In Bulgarian In Macedonian In Serbian
Apele uzate din industrie reprezinta un punct de reper in sectorul de alimentare cu apa si canalizare care necesita o atentie deosebita datorita naturii si impactului direct asupra mediului. Iar printre “cele mai capricioase” dintre ele se numara apele uzate din productia si prelucrarea metalului. Tocmai de aceea, in continuarea seriei de discutii cu ing. Dobromir Simidchiev, managerul Hydrolia, in care prezentam know-how-ul pentru epurarea diverselor tipuri de apa, am discutat si aceasta problema. Care sunt principalele metode de epurare a apei, folosite in activitatile de prelucrare a metalelor si cum se alege cea mai optima dintre ele, va prezentam in randurile urmatoare.
Indepartarea metalelor din apele uzate este posibila de realizat prin metode chimice sau fizice, precum si prin intermediul metodei inovatoare de electrocoagulare, care inca nu este o solutie obisnuita in Bulgaria. Iata care sunt principalele diferente intre ele:
Metoda chimica pentru indepartarea metalelor din apa
Epurarea chimica se bazeaza in principal pe sedimentare. La aceasta metoda se folosesc o serie de rezervoare in care se “joaca” cu pH-ul apei, astfel incat ionii poluantului sa treaca de la o stare de valenta la alta, dupa care se adauga anumiti reactivi care se coaguleaza si poluantii se sedimenteaza. Ulterior, namolul este deshidratat prin intermediul unui filtru presa, de exemplu, si transportat pentru tratare ulterioara. Aceasta poate fi un deseu periculos sau nu – depinde de continutul acestuia, dar cu aceasta se ocupa specialistii competenti relevanti”, a explicat ing. Simidchiev.
Evaporarea – o metoda fizica pentru epurarea apelor industriale
“Evaporarea este insa o solutie rar utilizata in Bulgaria, iar Hydrolia se afla printre putinele companii care o folosesc”, a declarat managerul companiei. In practica, aceasta reprezinta evaporarea apei uzate, in urma careia aproximativ 3-5% din cantitatea acesteia ramane sub forma de sediment, care de fapt contine poluantii. Pentru acest scop se utilizeaza un evaporator cu vacuum – o masina care creeaza un vid suplimentar in scopul de a reduce temperatura de evaporare a apei, economisind astfel energie electrica.
Acesta a mai comentat ca metalele pot fi indepartate din apele reziduale si prin intermediul electrocoagularii – o metoda asemanatoare metodei chimice, la care insa in locul coagulantilor se foloseste electricitate. Aceasta solutie este inca de ultima ora pentru tara si nu a fost pusa inca in practica.
“O alta caracteristica a apelor uzate din prelucrarea metalelor este prezenta uleiurilor si grasimilor, care in mod obligatoriu trebuie indepartate. In acest scop, se foloseste de obicei flotatia – proces la care se elibereaza bule fine de aer intr-un volum dat si deplasandu-se la suprafata, trag cu sine si picaturile de ulei”, a comentat ing. Simidchiev.
Adresa: Sofia 1748, rruga 6 "Mikhail Tenev"
Telefon: +359 879 900 839
E-mail: office@hydrolia.bg
Sursa material foto: Hydrolia