-
Guvernul Albaniei a aprobat construirea a trei parcuri pentru productia de energie eoliana, la care puterea instalata a fiecarei centrale in parte va fi de 3 MW, a aflat BalkanEngineer.com de la Acp.al. Potrivit deciziilor, proiectele sunt planificate sa fie construite in Tragjas din Vlora, iar perioada preconizata de punere in functiune este de 36 de luni. Centralele care vor produce energie din vant sunt de asteptat sa aiba o durata de exploatare de 49 de ani de la intrarea in vigoare a deciziei, și nu vor face obiectul unei concesiuni. Companiile care vor investi in aceste parcuri eoliene vor trebui sa acorde in mod gratuit, sub forma de chirie, ministerului responsabil de energie, 2% din cantitatea anuala de energie electrica produsa sau conversia acesteia in valoare baneasca.
-
Un grup de 23 de studenti de la Universitatea “Polis” (Albania) au vizitat proiectul turistic Vlora Marina din orasul de coasta Vlora, Albania, ca parte a initiativei programului B4Students, care ofera o adevarata experienta profesionala tinerilor ingineri ambitiosi, a aflat BalkanEngineer.com de la Balfin.al. Vizita a fost o combinatie de monitorizare a performantei santierului si interactiune cu profesionistii din industrie. Insotiti de cei trei lectori, grupul de studenti a fost intampinat in showroom-ul Vlora Marina de catre managerul de proiect Ervin Bacaj, care le-a facut o scurta prezentare cu privire la dezvoltarea si importanta comunitara a sitului, conceput ca o destinatie de elita a turismului marin in Albania.
-
Compania bulgara Allterco a anuntat ca a realizat o crestere de peste 60% a veniturilor din vanzarile de dispozitive IoT si serviciile aferente. Datele se refera la primul trimestru al anului 2023 si sunt comparate cu aceeasi perioada a anului 2022. Veniturile din vanzari sunt in cuantum de 27.8 milioane leva (BGN), a aflat BalkanEngineer.com de la Money.bg. Allterco este o companie de software a carei activitate este dezvoltarea si comercializarea de articole de brand personal din industria Internet of Things (IoT), precum si pentru supravegherea automata a casei si biroului. Compania este infiintata in Bulgaria, dar activitatea de productie este situata in Asia. Holdingul tehnologic, fondat in Bulgaria, este format din sase filiale si are birouri in Bulgaria.
-
Divizia din Romania a furnizorului german de componente auto Continental a anuntat ca a investit 8 milioane de euro (8.7 milioane de dolari) intr-o cladire noua la baza sa de afaceri din Iasi, in nord-estul tarii. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Cladirea va gazdui un centru de testare pentru sisteme de franare auto, unde vor lucra aproximativ 150 de ingineri, au anuntat de la companie. Proiectul de investitii a fost finalizat la inceputul acestui an. “Acoperisul este complet acoperit cu panouri fotovoltaice care asigura energia electrica pentru statiile de incarcare a masinilor electrice, precum si pentru sistemul complet de iluminat”, a spus Marian Petrescu, directorul sediului din Iasi al Continental.
-
De la compania bulgara Ficosota, producator de produse pentru igiena personala, au anuntat ca vor investi 10 milioane de leva (BGN) intr-o linie de inalta tehnologie pentru confectionarea produselor de hartie. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Money.bg. In acest fel compania isi va dubla capacitatea de productie. Noua investitie include si achizitionarea unei linii de ambalare de noua generatie cu un mod de functionare accelerat si ambalaje complet noi pentru piata. “Complet automatizata, paletizarea este realizata de catre roboti care stivuiesc un palet in mai putin de 2 minute”, a explicat Krasen Kyurkchiev, fondator si administrator al companiei Ficosota.
-
In cadrul saptamanii trecute s-a incheiat editia din acest an a forumului de afaceri Kopaonik din Serbia, in timpul caruia a fost anuntata lansarea unui numar de schimbari in sectorul energetic al tarii, a aflat BalkanEngineer.com de la Balkangreenenergynews.com. Anul acesta va fi adoptata o lege privind managementul intreprinderilor de stat si Fondul Monetar International participa la elaborarea acesteia, iar primul pas al modificarilor este producatorul national de energie electrica Elektroprivreda Srbije (EPS) sa fie transformat intr-o societate pe actiuni.
-
Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) a reluat pe data de 26 martie a acestui an licitatia privind achizitia a 12 trenuri electrice destinate pentru calatori pe baza de H2, in platforma de licitatii publice SEAP. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Мsn.com. Pana acum nu s-au prezentat ofertanti, iar conditiile contractului raman dificile. Pretul este stabilit in moneda locala si castigatorul va trebui sa “exploateze o capacitate pentru productia de hidrogen si alimentare” necesara trenurilor pentru urmatorii 30 de ani.
Valoarea achizitiei este estimata de catre ARF cu mare precizie cuprinsa intre 2 446 534 076.64 RON (aproximativ 490 de milioane euro, fara TVA) si 4 168 505 273.28 RON (830 de milioane euro, fara TVA).
-
Limak Group, impreuna cu parteneri strategici, Ministerul Educatiei si Stiintei si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), au asigurat burse pentru 20 de studente din Macedonia de Nord, care studiaza la facultati de inginerie, prin intermediul initiativei Global Engineer Girls (GEG). Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Denar.mk. Studentele sunt inscrise la facultatile de electrotehnica, inginerie mecanica, constructii si informare ale universitatilor de stat din toata tara. Scopul principal al initiativei GEG este de a oferi sprijin fetelor si tinerelor femei si de a creste participarea acestora in domeniile STEM.
-
Importul de masini, echipamente si piese de schimb – un indicator al investitiilor in economia albaneza – a crescut cu 4.1% pe baza anuala in ianuarie pana la o valoare totala de 12.6 miliarde leka. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la BTA.bg. In ianuarie 2022 valoarea sa totala a fost de 10.3 miliarde leka. Importul de masini, echipamente si piese de schimb este estimat la aproximativ 187 de miliarde leka pentru tot anul 2022. Cresterea importului de masini, echipamente si piese de schimb pentru industriile prelucratoare este legata de cresterea activitatii in aceste sectoare si de interesul in crestere al sectorului de afaceri cu privire la utilizarea tehnologiilor moderne care imbunatatesc calitatea productiei.
-
O delegatie de 30 de persoane din organizatii si institutii din domeniul energiei, eficientei energetice, tranzitiei energetice, energiei verzi si protectiei mediului din Franta, Austria, Elvetia, Slovenia, Romania, Bulgaria, Ucraina si mai multe municipalitati au vizitat fabricile si centralele grupului FERO Invest, care este lider in tranzitia energetica din Macedonia de Nord. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Opserver.mk. Participantii au facut cunostinta cu vehiculele electrice si pe hidrogen eficiente din punct de vedere energetic care sunt produse in BRAKO, in timp ce detalii despre acest produs high-tech si prietenos cu mediul au fost prezentate de directorul de operatiuni Angel Angjushev.