In Bulgarian In Albanian In Serbian
Fabricarea berii dateaza din jurul anul 4000 i.Hr., iar ca creatori ai berii sunt considerati sumerienii, care au dat numele bauturi sale sikaru. Abilitatile de preparare a bauturii de malt au insusit si babilonienii care au adaugat si hameiul. Traditiile de fabricare a berii au continuat sa se dezvolte in Egipt, de unde au fost raspandite in Grecia antica, Imperiul Roman, de acolo si in intreaga Europa. Potrivit datelor, peste 55 000 de branduri de bere sunt produse astazi doar pe Batranul Continent. “Fabricarea berii este intr-adevar un mestesug cu adevarat stravechi, care ne ofera acces pana la un bogat know-how. Dar un lucru este clar – nimeni nu ar construi o fabrica de bere, unde nu exista apa!”, a comentat pentru BalkanEngineer.com ing. Dobromir Simidchiev, administratorul societatii Hydrolia, specializata in managementul activelor instalatiilor sanitare ale diverselor intreprinderi industriale.
La scara globala exista bune practici in ceea ce priveste apa in procesul de fabricare a berii – asa-numita KPI (Key Performance Indicator), dintre care unul se refera la cantitatea de apa necesara pentru productia unui litru de bere. “Una dintre sarcinile noastre in calitate de partener al industriei berii este de a ne ajuta clientii sa mentina si sa reduca consumul mediu de apa, precum si sa optimizeze pe deplin procesul de productie. Acest lucru se poate realiza in mai multe moduri, dintre care unul este de a se inchide ciclul sistemelor de indepartare a etichetelor de pe sticle. In acest proces sunt utilizati multi reactivi, care pot fi reutilizati”, a declarat ing. Simidchiev.
Apele uzate de la procesul de fabricare a berii sunt fie evacuate in sistemul de canalizare al orasului, fie evacuate direct intr-un corp de apa. In ambele cazuri, insa, este necesara purificarea lor, deoarece sunt puternic poluate, cu valori COD cuprinse intre 5000-8000 mg/l. Comparativ, valorile COD ale apelor uzate menajere variaza intre 500 si 1000 mg/l. Prima optiune este considerata mult mai usoara – la aceasta este necesara respectarea cerintelor Ordonantei 7. Cu toate acestea, daca este deversat intr-un corp de apa deschis, de exemplu cum ar fi un rau, COD trebuie sa fie redus drastic mult mai mult.
“In ambele cazuri, lucrul comun la tratarea acestor ape este ca prima etapa este intotdeauna tratamentul anaerob. Si mai exact, este folosit de obicei asa-numitul Upflow Anaerobic Suspended Reactor (UASR) – o tehnologie clasica cu microorganisme anaerobe, care insa se distinge printr-o constructie caracteristica. Apa din acest tip de reactoare se deplaseaza in mod crescator – intra din partea inferioara si iese din partea superioara. Daca apa se afla in repaus, namolul din reactor se va depune. Totusi, conceptul acestor instalatii este de a mentine apa in miscare continua la o anumita viteza, astfel incat sedimentul sa fie mentinut in stare de “agitare” – adica de amestecare continua. In acest fel se asigura un transfer de masa mai mare. Efectul de purificare intr-un astfel de reactor este foarte mare – in jur de 80-90%”, a explicat ing. Simidchiev.
Adresa: Sofia 1748, rruga 6 "Mikhail Tenev"
Telefon: +359 879 900 839
E-mail: office@hydrolia.bg
Sursa material foto: Hydrolia