 

Sursa material foto: Hydrolia, canva.com

Articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16 december 2024Unisyst Engineering cu un comentariu cu privire la cadrul de reglementare pentru construirea sistemelor inteligente de contoriza

    Definit la art. 2, pct. 28 din Directiva privind eficienta energetica (2012/27/UE), “sistem de contorizare inteligenta” inseamna un sistem electronic care poate masura consumul de energie oferind mai multe informatii decat un contor traditional si care poate transmite si primi date utilizand o anumita forma de comunicatii electronice. Pentru a se incuraja investitiile necesare pentru proiectarea, integrarea si dezvoltarea retelelor inteligente, Parlamentul European a luat act de necesitatea crearii unui cadru de reglementare robust. A fost subliniat faptul ca statele membre ar trebui sa sustina un numar suficient de proiecte pilot pentru utilizatorii casnici, in scopul de a creste gradul de continuitate din societate.

  • 06 december 2024Indumatic: Furtunurile de cauciuc la pompele peristaltice Flowrox rezolva problema cu depunerile de calcar la o fabrica norvegia

    La o topitorie din Norvegia au aparut probleme cu depunerile de calcar pe partile interne ale pompei centrifuge folosite la evacuarea apei din procesul de productie. Apa tehnologica contine o multime de sedimente carbonatice, ceea ce cauzeaza intreruperi frecvente si periodice repetate cu privire la functionarea sa normala. Prin urmare, de la conducerea uzinei au decis sa inlocuiasca pompa cu una noua, o cerinta suplimentara fata de pompa fiind ca aceasta sa goleasca un rezervor cu o adancime de 3 m, situat exact sub pompa.

  • 04 december 2024Kimex: Flexlite GXe-C sunt noile pistoale de sudura MIG/MAG cu cobot, care integreaza intregul know-how Kemppi

    Kemppi a completat gama sa de propuneri pentru sudare robotizata cu coboti, adaugand in portofoliul sau de arzatoare noile modele Flexlite GXe-C. Aceasta noua solutie transfera precizia si fiabilitatea procesului de sudare, cu care se disting produsele Kemppi, in lumea automatizarii. Aceasta se integreaza in mod perfect in sistemele pentru sudare robotizata cu roboti colaborativi. Conceputa pentru o sudura usoara si eficienta maxima, gama de arzatoare GXe-C pentru coboti combina tot ce este mai bun din tehnologia arzatoarelor Kemppi cu compatibilitate perfecta cu aplicatii robotizate, ceea ce ofera posibilitate sistemelor automatizate de sudura sa functioneze la o performanta maxima.

  • 30 november 2024Centrul de prelucrare RAIS M550 asigura o viteza mare de operare chiar si in conditii severe de exploatare

    Centrul de prelucrare verticala RAIS M550 timp de 20 de ani reprezinta o dezvoltare lider pe piata, care s-a impus ca un reper in domeniul tehnologiei de debitare a metalelor. Solutia este conceputa pentru diverse procese de prelucrare a metalelor atunci cand se lucreaza cu piese de dimensiuni medii, realizate cu precizie extrema si viteze mari de debitare si livrare. “RAIS M550 dispune de un ansamblu de arbore tip caseta, care nu necesita intretinere, rulmenti axiali radiali de precizie, precum si o forta de strangere axiala imbunatatita care elimina vibratiile in conditii severe de exploatare in timpul procesului de lucru”, au declarat de la compania de productie dovedita RAIS pentru BalkanEngineer.com.

  • 27 november 2024Pompe de circulatie Grundfos reduc costurile cu energia electrica ale sistemului HVAC intr-un hotel din Budapesta

    “In societatea moderna, factori de decizie din fiecare sector industrial, sunt purtatori de gandire ecologica, impunand astfel aspiratia pentru un viitor mai durabil. De aceea, atunci cand renumitul Anantara New York Palace Budapest Hotel a identificat prezenta unor pompe vechi, ineficiente in sistemele sale de incalzire si racire, de la hotel au apelat in mod direct la Grundfos, pentru a descoperi solutii de pompare inteligente si eficiente din punct de vedere energetic. Ca urmare au fost livrate si instalate 63 de pompe TPE, TPE3 si MAGNA3”, au comentat de la companie pentru BalkanEngineer.com.

  • 19 november 2024Platforma digitala Grundfos iSOLUTIONS Suite a castigat premiul Red Dot

    Platforma digitala Grundfos iSOLUTIONS Suite, destinata pentru gestionarea sistemelor de alimentare cu apa si incalzire, a castigat prestigiosul premiu Red Dot Award pentru inovatie in design, au anuntat de la companie pentru BalkanEngineer.com. Premiul confirma angajamentul companiei Grundfos fata de dezvoltarea durabila si modernizarea sectorului apei, folosind tehnologii pentru cresterea eficientei si durabilitatii. Proiectul include o solutie digitala inovatoare care permite utilizatorilor sa-si monitorizeze si gestioneze sistemele de apa prin aplicatii mobile si platforme cloud.

Vedeti toate »

Noutati

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Vedeti toate »

Evenimente

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Vedeti toate »