Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

У Србији је планирана изградња 320 постројења за пречишћавање отпадних вода

28 april 2022

In Bulgarian  In English  In Macedonian  In Romanian

 

Србија планира да изгради 320 постројења за пречишћавање отпадних вода, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Ekapija.com. Инвестиција је процењена на 5,4 милијарде евра, због чега се могу разматрати потенцијална решења до којих се може доћи заједничком сарадњом приватног, јавног и цивилног сектора.

 

 

Отпадне воде у Србији годишње су загађене са 109 тона цинка, 55 тона бакра, 17 тона хрома, 13 тона арсена, 12 тона олова и 11 тона никла, показују подаци Агенције за заштиту животне средине. Овај проблем у наредне три године морају да реше све компаније у Србији које су за то одговорне, а те обавезе су у складу са прописима Европске уније.

 

Направљен је водич за третман отпадних вода, намењен предузећима, јавним и другим локацијама, у циљу спречавања загађења вода и унапређења управљања водним ресурсима. Поред тога, водич садржи предлоге како би процес требало да изгледа, од планирања до изградње објекта.

 

Извор фотографија: freepik.com

Чланци

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 01 july 2022И ове године компанија Tesy најављује иновације „Made in Bulgaria” током престижне међународне изложбе МСЕ

  Милано од 28. јуна до 6. јула постаје излог, али не модних бутика, већ решења и производа из сектора грејања, вентилације, климатизације и обновљивих извора енергије. Већ је у току 42. издање сајма грађевинских инсталација које повећавају комфор потрошача - МСЕ, а међу учесницима је и лидер производње Tesy. Компанија, специјализована за развој бојлера и кућних апарата, поново представља своје најновије производе светској заједници, сазнаје портал Balkanengineer.com од екипе компаније Tesy.

 • 29 june 2022Инж.Антонова и инж.Најденова из компаније Телетек Електроникс: Прецизност, способност за дијалог и изненађујуће женске идеје

  Иницијатива посвећена Међународном дану инжењера – 23. јуна, дочекала нас је са две инспиративне даме, део висококвалификованог тима компаније Телетек Електроникс, водећег балканског произвођача алармне и противпожарне опреме. Инжењер Данијела Антонова и инжењер Маја Најденова посебно су говориле о љубави према егзактним наукама, женској прецизности и оповргавању стигме да жене не могу бити добри инжењери.

 • 24 june 2022Инжењер Нишан Баздигјан из компаније РАИС: Доказани предузетник награђен за развоју машинске индустрије

  Инж. Нишан Баздигјан, менаџер водећег балканског произвођача РАИС, прославио је свој 60. рођендан свечаном приредбом, на којој је добио специјалну награду Удружења предузетника. Његова награда уручена је за утврђивање ауторитета удружења на националном и глобалном нивоу. Целокупни тим портала Balkanengineer.com жели господину Баздигјану здравље, просперитет, освајање још много врхова и инспирацију на путу даље! Више о награди ћемо вам рећи у наредним редовима.

 • 22 june 2022САТ: Постаните фабрика будућности са Сиеменс решењима за аутоматизацију и дигитализацију

  Ако се питате како да ефикасније дизајнирате своју производњу и накнадну обраду стакла, брже реагујете на захтеве тржишта и смањите своје оперативне трошкове без угрожавања високог квалитета производа, дошли сте на право читање. Стручњаци познате инжењерске компаније Системс Аутоматика Технологија (САТ) представиће Сиеменс решења за индустрију стакла, која годинама улажу у своје пројекте. „Концепт аутоматизације за цело предузеће обезбеђује оптималне услове за дигитална решења која нуде повраћај улагања за оператере опреме и машинске инжењере“, саопштила је компанија.

 • 16 june 2022Т и Д Инжењеринг: Наш портфолио обухвата широк спектар уређаја и система у области индустријске електронике

  „Наша листа производа обухвата широк спектар висококвалитетних и савремених алата и система из области индустријске електронике. Примери за то су мерни инструменти, контролери, системи, конвектори и друго“, коментарише тим водеће инжењерске компаније Т и Д Инжењеринг. Инжењерско-производно-трговинско предузеће развија своју делатност у области енергетике, електротехнике и електронике. „Такође смо посвећени изградњи индустријских мрежа програмабилних контролера и алата за аутоматизацију, као и система за даљинско управљање и телесигнализацију у енергетици и индустрији“, објаснили су из компаније.

 • 15 june 2022SpaceCAD: NX CAM Robotics програмира офлајн индустријске роботе KUKA, ABB, FANUC и Universal Robots

  „NX CAM Robotics аутоматизује процесе пројектовања, симулације, валидације, оптимизације и офлајн програмирања индустријских робота, производњу KUKA, ABB, FANUC, Universal Robots, Mitsubishи других водећих светских компанија“, коментаришу из компаније SpaceCAD – водећег дистрибутера и интегратора система софтверских решења и хардвера за пројектовање, CNC производњу, индустријску аутоматизацију и роботе. Комбинујући NX CAD, NX CAM и NX CAM Robotics за офлајн програмирање робота и процедуре мерења.

Види све »

Новости

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 30 june 2022КАМ отвара највећи логистички центар у Северној Македонији

  Покривајући укупну површину од 60.000 m², ланац супермаркета КАМ отворио је највећи логистички центар у Северној Македонији. Локација је изграђена по најновијим стандардима и налази се на само неколико километара од центра Скопља. Центар има капацитет од 6.800 палета за суве производе, као и 2.500 палета за смрзнуте производе, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Denar.mk. Инвестиција од 12.000.000 евра има за циљ да помогне у брзини и ефикасности у привреди, доприносећи значајном смањењу цена производа за крајње кориснике. Логистички центар има своју секцију за контролу квалитета, која врши свакодневне контроле производа како би се осигурала њихова свежина и квалитет.

 • 28 june 2022ClimAccelerator Black Sea ће подржати бугарских компанија у еко

  Почиње регистрација за ново издање ClimAccelerator Black Sea програма, које подржава зелена пословна решења и чисте технологије. И ове године програм ће подржати 14 младих бугарских компанија и њихове пројекте за борбу против климатских промена, обезбеђујући финансирање до 20.000 евра за 11 решења, као и менторску подршку за још 3 пројекта, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Capital.bg. Компаније које желе да се укључе у програм имају могућност да се пријаве за прве две фазе - Фазу 1 и Фазу 2, до 17. августа ове године, попуњавањем онлајн пријавног формулара, укратко описујући своју пословну идеју.

 • 23 june 2022Србија планира да почне да производи водоник из обновљивих извора

  Србија до 2025. године мора да почне да производи водоник из обновљивих извора енергије како би повећала и достигла потребну количину, сазнаје портал Balkanengineer.com от Balkangreenenergynews.com. Водеће светске привреде и технолошки лидери већ су започели процес транзиције водоника, који је императив за Србију. Нацрт Стратегије водоника Републике Србије припремило је 18 предавача са Универзитета у Београду. Учешће научних стручњака у овом процесу је кључно. А да би се скренула пажња на важност теме, објављен је Меморандум о преласку Србије на водоничну опрему.

 • 21 june 2022Системе за грејање и климатизацију за аутомобиле производиће у граду Русе

  Светски лидер Ебершпехер, развијајући своју делатност у производњи система за грејање и климатизацију за аутомобиле, изградиће нови погон у граду Русе, преко којег намерава да инвестира у производњу електричних грејача у нашој земљи, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Еnterprise.bg. Производни погон ће се налазити у русенској индустријској зони "Слатина", а његова површина износиће око 80.000 m2. Очекује се да пројекат буде завршен до краја лета 2023. Тим компаније ће почети са око 150 запослених, а наредних година очекује се повећање броја запослених на 500.

 • 17 june 2022Алфа банка Румунија подржава предузетнички амбијент у земљи

  Алфа банка Румунија се придружује четири нова владина програма у (IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest and Innovation), чији су главни приоритети јачање локалне производње, подршка градњи, укључујући „зелене“ површине, повећање продуктивности и конкурентности у пољопривреди и подржи пројекте иновативним и дигиталним компонентама, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Romaniajournal.ro. Драгош Драгићи, менаџер сектора малих и средњих компанија (МСП) Alpha Bank у Румунији, рекао је да је и малим и средњим предузећима и почетницима потребна подршка како би повећали свој потенцијал раста,

 • 15 june 2022ЕБРД и Стопанска банка подржавају мала предузећа у Северној Македонији

  Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобрила је кредитну линију Економској банци, која ће користити малим и средњим предузећима (МСП) у Северној Македонији, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Извоз.мк. Председник ЕБРД Одил Рено Басо и главни извршни директор и председник одбора директора Економске банке Диомидис Николетопулос потписали су уговор о кредитној линији од 4 милиона евра. Имаће за циљ да помогне малим и средњим предузећима да појачају своје активности након пандемије Ковид-19 улагањем у технологије и услуге високих перформанси.

Види све »

Догађаји

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 01 july 2022Photon Energy Group гради соларну електрану од 5,7 MWp у Румунији

  Компанија Photon Energy Group, специјализована за решења за соларну енергију и чисту воду, започела је изградњу фотонапонске електране од 5,7 MWp у Румунији, чиме ће капацитет свог соларног портфеља у земљи проширити на 32 MWp до краја 2022. године, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Renewablesnow.com. Смештена у близини Сирије, у округу Арад, фотонапонска електрана ће покривати површину од преко 9,3 ha и биће опремљена са око 10.600 соларних панела. Планирано је да објекат буде пуштен у рад у четвртом кварталу 2023. године и њиме ће управљати Siria Solar, у власништву компаније Photon Energy Group.

 • 29 june 2022Incode Technologies проширује свој развојни центар у Београду, Србија

  Компанија за развој технологије идентитета Incode Technologies најавила је проширење свог развојног центра у Србији, који има за циљ да олакша приступ својој технологији штитећи безбедност података о идентитету људи широм света, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Ekapija.com. Експанзију компаније подстакао је најновији инвестициони циклус, током којег је компанија прикупила 220 милиона долара. Ово потврђује успешан рад компаније Incode у развоју најсавременије технологије. Напори компаније инспиришу континуирани развој револуционарних, потпуно аутоматизованих решења заснованих на вештачкој интелигенцији, која стављају приватност корисника на прво место у процесу идентификације.

 • 24 june 2022HTEC Group улази у Румунију и планира да запосли 1000 стручњака

  Компанија HTEC Group, која је основана у Београду, али са седиштем у САД, планира да отвори до 1.000 радних места у четири велика румунска града, а то су Букурешт, Клуж-Напока, Темишвар и Јаши, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Romania-insider.com. Компанија планира да ангажује технолошке таленте који се развијају у индустријама као што су здравство и медицинска технологија, висока технологија, транспорт и паметна мобилност, малопродаја, финансијска технологија и банкарство, медији и забава, зелена технологија и енергија, лабораторијска технологија и научна технологија.

 • 22 june 2022Скопље својим грађанима субвенционише куповину инвертер клима

  Град Скопље, Северна Македонија, расписао је јавни позив за субвенције за куповину високоефикасних инвертер клима уређаја, за које грађани могу да се пријаве путем интернета, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Denar.mk. Средства која ће Скопље субвенционисати износе више од 62.000 денара. За субвенцију могу да конкуришу лица која су купила инверторске клима уређаје после 1. јануара 2022. године и који су становници скопског региона и испуњавају одређене услове, који подразумевају добровољан и бесплатан пренос постојећих пећи на дрва, угаљ, лож или лож уље.

 • 18 june 2022Ендава је отворила технолошки центар за софтверске производе у Нишу

  Софтверска компанија Endava отворила је развојни центар у Нишу, Србија. Развијаће различите софтверске производе из области финансија, медија, мобилних апликација, малопродаје, логистике и медицине за преко 680 купаца широм света, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Еkapija.com. Према речима Ремија Савуа, регионалног менаџера компаније Endava за област Јадрана, отварање центра у Нишу је природан потез, јер је то град који постаје све значајнији центар на ИТ мапи Србије. Поред тога, добар спој ИТ стручњака, добрих техничких факултета, доброг познавања језика и добре културе рада доприноси успеху који се очекује од нишке канцеларије, отворене само годину дана након новосадског центра.

 • 14 june 2022Intuitive ће инвестирати у високотехнолошку производњу 3D ендоскопа

  Производни погон у Првомају, регион Пловдив, Бугарска, биће изграђен захваљујући инвестицији вредној 80 милиона лева, високотехнолошке компаније Intuitive, лидера у развоју роботске хирургије и минималне инвазивне неге, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Еconomy.bg. Производни погон ће обезбедити више од 100 радних места и наставиће да расте у наредним годинама, чиме се повећава производни капацитет 3D ендоскопа који се глобално користе у роботском хируршком систему „Да Винчи“, компаније Intuitive. Даниел Лорер, бугарски министар за иновације и раст, рекао је да очекује да ће нова компанија допринети економском развоју читавог региона.

Види све »