In Albanian In Bulgaria In English In Serbian In Macedonian
Fondul de Investitii Climatice (CIF) a dat unda verde unei investitii in cuantum de 85 de milioane de dolari pentru Macedonia de Nord. Finantarea este un moment cheie pentru Platforma de investitii privind tranzitia energetica justa si echitabila a tarii, care este orientata catre eliminarea treptata a utilizarii carbunelui pana in 2030, in conformitate cu angajamentele tarii in temeiul Acordului de la Paris, a aflat BalkanEngineer.com de la Ceenergynews.com.
Este de asteptat ca aceasta investitie sa duca la un raport de cofinantare de 1:7, fondurile suplimentare in valoare de 591 de milioane de dolari fiind furnizati de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Mondiala, sectorul public si privat.
Planul tarii isi propune sa reduca emisiile de CO2 cu peste 13 milioane de tone pana in 2038. Prin investitia CIF vor putea fi instalate 400 MW de capacitate suplimentara de energie regenerabila si 100 MW de capacitate de stocare a energiei in scopul cresterii securitatii si sustenabilitatii energetice a tarii. Acest lucru este de o importanta strategica pentru Macedonia de Nord, care pana in prezent este foarte dependenta de importurile de energie si centralele termice pe carbune “Bitola” si “Oslomej”.
Un alt aspect principal al strategiei Macedoniei de Nord este investitia in forta de munca, incurajandu-se dezvoltarea de noi cunostinte si competente in domeniul energiei si economiei verzi.
Finantarea CIF face parte dintr-un program mai mare de investitii pentru accelerarea tranzitiei de la carbune catre energia verde in valoare de 2.2 miliarde de dolari, orientata sa ajute tarile cu venituri medii dependente de carbune.
Sursa material foto: canva.com