-
In perioada 6-8 februarie 2024, la Bucuresti, Romania, va avea loc conferinta internationala “Energy Week Black Sea”, organizata de Asociatia “Academia Solara Bulgaria”, a aflat BalkanEngineer.com de la BTA. Forumul va reuni figuri cheie din partea guvernelor, investitori, lideri de afaceri si experti din sase tari – Romania, Bulgaria, Ucraina, Moldova, Georgia si Turcia. Institutii financiare internationale si mari investitori multinationali vor fi, de asemenea, parte din acest eveniment, reuniti in scopul promovarii energiei regenerabile si atragerea de investitii straine directe in regiune. Programul evenimentului include discutii si prezentari pe teme cheie precum finantarea proiectelor de energie regenerabila, rolul industriei moderne in tranzitia verde.
-
De la 1 martie 2024 intra in vigoare acordul de piata comuna dintre Albania, Macedonia de Nord si Serbia, a aflat BalkanEngineer.com de la Albaniandailynews.com. Acest lucru va permite libera circulatie pe piata muncii pentru cetatenii celor trei tari. La un eveniment oficial, intre cele trei state membre au fost semnate doua protocoale – unul pentru accesul liber pe piata muncii din Balcanii de Vest si altul pentru integrarea unei scheme de identificare electronica a cetatenilor din regiune. Ramane sa fie implementate testele tehnice finale si ajustarile in sistemele de servicii electronice.
-
Operatorul albanez de energie electrica OSSH a atribuit un contract de 93 de milioane de leki (895 000 euro) companiei locale GPG pentru construirea de noi dulapuri electrice si linii electrice intr-un sat din apropierea capitalei Tirana, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Compania GPG a fost selectata in urma unei proceduri de licitatie in principal datorita pretului oferit, intrucat oferta acesteia a fost mai mica decat bugetul estimat de 96 de milioane de leki pentru proiect. GPG va trebui sa construiasca 12 dulapuri electrice noi si linii electrice de medie tensiune auxiliare acestora, precum si linii electrice de joasa tensiune pentru 18 dulapuri electrice existente in cadrul unei perioade de sapte luni.
-
Distribuitorul roman de energie electrica si gaze naturale Delgaz Grid a finalizat un proiect in valoare de 37.2 milioane lei (8.2 milioane dolari/7.5 milioane euro) pentru modernizarea a cinci substatii, a aflat BalkanEngineer.com de la Трansformers-magazine.com. Statiile sunt situate in judetul estic Vaslui si furnizeaza energie electrica pentru 40 000 de clienti din orasele Husi si Murgeni si comunele Stanilesti, Vetrisoara si Falciu. Din costurile totale ale proiectului 23 milioane de lei sunt acoperite din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), 4 milioane de lei sunt asigurati de la Bugetul National, iar 10.2 milioane de lei sunt contributia proprie Delgaz Grid.
-
Un nou centru tehnologic impotriva atacurilor cibernetice a fost deschis in capitala Albaniei, Tirana, a aflat BalkanEngineer.com de la Albaniadailynews.com. Centrul este in stare sa efectueze operatiuni curente de detectare, atenuare si reactionare la atacurile cibernetice datorita unei infrastructuri critice de aparare IT.
Tehnologiile in noua unitate sunt implementate de IBM Security QRadar Suite. In iulie 2022, Albania s-a confruntat cu o serie de atacuri cibernetice care au facut site-urile web si serviciile guvernamentale inaccesibile prin intermediul programelor malware distructive.
-
Producatorul roman de locomotive Softronic a anuntat recent ca va livra locomotive in Suedia, a aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. Patru noi locomotive TransMontana, produse la Craiova, Romania, au fost programate anterior sa fie trimise catre Green Cargo, operatorul feroviar de stat suedez, pana la sfarsitul anului 2023. Acordul cu Green Cargo nu este unicul pentru producatorul roman. DB Cargo Romania, filiala a companiei germane Deutsche Bahn, a achizitionat recent inca doua locomotive noi TransMontana de la producatorul roman Softronic, intarindu-si pozitia ce unul dintre cei mai importanti clienti ai companiei.
-
In cadrul unei ceremonii oficiale in zona industriala CT Park din Jagodina, Serbia, a fost marcat inceputul constructiei unei fabrici de ambalaje farmaceutice din sticla, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Noua unitate SCHOTT Pharma din orasul sarb va fi specializata in productia de fiole de sticla, seringi si recipiente pentru solutii de injectare, concentrandu-se pe nevoile pietelor din Europa de Vest si de Est. Aceasta investitie reprezinta o contributie semnificativa la economia locala, promitand noi oportunitati de imbunatatire a pietei fortei de munca.
-
Compania japoneza de logistica Nippon Express Holdings (NX Group) a achizitionat cateva unitati ale furnizorului austriac de servicii info-logistice Cargo-partner, cu sediul situat in Europa Centrala si de Est, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Unitatile achizitionate sunt situate in Macedonia de Nord, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Grecia, Croatia, Serbia, Slovenia si Turcia. Acordul a fost realizat prin intermediul unei societati cu destinatie speciala, care este detinuta in totalitate de o filiala a subdiviziunii europene a Nippon Express.
-
Mega S Power, companie lider de energie verde, curata si regenerabila, a anuntat deschiderea de noi birouri in Macedonia de Nord, a aflat BalkanEngineer.com de la Denar.mk. Aceasta miscare strategica reprezinta o piatra de hotar importanta in eforturile de expansiune globala a companiei, consolidandu-si in mod suplimentar pozitia pe piata solutiilor energetice durabile. Investitiile remarcabile ale companiei Mega S Power includ proiecte in SUA, Spania, Coreea de Sud, Liban, Italia, Israel, Ungaria, Grecia, Germania, Cipru, Cehia, China, Canada, Bulgaria si Brazilia. Portofoliul divers al companiei include panouri solare si sisteme de stocare a energiei si are o contributie deosebita fata de lanturile globale de aprovizionare.
-
Facilitatea pentru activitati de cercetare stiintifica BIO4 din Serbia va fi construita pana la sfarsitul anului 2026, ceea ce va face din tara unul dintre cele mai avansate centre europene pentru biotehnologie, a aflat BalkanEngineer.com de la Srbija.gov.rs. Lucrarile pregatitoare la campusul BIO4 vor incepe la inceputul anului 2024, iar in viitor acesta va reuni la un loc 1400 de profesori si cercetatori, 4000 de studenti, peste 1000 de doctoranti si 300 dintre cele mai moderne laboratoare din tara. Fondurile vor fi investite in special in activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare in domeniul sanatatii, pentru a se dezvolta terapii inovatoare si moderne. Ideea este ca fiecare cetatean sa aibe posibilitatea de a primi un tratament si medicamente personalizate.