Provocările cu privire la răcirea așa-ziselor spații albe din cadrul centrelor de date continuă să devină din ce în ce mai complexe, iar motivul este nevoia crescută a societății de a beneficia de o cantitate mai mare de date, furnizate la viteze mai mari, ceea ce duce la o creștere exponențială a consumului de energie. În același timp, sectorul IT de afaceri se confruntă cu o presiune sporită de a-și îmbunătați eficiența și sustenabilitatea energetică, ceea ce impune necesitatea pentru o răcire mai economică. “În calitate de partener de încredere al industriei IT, cu peste 80 de ani de experiență în tehnologia termică, noi cei de la Alfa Laval suntem capabili să oferim sisteme de răcire fiabile și ecologice centrelor de toate dimensiunile din întreaga lume”, au declarat pentru BalkanEngineer.com cei din cadrul companiei.
Specializată în dezvoltarea și fabricarea de produse și sisteme de transfer de caldură, de separare și manipulare a fluidelor, compania Alfa Laval oferă o tehnologie avansată de schimbător de căldura cu plăci care reduce nevoia de răcire mecanică tradițională. “Gama noastră extinsă de soluții, oferă posibilitatea operatorilor de la centrele de date să măreasca durabilitatea instalațiilor lor, beneficiind de răcirea naturală și de procesele de recuperare a căldurii. În acest fel, nu numai ca își vor reduce costurile cu energia electrică, dar și impactul lor asupra mediului. În plus, fiabilitatea îmbunatățită a echipamentelor HVAC și necesitățile minime de întreținere, le oferă mai mult timp pentru munca adevărată”, au comentat cei de la compania Alfa Laval.
Una dintre soluțiile dovedite din portofoliul companiei sunt sistemele de răcire cu lichid, care înlocuiesc tot mai des tehnologiile tradiționale de răcire în multe dintre centrele de date din întreaga lume, iar așteptările sunt ca această tendință să continue. Alfa Laval are o vastă experiență în furnizarea de sisteme de răcire cu lichid care economisesc spațiu, sunt foarte eficiente și inovative, inclusiv și a gamei complete de schimbătoare de căldura cu placi compacte, brazate și lipite prin fuziune. Iată și principalele scheme tehnologice la răcirea cu lichid:
Răcire lichidă monofazică direct-la-chip
În sistemul de tip direct-la-chip, lichidul de răcire reduce temperatura componentelor fierbinți în mod direct, printr-o placă rece. Schimbătorul de căldura cu plăci plasat în afara rack-ului serverului, răcește mediul lichid care este încălzit de unitatea de distribuție a lichidului de răcire (CDU). Schimbătorul de căldură funcționează ca un întrerupător al lanțului între mediile din sisteme, reducând la minim volumul necesar de lichid de răcire, asigurând astfel o eficiență îmbunătățită a costurilor.
Suport cadru IT monofazic de imersiune
La acest tip de răcire cu lichid, fluidul dielectric răcește echipamentul. Acest lucru se poate face în mod pasiv, prin conducție și convecție naturală, sau prin pomparea activă a lichidului în servere. Lichidul încălzit trece prin schimbătorul de căldură, printr-o serpentină de apă, unde este răcit din nou.
Baie de imersie/baie deschisă monofazică
Baia de imersie monofazică include “imersie” completă a componentelor IT, iar lichidul dielectric sau de răcire absoarbe caldura. Căldura este apoi transferată către un fluid monofazic sau bifazic.
Baie de imersie bifazică
Baia de imersie bifazică folosește căldura din componente pentru a încălzi un lichid cu punct de fierbere scăzut. Lichidul se transformă în abur, care, prin evaporare, intră în contact cu condensatorul aflat în partea superioară a rezervorului. Vaporii se răcesc, schimbându-și faza din nou în lichid și apoi cade sub formă de ploaie înapoi pe componente și procesul începe din nou. În acest tip de sistem, schimbătoarele de căldură cu plăci pot fi folosite ca evaporatoare sau condensatoare.
Contact:
Adresa: Bucuresti, Romania
Telefon: +40 21 310 0730
E-mail: romania.info@alfalaval.com
Mai multe informatii despre companie, produsele si serviciile care ofera in Romania, puteti gasi AICI!
Sursa material foto: Alfa Laval