In Bulgarian In Macedonian
Mont Rouge Olive Estate este o ferma de maslini din Africa de Sud, care se confrunta cu provocarea serioasa de a iriga plantatiile sale de 200 de ha in conditii de intreruperi frecvente ale curentului electric. Problema in cele din urma a fost rezolvata datorita sistemelor de pompare solare Grundfos, care nu numai ca asigura cantitatea necesara de apa pentru irigare, dar produc mai multa energie decat este necesar, ceea ce le transforma intr-un activ pe termen lung. “Intreaga instalatia este astfel proiectata si executata incat rezultatele sunt mai mult decat elocvente. O astfel de abordare – si anume utilizarea pompelor alimentate pe baza de energie solara, ar putea “rasturna” sectorul agricol nu numai in Africa, dar si in intreaga lume”, au comentat pentru BalkanEngineer.com de la companie.
Plantatia de masline Mont Rouge Olive Estate este situata in regiunea uscata si arida sud-africana Little Karroo si in anii buni produce cate 2100 t de masline, din care se pot produce in jur de 300 000 l de ulei de masline si cateva sute de kilograme de masline de masa. Situati intr-o vale si pe dealurile din jur, cele 120 000 de copaci trebuie udati, dar precipitatiile medii anuale sunt de doar 150 mm. Muntii din vecinatate primesc insa de 10 ori mai mult. Apa din munti alimenteaza doua rauri care se varsa intr-un baraj langa ferma. De acolo, apa este pompata intr-un sistem de irigare prin picurare. Aici intervine insa problema fiabilitatii alimentarii cu energie electrica. “In aceasta regiune, intreruperile de curent sunt regulate in ultimii 10 ani - cel putin 2 pana la 4 ore pe zi, dar uneori si pana la 12 ore. Pentru a garanta apa pentru irigare in aceste cazuri, ferma trebuie sa foloseasca generatoare diesel, ceea ce este, insa, absolut nerentabil”, au explicat de la Grundfos.
Astfel sa ajuns la decizia de a se genera energie “verde” pentru alimentarea pompelor. Un total de 3, iar in curand si 4, sisteme de panouri fotovoltaice (PV) la centrala electrica fotovoltaica construita ofera 750 kW de putere de varf pentru pompele Grundfos, situate langa rezervoarele de stocare.
SC Grundfos Pompe Romania SRLAdresa: BRO-013714 sector 1, Bucuresti, str. Tipografilor nr. 11-15, complex S-Park, cladirea A2, etaj 2
Telefon: +40 21 200 4100
E-mail: romania@grundfos.com
Mai multe informatii despre companie, produsele si serviciile care ofera in Romania, puteti gasi AICI!
Sursa material foto: Grundfos