-
Gigantul alimentar elvetian Nestle a deschis o fabrica pentru alimente pe baza de plante in cartierul Surcin din Belgrad, dupa o investitie de peste 80 de milioane euro, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Fabrica se intinde pe 18 000 m2 si va oferi locuri de munca pentru 220 de persoane, se arata intr-un comunicat de presa al guvernului sarb. Potrivit celor declarate de Marjana Davidovic – Director General al Nestle pentru Serbia, Muntenegru si Macedonia de Nord, constructia noii facilitati de productie a durat doi ani, iar compania doreste sa continue cu investitiile in tara.
-
In prezent, in judetul Prahova, Romania, opereaza 22 de companii cu capital bulgar, a aflat BalkanEngineer.com de la BTA. Pana la sfarsitul anului 2023, in Romania au fost inregistrate un total de 3238 de companii cu participare bulgara. Acest lucru deschide perspective interesante pentru cooperarea economica intre cele doua tari balcanice. In primele patru luni ale anului 2023, valoarea comertului dintre Bulgaria si Romania a ajuns la aproximativ 8.3 miliarde de euro. Din aceasta suma aproximativ 214 milioane de euro sunt ca rezultat al comertului dintre Prahova si Bulgaria doar pentru anul trecut, judetul devenind un factor principal de stabilitate si crestere in regiune, deschizand noi oportunitati de cooperare si dezvoltare.
-
La Scoala Navala Superioara (VVMU) din Varna, Bulgaria, a avut loc deschiderea oficiala a unui laborator de inalta tehnologie pentru stiinte spatiale, a aflat BalkanEngineer.com de la BTA. La ceremonie au fost prezenii inalti oficiali militari, oficialitati, inclusiv Milena Stoycheva, ministrul inovarii si cresterii din Bulgaria si contraamiralul Kiril Mihaylov, comandantul Fortelor Navale, precum si reprezentanti ai administratiei locale si domeniul afacerilor. Laboratorul, dotat cu ajutorul EnduroSat, reprezinta o extindere semnificativa a oportunitatilor de formare in domeniul tehnologiilor spatiale. Directorul companiei, Raicho Raichev.
-
Serbia a inceput extinderea parcului tehnologic de stat din Nis, oras aflat in sudul tarii, cu o investitie in valoare de 25 de milioane de euro, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Potrivit comunicatului de presa al guvernului, noua facilitate care cuprinde 9500 m2 de spatii de birouri si intre 900 si 1000 m2 de laboratoare, va fi construita in partea de nord-vest a complexului existent. Constructia este de asteptat sa fie finalizata pana in octombrie 2025. In iunie 2023, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a semnat un acord de imprumut de 80 de milioane de euro cu Serbia, fondurile fiind destinate pentru finantarea extinderii parcurilor tehnologice din tara.
-
Amgen, o companie globala lider in sectorul biotehnologiilor, a anuntat ca dr. Alina Culcea isi va extinde functiile de CEO (director executiv) in Romania, preluand si managementul diviziei din Bulgaria, a aflat BalkanEngineer.com de la Progressive.bg. Anuntul cu privire la aceste schimbari cheie in managementul companiei a generat deja un interes semnificativ in comunitatea de afaceri. Alina Culcea este medic specialist, care a absolvit Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti si are o experienta profesionala de peste 25 de ani in industria farmaceutica. Inainte de a se alatura companiei Amgen, ea a ocupat functii importante la Novartis Romania.
-
Guvernul bulgar, prin mecanismul sau de finantare Fondul de fonduri (FoF), a anuntat inceperea consultarilor de piata pentru doua instrumente financiare inovatoare pana pe 8 martie, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Primul instrument, denumit Enterprise Innovation Fund, are un buget de 32.17 milioane de euro. Fondul isi propune sa sustina activitatile antreprenoriale prin sprijinirea proiectelor orientate catre crearea de companii inovatoare. Sprijinul financiar va spori dezvoltarea de produse si servicii de mare valoare, facilitand in acelasi timp accesul la cunostinte, tehnologie si inovare, in special in regiunile mai putin dezvoltate ale tarii.
-
TAB MAK, lider producator de baterii auto din Macedonia de Nord a solicitat o licenta pentru producerea de energie electrica in doua centrale electrice solare cu o capacitate totala de 8 MW, a aflat BalkanEngineer.com de la bnnbreaking.com. TAB MAK intentioneaza sa vanda energia electrica pe piata libera, iar centralele vor avea ca obiectiv sa contribuie la sectorul energiei regenerabile si sa stimuleze cresterea economica a tarii. TAB MAK a depus cerere la Comisia de Reglementare in Energie si Apa (KEVR), iar durata solicitata a licentei este de 35 de ani. Fiecare dintre cele doua centrale va avea o capacitate de productie de 4 MW.
-
Norofert, producatorul roman de imputuri pentru agricultura organica a anuntat ca a investit 3 milioane de lei in prima faza a constructiei unui laborator de cercetare de dimensiuni medii. A aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. A doua faza a proiectului, programata sa inceapa pana la sfarsitul anului 2024, va aduce investitia totala in proiect la peste 6 milioane de lei (1.3 milioane USD/1.2 milioane EUR). Situat in incinta fabricii de imputuri Norofert din Filipestii de Padure, laboratorul va fi folosit pentru cercetarea si multiplicarea microorganismelor pentru utilizare in agricultura.
-
Albania va asigura o suma in cuantum de 3 milioane de euro pentru implementarea unui program de sprijinire a companiilor de start-up prin finantare directa, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Ministrul pentru Antreprenoriat si Climatul de Afaceri Delina Ibrahimaj a anuntat ca inceputul programului a fost dat pe data de 16 februarie 2024. Guvernul albanez a aprobat o decizie prin care isi va deschide calea pentru dezvoltarea ecosistemului startup-urilor din tara. Companiile noi vor fi sustinute prin finantare directa in trei faze, fiind de asteptat cu privire la acest ajutor sa beneficieze aproximativ 50-80 de proiecte. Fondul total prevazut in cadrul programului pentru 2024 este de 3 milioane de euro.
-
Producatorul de materiale de constructii din Macedonia de Nord Cementarnica Usje, o companie a grupului grec Titan, l-a numit pe Mario Bracci in calitate de presedinte al consiliului de administratie al companiei, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Mario Bracci il inlocuieste pe Yanni Paniaras, care a demisionat din cauza altor angajamente profesionale la Titan Group. Domnul Bracci are peste 30 de ani de experienta globala in domeniul productiei de ciment in Italia, SUA, Elvetia, Thailanda, Spania, Maroc si Albania. De-a lungul anilor, a trecut de la functii operationale la cele de conducere generala cu responsabilitate deplina. A condus afaceri cu venituri de pana la 400 de milioane de euro si peste 1000 de angajati.