Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

Северна Македонија и Грчка потписале су споразум о интерконектору

21 july 2021

In Bulgarian  In English  In Macedonian  In Romanian

 

Владе Северне Македоније и Грчке потписале су споразум о изградњи прекограничне интерконекције природног гаса, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Уговор је вредан укупно 100 милиона евра, од чега ће 54 милиона обезбедити Северна Македонија.

 

 

Интерконектор ће помоћи Северној Македонији да осигура сигурност снабдевања гасом и ликвидност на тржишту гаса, као и приступ природном гасу кроз Јужни гасни коридор, који укључује Трансјадрански (TAP), коридор Јужни Кавказ (SCP) и Транс-Анадолски гасовод (TANAP).

 

Грчки министар животне средине и енергетике Костас Скрекас најавио је да ће хиљаде радника бити ангажоване за изградњу интерконектора који ће повезивати дистрибутивне мреже гаса кроз Грчку и Северну Македонију.

 

Извор фотографија: pixabay.com

 

Чланци

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 23 july 2021Лабораторија за калибрацију компаније Унисист проверава употребљивост широког спектра мерних инструмената

  Лабораторија компаније за испитивање мерних инструмената овлашћена је да врши почетна и накнадна испитивања врло широког спектра мерних инструмената. „Неки од уређаја за које смо компетентни да вршимо калибрацију су додатни уређаји мерача протока гаса (коректори запремине) и делови мерача топлоте (рачунске јединице комбинованих мерила топлоте, пар претварача температуре)“, обавестили су из компаније Унисист за портал BalkanEngineer.com.

 • 16 july 2021Са новом веб страницом, водећа компанија у аутоматизације Т и Д Инжењеринг је на путу ка будућности

  Почетна страница је оптимално организована и поздравља корисника, усмеравајући његову пажњу на важне елементе као што су опште информације о компанији, могућност контактирања стручњака из компаније Т и Д Инжењеринг и других. „На основу наших техничких ресурса, тражимо иновативне начине за побољшање дизајна и развоја енергетске инфраструктуре путем паметне електронике, интелигентног прикупљања података и примене паметних мрежа. Надоградња наше веб странице такође је део ове стратегије“, објаснили су из компаније Т и Д Инжењеринг.

 • 08 july 2021Контролна табла за дојаву пожара iRIS8 компаније Телетек Електроникс испуњава захтеве и најзахтевнијих пројеката

  Интелигентна и технички напредна адресабилна контролна табла за дојаву пожара iRIS8 најновији је додатак широком портфељу производа водећег бугарског произвођача опреме за аларм, сигурност и дојаву пожара Телетек Електроникс. То је најмоћнија ватродојавна табла у палети решења компаније са потпуно побољшаним мрежним и мрежним могућностима, развијена као одговор на тренутне и будуће потребе малих и великих зграда и инсталација поузданих и сигурних система за дојаву пожара.

 • 30 june 2021Раст продаје и деби иновација у вези са хлађењем и замрзавањем у извештају компаније Liebherr за 2020 годину

  Резултате свог финансијског развоја и достигнућа у погледу инвестиција и нових производа компанија Либхер објављује у свом годишњем извештају. О њима ћемо вам рећи више у данашњем чланку. „У позадини благог општег пада на тржишту великих кућних апарата прошле године, продаја Либхер фрижидера и замрзивача је већа. За финансијску 2020. годину, Либхер-ова фабрика кућних апарата пријавила је раст продаје од 24 милиона евра, што чини 2,4% на годишњем нивоу“, објаснили су из компаније Либхер-Хаусгерете Марица за портал BalkanEngineer.com.

 • 23 june 2021Права снага компаније Таурус-93 је серијска производња малих и средњих серија предњих плоча и тастатура

  Развој сваке производње увек је повезан са успешном реализацијом развијених производа. Специфичности са којима се суочавају ентузијасти који су кренули овим путем нису мале и, наравно, нису ограничене на финансијску подршку пројекту. Главни приоритет доказане бугарске компаније Таурус-93 је да обезбеди стално висок квалитет произведених производа. А то је незамисливо без улагања у савремену техничку опрему и специјализацију производње. Који су најважнији приоритети за компанију и како она обавља своје активности, рећи ћемо вам у данашњем чланку.

 • 18 june 2021Шта треба паметној кухињи? Погледајте понуду компаније Liebherr и могућности за каријеру у Бугарској

  Данас, када већину времена проводимо код куће, многи од нас су кухињу претворили у неку врсту лабораторије, у којој провоцирају и развијају свој кулинарски таленат или једноставно уживају у омиљеним јелима. Без обзира у коју од две групе припадамо, не можемо занемарити важност свеже хране. И управо то гарантују решења етаблираног немачког произвођача расхладне опреме Liebherr, који се још једном показао као иноватор, најављујући своју нову серију потпуно интегрисаних уређаја.

Види све »

Новости

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 21 july 2021Северна Македонија и Грчка потписале су споразум о интерконектору

  Уговор је вредан укупно 100 милиона евра, од чега ће 54 милиона обезбедити Северна Македонија. Интерконектор ће помоћи Северној Македонији да осигура сигурност снабдевања гасом и ликвидност на тржишту гаса, као и приступ природном гасу кроз Јужни гасни коридор, који укључује Трансјадрански (TAP), коридор Јужни Кавказ (SCP) и Транс-Анадолски гасовод (TANAP). Грчки министар животне средине и енергетике Костас Скрекас најавио је да ће хиљаде радника бити ангажоване за изградњу интерконектора који ће повезивати дистрибутивне мреже гаса кроз Грчку и Северну Македонију.

 • 19 july 2021Почиње производња нитрилних рукавица у Бугарској

  Први произвођач нитрилних рукавица у Европи започиње са радом у Пловдиву у Бугарској. Ово је најављено на званичној церемонији на којој је компанија добила сертификат инвеститора класе А. Средства уложена у пројекат премашују 10 милиона лева. У региону ће бити отворено више од 100 нових радних места. Нова фабрика је део економске зоне Тракија и развија концепт изградње индустријских зона неутралних угљеником. Ово је јединствени пројекат за Бугарску и за целу Европу, јер тренутно не постоји производња заштитних нитрилних рукавица за медицину и прехрамбену индустрију на континенту.

 • 12 july 2021Next.e.GO планира производњу електричних аутомобила у Бугарској

  Next.e.GO планира да уложи 140 милиона евра у производњу електричних аутомобила у погон фабрике „Балкан“ у близини града Ловеч. Предвиђено је да се у овом погону не само склапају кола, већ да ће ту бити лоцирана производња са већом додатом вредношћу. Такође се очекује отварање 1000 нових радних места. Фабрика „Бaлĸaн“ тренутно производи бицикле и моторе, али овај погон поседује одговарајућу опрему, која се може модификовати у сврху производње аутомобила. Након куповине од стране холандске инвестиционе групе ND Industrial BV у септембру 2020. године, компанија послује под именом Next.e.GO Mobile SE.

 • 07 july 2021Drоnаmісѕ дронови ће испоручивати пошиљке од 2022. године.

  Од 2022. године, дронове бугарске компаније Drоnаmісѕ користиће водећа логистичка компанија Неllmаnn за испоруке животно-важне робе у Европи. Циљ је заобићи врло дуге ланце снабдевања, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economy.bg. Главни оперативни директор компаније Неllmаnn коментарисао је да су дронови погодни за хитне испоруке резервних делова за машине, вакцине, плазму и друге фармацеутске производе. Беспилотне летелице могу да превозе до 350 kg терета, а њихов максимални домет достиже 2500 КС. Беспилотне летелице, којима је потребан аеродром за полетање и слетање од 400 м, летеће само између ваздушних терминала.

 • 05 july 2021Aqua Bilbor улаже око 10 милиона евра у своју фабрику

  Румунски произвођач минералне воде Aqua Bilbor предвиђа улагање од око 10 милиона евра у наредне две и по године. Укључиваће куповину земљишта за повећање производних и складишних капацитета, развој нових извора воде и куповину опреме, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Очекује се да ће се годишњи производни капацитет компаније повећати на преко 100 милиона литара. Као резултат, Aqua Bilbor удвостручиће своје особље у периоду 2021-2023. Компанија Aqua Bilbor производи изворску, стону и газирану воду под брендом Izvoarele Calimani. Новом инвестицијом 2022. године компанија жели да оживи бренд Aqua Bilbor.

 • 30 june 2021Тева улаже 42 милиона долара у своју фабрику у Дупници

  Бугарска фармацеутска компанија Тева Фармасјутиклс улаже 42 милиона долара за проширење своје фабрике у граду Дупница. Циљ је значајно повећати производњу достижући вредности од преко 800 милиона таблета годишње. Планирано је да производња почне до краја 2023. године, након што постројење одобре надлежне регулаторне агенције. Пројекат је део целокупне инвестиционе стратегије међународне компаније Тева Фармасјутиклс широм Европе током наредних 5 година, укључујући нови глобални центар за производњу биофармацеутика у Улму у Немачкој и повећање производних капацитета.

Види све »

Догађаји

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 22 july 2021Grundfos гради нови производни погон у Инђији

  Дански произвођач пумпи Grundfos започео је изградњу новог производног погона у српском граду Инђији. Простираће се на површини од 20.000 m2, а средства уложена у њега износе 20 милиона евра. Церемонији су присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић и градоначелник Инђије Владимир Гак. Нова радна места биће отворена у будућем погону компаније Grundfos, чиме ће запослени у компанији бити више од 1.000 запослених, а погон у Инђији биће трећа највећа фабрика на свету компаније Grundfos. Компанија Grundfos је основан 1945. године у Данској. Данас компанију представља преко 100 компанија у више од 60 земаља.

 • 20 july 2021Dacia представља нови породични аутомобил са седам седишта

  Нови породични модел аутомобила са седам седишта представиће румунски произвођач Dacia током сајма аутомобила на IAA 2021 у Минхену, Немачка, 6. септембра ове године. Модел је дизајниран да замени једини Dacia седмосед - Lodgy, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Премијера новог возила на мрежи биће одржана 3. септембра. У предстојећем издању IAA, које ће се одржати од 7. до 12. септембра, Dacia ће учествовати заједно са компанијом Renault. Посетиоци форума моћи ће да виде моделе SUV Duster Facelift, Logan, Sandero, Sandero Stepway, као и електрични аутомобил Spring.

 • 15 july 2021Србијагас и FGSZ повезују цевовод „Балкански гасовод“

  Српска компанија Србијагаз и мађарски FGSZ повезали су цеви од гасовода „Балкански гасовод“ на граници са Мађарском, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Bgonair.bg. Гас ће убудуће кроз њега тећи из Турске у Централну Европу преко Бугарске и Србије. Очекује се да ће прве количине транзитног гаса за Централну Европу потећи 1. октобра ове године. Председник одбора FGSZ Ференц Саболч појаснио је да се повезивање два гасовода, који долазе из две различите земље, назива златном везом. Када се то догоди, то значи да је пројекат при крају и да ће испоруке гаса почети ускоро, додао је он.

 • 14 july 2021Румунски аеродром Орадеа имаће теретни терминал до 2023. године.

  Очекује се да ће нови теретни терминал почети да ради на аеродрому Орадеа на северозападу Румуније до 2023. године. Планирано је да се нови објекат изгради на парцели од 14 ha и налазиће се између аеродрома и Индустријског парка II, рекао је предсједавајући окружног већа Бихора Илие Боложан. Након одобрења документације на састанку окружног већа у јулу, биће организован тендер за избор инвеститора и то би требало да се догоди до почетка септембра, додао је Боложан. Производне компаније у граду Орадеа користе електронске компоненте које се авионом превозе из Азије или Европе.

 • 13 july 2021Македонски Телеком је носилац звања „Лидер одрживог развоја“

  Награда "Лидер одрживог развоја" уручена је Македонском Телекому за друштвено одговорну праксу, сазнаје портал BalkanEngineer.com од компаније. Награду додељује Грађанско удружење Konekt, у партнерству са Мрежом Глобалног Уговора УН у Републици Северна Македонија. Друштвена одговорност је важан део стратегије македонског Телекома. Циљ му је спречити климатске промене и ефикасно користити ресурсе. Компанија доприноси смањењу емисије угљен-диоксида. Поред тога, услуге у облаку и решења за паметни град македонског Телекома омогућавају ефикасно коришћење енергије.

 • 08 july 2021У Крушевцу граде регионални индустријско-технолошки парк

  Регионални индустријски технолошки парк у Крушевцу у Србији требало би да буде изграђен у градској индустријској зони, на парцели од 1,6 хектара. Објекат површине 10.008 m2 биће подељен у три дела - управну зграду, полуотворени изложбени простор и модуларну салу, која се може поделити у 14 модула. Сваки модул имаће површину од 280 m2 и имаће природно светло од застакљеног крова. У административној згради биће смештене 33 канцеларије за 150 људи, изложбени простор, затворени или отворени ресторан, теретана, сала за конференције или научне догађаје, 3D лабораторија, архива и четири лифта.

Види све »