-
Hessen Refrigeration intentioneaza sa construiasca o noua unitate de afaceri si productie pe doua etaje (inclusiv parter) in Stara Pazova, Serbia, a aflat BalkanEngineer.com de la Serbianmonitor.com. Potrivit proiectului, pe care municipalitatea din Stara Pazova a scos spre prezentare publica, se prevede construirea unei fabrici pentru productia de dispozitive de racire, o cladire de birouri si un depozit. Hessen Refrigeration a fost inregistrata la Agentia Registrul Comertului din Serbia in luna februarie a acestui an si produce echipamente de racire si aer conditionat in scopuri industriale.
-
In calitate de companie responsabila social si lider recunoscut cu procese tehnologice dezvoltate in productia de componente pentru branduri de masini premium, Kostal Macedonia isi continua activitatea in sprijinul scolilor medii din Ohrid, Macedonia de Nord, a aflat BalkanEngineer.com de la Ohridnews.com. De aceasta data, eforturile companiei Kostal Macedonia, parte a grupului Kostal, au fost orientate in directia imbunatatirii calitatii educatiei in domeniul stiintei si matematicii la Liceul din Ohrid OSU “Sfantul Kliment Ohridski”. Reprezentantii scolii impreuna cu directorul au vizitat compania si au primit tehnica de calcul sub forma de donatie, ceea ce a marcat inceputul cooperarii oficiale intre cele doua organizatii.
-
Compania belgiana Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) si-a anuntat intentia de a construi o fabrica pentru productia de baterii litiu-ion pentru industria auto in orasul Galati, Romania. A aflat BalkanEngineer.com de la Capital.bg. Valoarea totala a investitiei este estimata la 1.4 miliarde de euro. Orasul are o populatie de aproximativ 250 de mii de oameni si este situat in apropierea granitei cu Moldova si Ucraina. Pentru realizarea fabricii Romvolt de la Galati sunt prevazute finantari de la banci de investitii si de la Guvernul Romaniei, desi cuantumul exact al ajutorului de stat ramane necunoscut. Aceasta informatie a fost prezentata in iulie de prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, si de Ministrul Economiei din Romania, Florin Spataru.
-
Productia industriala a Macedoniei de Nord in luna iunie a acestui an, fata de luna iunie a anului trecut, a crescut cu 3.7 la suta, in timp ce in perioada ianuarie – iunie 2023, fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-a inregistrat o crestere de 1.5 la suta, a aflat BalkanEngineer.com de la Sitel.com.mk. Examinat pe sectoare, productia industriala din sectorul “Industria extractiva” in luna iunie 2023 fata de iunie 2022 a inregistrat o scadere de 1.6%, iar in sectoarele “Industria prelucratoare” si “Productia de energie electrica, gaze, apa calda si aer conditionat” se observa o crestere cu 1.4%, respectiv 39.9%. De la Biroul National de Statistica mentioneaza faptul ca cresterea in sectorul “Industria prelucratoare” este in primul rand ca urmare a cresterii productiei in urmatoarele sectoare.
-
Compania belgiana Jaga, care este un producator renumit de aparate de aer conditionat si radiatoare, va deschide o unitate de productie si un centru de cercetare si dezvoltare in parcul industrial MIND din Kragujevac, Serbia, a aflat BalkanEngineer.com de la Serbianmonitor.com. Jaga este una dintre cele mai inovatoare companii din segmentul sau si opereaza in 35 de tari din intreaga lume. Pentru noua sa unitate din Serbia de la companie vor angaja ingineri sarbi. Datorita cooperarii dintre Camera de Comert si Industrie a Serbiei si grupul de investitii East West Valley, dupa Jaga, Serbia asteapta si alti investitori sa vina in tara, unii dintre care si-au anuntat deja intentiile.
-
Coca-Cola Bottling Shqiperia (CCBS), cu sediul situat in Albania, subdiviziune a Societa Imbottigliamento Bevande Gassate S.I.BE.G, Italia, a inregistrat o crestere cu 18% a profitului sau net pana la 823 de milioane de leki (8.7 milioane de dolari/7.9 milioane de euro) in 2022, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Veniturile din vanzarile companiei au crescut cu 20% pana la 5.1 miliarde de leki in 2022, in timp ce costurile de productie au crescut cu 27% pana la 3.2 miliarde de leki, se spune in raportul financiar al CCBS, inregistrat la registrul de afaceri online al tarii. Costurile legate de distributie se ridica la 790 de milioane de leki in 2022, comparativ cu 760 de milioane in anul precedent.
-
Operatorul feroviar de stat albanez Hekurudha Shqiptare a anuntat deschiderea unei licitatii pentru studiu de fezabilitate pentru constructia unei linii de cale ferata, care va lega orasul portual Durras de la Marea Adriatica de capitala Pristina, Kosovo. A aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Proiectul cu valoare estimata de 200 de milioane de leki (aproximativ 2.1 milioane de dolari sau 2 milioane de euro) prevede realizarea unui studiu de fezabilitate in termen de 14 luni, a anuntat compania in documentele de licitatie publicate pe site-ul agentiei de achizitii publice din Albania.
-
Grupul german de solutii software SAP a deschis primul sau hub de inovatie digitala in Bucuresti, denumit SAP Labs Site, care are ca obiectiv sa contribuie la extinderea portofoliului de produse si servicii ale companiei. A aflat BalkanEngieer.com de la Romania-insider.com. Hub-ul din Bucuresti face parte din reteaua globala de activitate de cercetare si dezvoltare SAP Labs Network, care supervizeaza cele mai importante activitati de inginerie ale companiei. Reteaua include 21 de centre de cercetare si dezvoltare in 17 tari, inclusiv Germania, Statele Unite ale Americii, India, China si Brazilia. Fiecare locatie vizeaza domenii diferite, precum inteligenta artificiala (AI), cloud computing-ul si automatizarea proceselor. In retea lucreaza peste 40 000 de angajati.
-
Schneider Electric a semnat un contract pentru furnizarea de echipamente de medie tensiune si software de control pentru modernizarea retelei de distributie a energiei electrice din Serbia. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Ekapija.com. De la Schneider Electric au declarat ca solutiile tehnice ale companiei vor ajuta la imbunatatirea retelei de distributie a energiei electrice de medie tensiune din Serbia. Proiectul este in valoare de 140 de milioane de euro si va imbunatati fiabilitatea retelei, reducand astfel defectiunile si durata intreruperilor de energie electrica.
-
Albania elaboreaza un proiect de lege privind clasificarea terenurilor apte pentru instalatii agrosolare, a aflat BalkanEngieer.com de la Balkangrreennews.com. Legea va determina clasele de teren agricol pe care va fi permisa construirea centralelor electrice solare fara a se perturba activitatile agricole. Desi sunt recunoscuti in general ca unele dintre cele mai curate surse de energie, sistemele fotovoltaice creeaza anumite conflicte etice si economice in ceea ce priveste sistemele montate la sol. Criticii acestei abordari indica cazuri in care habitatele sunt amenintate si terenul arabil este compromis. Din acest motiv, o comisie a Parlamentului Albaniei elaboreaza un proiect de lege care sa reglementeze chestiunile legate de conceptul pentru instalatii agrosolare.