In Bulgarian
Una dintre misiunile companiei Alfa Laval este transformarea completa a sistemelor energetice din industrie, prin intermediul careia sa fie obtinuta o eficienta energetica imbunatatita, o optimizare a costurilor si o reducere a emisiilor de carbon. Producatorul international dovedit ofera solutii de transfer termic, separare si manipulare cu fluide pentru o gama larga de aplicatii, durabilitate aflan du-se la baza fiecarui produs sau sistem al companiilor. In fruntea organizatiei pentru Europa de Sud-Est, inclusiv Romania, se afla domnul Peter Stegel. Intr-un interviu exclusiv pentru BalkanEngineer.com, acesta a dezvaluit atat cu privire la inovatiile tehnologice ale companiei Alfa Laval, cat si despre privilegiul de a lucra cu o echipa internationala creativa. Vezi.
Domnule Stegel, ne-ati putea povesti putin despre drumul parcurs la Alfa Laval pana acum.
M-am alaturat companiei in 2004 ca inginer vanzari pentru portofoliul de aplicatii navale care acopera pietele din Croatia, Slovenia, Muntenegru, mai tarziu prin 2007 si Bulgaria, ocupandu-ma cu santierele navale si navele. In calitate de persoana responsabila interimara, ma ocupam si de solutiile de prelucrare a uleiului de masline in regiunea Marii Adriatice.
In 2009, am fost numit manager service pentru regiune, purtand responsabilitatea pentru asistenta si mentenanta post-vanzare a clientilor nostri cheie din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia si Slovenia, denumita regiunea Europa de Sud-Est. Atunci lucram impreuna cu clienti din diverse industrii, de la industria alimentara pana la industria de rafinare a titeiului.
In 2012 mi-am asumat intreaga responsabilitate pentru regiunea Europei de Sud-Est in calitate de Director general. In 2021, regiunea a fost extinsa odata cu adaugarea pietei romanesti.
In prezent lucrez cu o echipa de 30 de persoane din intreaga regiune cu 4 birouri – in Belgrad, Bucuresti, Ljubljana si Sofia.
Este dificil sa lucrezi cu o echipa multinationala repartizata in diferite locatii? Care sunt provocarile? Cum se deosebesc pietele una fata de cealalta in aceste tari?
Priviti pur si simplu copii mici de diferite nationalitati atunci cand se joaca impreuna. Oare vad ei anumite dificultati si obstacole? Nu, deoarece nu sunt inca invatati si educati despre asta, asa cum suntem noi adultii.
Mai degraba echipa multinationala asigura o diversitate incredibila, ceea ce este “binevenit” si chiar necesar pentru a se obtine rezultate inalte. Intotdeauna este un privilegiu sa conduci astfel de echipe. Diferitele locatii fac momentele, atunci cand suntem impreuna, mai productive si mai intense – rezultatele in urma acestor intalniri sunt extraordinare.
Singura provocare pot fi diferitele calendare nationale atunci cand urmeaza sa fie organizate intalnirile. Dar noi respectam sarbatorile nationale din fiecare tara cu care lucram. In ceea ce priveste pietele, noi le impartim pe tip de industrie, nu pe tara.
Care sunt obiectivele Alfa Laval pe piata din zona Balcanilor? Pe ce industrii va concentrati in principal?
Suntem concentrati asupra transformarii complete a sistemului energetic pentru reducerea emisiilor de carbon in industriile – maritima, alimentara, farmaceutica, a apelor etc. Tehnologiile dovedite ale Alfa Laval de transfer termic, separare si manipulare a fluidelor permit clientilor sa-si reduca emisiile in diverse moduri.
Lucrul in comun cu partenerii joaca un rol crucial in dezvoltarea de noi solutii.
Ne-am asumat deja un rol de lider in domeniul solutiilor ecologice – de exemplu, in ceea ce priveste utilizarea agentilor frigorifici naturali.
Unele dintre domeniile pentru care furnizam produse care maresc eficienta energetica a diferitelor procese sunt industria alimentara, HVAC, echipamentele frigorifice, echipamentele maritime, rafinariile, industria chimica, racirea centrelor de date, tratarea apelor uzate municipale si industriale.
Avand in vedere toate pietele din zona Balcanilor, observam ca Croatia si Slovenia sunt mai avansati in privinta solutiilor de energie curata, in timp ce pentru restul accentul principal cade cu siguranta pe eficienta energetica.
Cum va motivati echipa sa atinga aceste obiective?
Am o echipa remarcabila in regiune si majoritatea ideilor grozave provin de la ei. Rolul meu este pur si simplu sa le ofer spatiu si sa permit creativitate, precum si sa starnesc curiozitatea.
Ce fel de oameni si specialisti gasesc un loc in familia companiei Alfa Laval?
Familia companiei Alfa Laval este extrem de diversificata. Puteti gasi specialisti in domeniul industriei chimice, specialisti in industria alimentara, specialisti in materiale, arhitecti marina militara, arhitecti aeronautici, ingineri marini superiori, experti in hidrodinamica si termodinamica. Iar aceasta este doar o mica parte a expertilor nostri versatili.
Eficienta energetica in prezent este subiectul Nr. 1 pentru industrie la nivel mondial. Cum Alfa Laval raspunde cerintelor in acest sens? Ce solutii oferiti?
Avem intradevar diverse posibilitati care putem oferi clientilor nostri si analizam fiecare caz in mod individual pentru a determina solutia care va corespunde in cel mai bun mod nevoilor clientului. Dar pentru a oferi o vedere panoramica, as numi elementele de baza: cresterea randamentului, economisirea energiei, minimizarea consumului de apa, economisirea substantelor chimice, eficienta, prelungirea duratei de exploatare, reutilizare si reciclare.
Credeti ca este important sa vorbim si mai mult cu privire la imbunatatirea eficientei energetice, mai ales cand vine vorba de instalatiile de productie existente si/sau invechite?
Ultimul raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice al ONU afirma ca emisiile de gaze cu efect de sera trebuie sa inceapa sa scada pana in 2025 si sa fie reduse cu 43% pana in 2030, pentru a se evita o crestere a temperaturii cu peste 1.5°C. Metanul va trebui redus cu o treime pana in 2030.
Concluzia IPCC este ca, de fapt, este aproape inevitabil ca pragul de 1.5 °C sa fie temporar depasit, in timp ce pana la sfarsitul secolului este posibil sa revina inapoi.
Respectiv raspunsul este “da”, trebuie sa acordam o atentie eficientei energetice acolo unde este posibil.
Care este misiunea principala a Alfa Laval ca producator de solutii industriale?
Alfa Laval se angajeaza sa respecte Acordul de la Paris.
Avem un portofoliu larg de produse si ramanem dedicati sa lucram pentru reducerea propriei noastre amprente de carbon si amprentei de carbon a clientilor nostri.
Scopul Alfa Laval este de a atinge neutralitatea carbonului pana in 2030.
In practica urmeaza sa obtinem emisii nete zero pentru domeniul de aplicare 1 si 2 al Alfa Laval – adica sa cream un echilibru intre propriile noastre emisii de carbon, pe de o parte, si captarea si sechestrarea carbonului, pe de alta parte – ambele in sfera propriilor noastre activitati de afaceri, inclusiv atunci cand vine vorba de amprenta dispozitivelor de alimentare.
De asemenea, este important sa reducem emisiile din domeniul 3 cu 50% fata de nivelurile din 2020 – adica emisiile furnizorilor de materiale pentru activitatile noastre si ale muncii efective a clientilor cu echipamentele si solutiile pe care le furnizam.
Contact:
Adresa: Bucuresti, Romania
Telefon: +40 21 310 07 30
E-mail: romania.info@alfalaval.com
Mai multe informatii despre companie, produsele si serviciile care ofera in Romania, puteti gasi AICI!
Sursa material foto: Alfa Laval