Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

Факом повећао је извоз за 89% у првој половини године

05 august 2022

In Bulgarian  In English  In Macedonian  In Romanian

 

Северномакедонски произвођач челичних конструкција Facom (Факом) је у првих шест месеци ове године продао робу за 10,4 милиона евра, што је за 43 одсто више у односу на исти период прошле године, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Izvoz.mk.

 

 

Истовремено, велики раст од чак 79 одсто бележе и приходи компаније Facom од извоза и продаје на иностраним тржиштима, који достижу 8,85 милиона евра. Чак 85% укупног прихода компаније Facom од продаје за првих шест месеци долази од продаје на иностраним тржиштима.

 

Велики раст извоза делом је последица раста цена роба у овом периоду, које су биле скоро дупло веће него прошле године.

 

Од продаје на домаћем тржишту Facom је остварио приход од 1,5 милиона евра, што је 32 одсто мање у односу на прошлу годину, а пословни расходи компаније за овај период повећани су за 44 одсто и достигли 10,64 милиона евра.

 

Као резултат високог раста цена многих сировина, трошкови компаније Facom за њих су се скоро удвостручили (95%) и достигли 6,2 милиона евра. Истовремено, расходи запослених су порасли за 10 одсто и износили су 3,17 милиона евра.

Пословни профит компаније у првој половини године износи близу 76.000 евра и мањи је за 14 одсто у односу на претходну годину. Доминантни власник компаније Facom је компанија Репро Оне Лимитед, која поседује више од 97 одсто акција, од чега је око 2,7 одсто акција у власништву домаћих акционара.

 

Извор фото материјала: unsplash.com

Чланци

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 06 october 2022Атикс: Тржишна премијера новог модела сензора ODT 3C компаније Leuze развијеног за апликације за паковања

  Нови сензор за детекцију и мерење компаније Leuze electronic, модел ODT 3C, развијен је као ефикасно и оптимално решење за потребе производње амбалаже. Ускоро је његова тржишна премијера за нашу земљу, у оквиру каталога производа етаблиране комерцијалне компаније Атикс - званичног партнера немачког произвођача у нашој земљи. „Многи индустријски процеси захтевају не само присуство објекта на покретној траци, већ и његово прецизно позиционирање. Ово чини контролу положаја објеката од суштинске важности за правилно одвијање наредних фаза процеса.

 • 28 september 2022Целокупну електроградњу у првој фабрици Multivac у Божуришту извео је Инжењеринг ЕАД

  Данас ћемо вам рећи нешто више о инжењерским решењима која је имплементирао Инжењеринг ЕАД у свом производном погону Мултивак Бугарска. Инжењерска компанија је прешла дуг пут – од одељења у саставу компаније Филкаб до пуноправног дела структуре акционарског друштва. „Током година нашег раста, створили смо и одржали лојалне и дуготрајне пословне односе са низом признатих бугарских и страних компанија. То нам даје поверење у квалитет наших производа и услуга, као иу њихову конкурентност“, коментарише из компаније.

 • 20 september 2022РАИС: Наши купци нас инспиришу, а потврђујемо њихов квалитет кроз нашу сертификовану лабораторију

  РАИС је специјализована компанија за развој и производњу CNC машина, алата и опреме за многе индустријске секторе. Свој наступ на тржишту започела је пре више од 25 година и за то време успео је да се афирмише као водећи бренд на Балкану и у Европи. Предузеће поседује сертификовану лабораторију, која је опремљена савременом мерном опремом високе класе. Стручњаци компаније РАИС су поделили више детаља о овој теми за портал Balkanengineer.com.

 • 13 september 2022Obuka u Liebherr-Hausgerete Marica trening centru je preduslov za bolju profesionalnu realizaciju i razvoj karijere

  Proizvodne procese u svakoj kompaniji odlikuju određene specifičnosti prema industrijskom pravcu u kojem se razvija. U procesu privlačenja novih zaposlenih često je potrebno oni da prođu fazu obuke i upoznavanja sa specifičnim zahtevima i metodama rada u dotičnoj kompaniji. Time su zagarantovana njihova znanja i veštine i povećana efikasnost proizvodnje. U tom pravcu radi centar za obuku i obuku tehničkih stručnjaka, koji je u Radinovu u Plovdivu stvorila kompanija Liebher-Hausgerete Maritsa. Kompanija je deo međunarodnog koncerna Liebherr i pripada diviziji bele tehnike, koja je svetski lider u sektoru.

 • 08 september 2022SpaceCAD: CADSTAR је оптималан софтвер за професионално пројектовање и 3D моделирање

  CADSTAR је међу водећим експертским EDA системима за пројектовање електронских кола и штампаних плоча (PCB-а). Конфигурација софтвера је компатибилна са персоналним рачунарима, а његове оптималне перформансе и предности подржавају рецензије хиљада задовољних купаца из целог света. EDA систем је развила компанија Zuken а продаје га компанија SpaceCAD – етаблирани добављач и систем интегратор софтверских решења и хардвера за пројектовање, CNC производњу и индустријску аутоматизацију.

 • 01 september 2022Контролни панели компаније Телетек Електроникс обезбеђују сигурност и висок ниво заштите од пожара

  Телетек Електрониксје компанија која нуди комплетан сет производа за изградњу система за дојаву пожара у зградама. Портфолио водеће компаније обухвата алармне и сигурносне и противпожарне системе, као и комплетна комуникациона решења погодна за све типове објеката. Данас ћемо Вам посредством портала BalkanEngineer.com испричати о једном од главних елемената сваког система за дојаву пожара - контролним таблама које је развила и произвела Телетек Електроникс.

Види све »

Новости

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 06 october 2022INVL Renewable Energy Fund I преузима шест соларних пројеката у Румунији

  Фонд за обновљиву енергију INVL, којим управља INVL Asset Management, наставља да активно инвестира у Румунији, где је потписао два уговора о куповини шест соларних пројеката укупног капацитета 102,7 MW, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Romaniajournal.ro. Након овог пројекта у Румунији, портфељ компаније INVL Renewable Energy Fund I повећан је на 268,7 MW. Сви они већ имају одобрене услове за приступање мрежи, а укупан инвестициони потенцијал фонда у Румунији премашиће 200 милиона евра. Очекује се да ће електране поступно почети са радом од 2024. године, док се пуштање у рад читавог портфеља очекује у другој половини 2025. године.

 • 04 october 2022Северномакедонска компанија Брако инвестира у глодалицу са CNC

  Инжењерско-технички тим северномакедонске металопрерађивачке компаније Брако прошао је практичну обуку како би стекао неопходна знања и вештине за све могућности које нуди Хартфордов најсавременији CNC центар за обраду, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Denar.mk. Куповином ове машине, обуком руковаоца и њеним недавним пуштањем у рад, Брако још једном потврђује свој тренд модернизације и убрзаног технолошког развоја. Машински инжењер Славчо Митревски је рекао да је машина дизајнирана за обављање неколико различитих операција.

 • 29 september 2022Baumit проширује своје производне капацитете у Аранђеловцу

  Компанија Баумит Србија планира да прошири производне капацитете своје фабрике у Аранђеловцу и пресели фабрику за мешање из Словеније у Србију, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Serbianmonitor.com. Ово је забележено у општинском „Градском пројекту за изградњу погона за производњу сувих производа“, који је за јавну расправу објавила општина Аранђеловац. Урбанистички пројекат израдило је предузеће Arplan из Аранђеловца, а идејно решење од копаније за инжењеринг Термоенерго из Београда.

 • 27 september 2022Разговара се о изградњи термоелектране на биомасу код Видина

  Званична делегација немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг разговарала је о могућностима сарадње у области обновљивих извора енергије у северозападној Бугарској, јачању ланаца снабдевања између земаља дуж реке Дунав и реализацији заједничких пројеката са европским финансирањем, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economy.bg. Немачка делегација представила је идеју за инвестицију у изградњу термоелектране на биомасу у Видинском региону, која би производила енергију из отпада из пољопривреде и плантажа тзв. „слонова трава“. На овај начин се може добити чиста, „зелена енергија“.

 • 20 september 2022Shwarz проширује ланац хипермаркета Кауфланд у Румунији

  Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобрила је немачкој групи Shwarz кредит од 100 милиона евра, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Romania-insider.com. Средства ће бити искоришћена за ширење малопродајног ланца Kaufland у Румунији и Молдавији. Kaufland тренутно има 155 хипермаркета у Румунији. Компанија има за циљ да ове године отвори још најмање 10 локација. са укупним инвестиционим буџетом од 375 милиона евра. Ланац хипермаркета је прошле године забележио промет од 14 милијарди леја (2,8 милијарди евра), што је повећање од 8,8% на годишњем нивоу. Schwarz је присутан и у Румунији са мрежом Lidl.

 • 15 september 2022Јапански пословни акцелератор NINJA подржаће српске стартапове

  Менторске сесије, састанке са потенцијалним инвеститорима, могућности за развој пословања и излазак на нова тржишта организују Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) и Digital Serbia Initiative, у оквиру NINJA акцелерационог програма, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Ekapija.com. Пријаве су отворене до 1. октобра на на www.dsi.rs/ninja. Главни циљ пројекта је да се изаберу перспективна локална старт-уп предузећа у зрелој фази развоја која имају потенцијал и капацитет да унапреде своје пословање и прошире их у земље у којима раније нису пословали.

Види све »

Догађаји

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 05 october 2022Инвестиција од 70 милиона лева Интерлинк Групе у фабрику

  Интелинк група планира инвестицију од 70 милиона евра у циљу проширења базе „Технолинк парк 2” и изграђање логистичких паркова у индустријској зони Марица у Бугарској, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Money.bg. Интеплинк Груп се бави проценом, продајом и управљањем некретнинама. Њена подружница, компанија Πpoфилинĸ се налази у тoп 10 eвpoпских произвођача РVС пpoфила, која гради у овом тренутку високо технолошку фабрику у Економској Зони Тракија (TИЗ), чији је инвеститор компанија Интepлинĸ Гpyп, и која ће бити највећи погон за производњу у овом сектору нa Бaлĸaнcĸом пoлyocтpву.

 • 30 september 2022Двадесет македонских компанија учествовало је на пословном форуму

  Представници двадесет македонских и тридесет казахстанских компанија учествовали су на првом пословном форуму у организацији Амбасаде Републике Северне Македоније у Републици Казахстан и компаније Матрона Конс, одржаном у Алматију 5. и 6. септембра 2022. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Извоз.мк. На форуму је активно учествовало више од 80 људи, представници власти и привредних комора обе земље, као и представници перспективних индустрија као што су пољопривреда, фармација, производња електричне енергије, инфраструктура, горива, дистрибуција и туризам.

 • 28 september 2022Румунија купује још 17 возова у вредности од 220 милиона евра

  Дана 16. септембра ове године француска група Alstom и Румунска управа за реформу железнице (Romanian Railway Reform Authority – ARF) су потписали додатни уговор за испоруку 17 међуградских електричних возова Coradia Stream, укључујући повезане услуге одржавања на период од 15 година, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Укупна вредност уговора је 220 милиона евра. ARF је првобитно наручила 20 возова истог типа у марту 2022. Електрични возови RE-IR повезаће главни град Букурешт са главним урбаним центрима у земљи, а такође ће олакшати међурегионалне везе.

 • 21 september 2022Француска компанија Akwel почеће производњу у Бугарској

  Француски произвођач аутомобилских компоненти Akwel планира да отвори фабрику у Плевену у Бугарској, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Economic.bg. Компанија намерава да пренесе део својих капацитета из постојеће фабрике из Турске у Бугарску. Akwel намерава да купи земљиште на коме се налази бивша фабрика Електрокабел Бугарска у округу Сторгозија у Плевену. Предвиђено је да се предузму сви административни кораци за изградњу објекта, као и за формирање радног тима. Предвиђено је да се предузму сви административни кораци за изградњу објекта, као и за формирање радног тима.

 • 16 september 2022Бугарска ће снабдевати струјом Северну Македонију

  Након договора између премијера Бугарске и Северне Македоније, Голаба Донева и Димитра Ковачевског, Бугарска ће испоручити 200 MWh електричне енергије Северној Македонији како би помогла земљи да ублажи последице енергетске кризе, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Balkangreenenergynews.com. Испоруке електричне енергије, које ће се одвијати од почетка октобра до краја марта, обезбедиће стабилно снабдевање предузећа у Северној Македонији, што је од највеће важности за привредни сектор у земљи. Двојица лидера су се договорила да одмах оснују радну групу коју чине министар економије Северне Македоније.

 • 14 september 2022Ритејл парк отвара своја врата у Чипану у Бугарској

  Грађевинска компанија Hoвoтexпpoм (Бугарска) улаже у изградњу првог ритејл парка у Чирпану, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Money.bg. Локалитет, вредан око 5 милиона лева, биће изграђен на површини од 8 ари, од чега је део издвојен за паркинг и зелене површине. Ретајл парк ће запошљавати око 100 људи. Прелиминарни рад на пројекту трајао је око шест месеци, а први покушај биће урађен у септембру. Изградња парка ће трајати између 4 и 6 месеци. У комплексу ће се продајни налазити објекти чeтиpи тpгoвачка ланца – маркет Віllа, немачке компаније за одећу и производе за домаћинство КіК, данског ланца намештаја и производа за домаћинство Јуѕk.

Види све »