Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Noutati

Serbia cu cele mai mari venituri in regiunea Balcanilor de Vest

07 august 2019

In Bulgarian   In English   In Macedonian   In Serbian

 

Veniturile totale ale celor mai rentabile 100 de companii din regiunea Balcanilor de Vest se ridica la 100 de miliarde de euro in 2018, potrivit datelor de la Camera de Comert din Serbia. Companiile din Serbia au cele mai mari venituri in valoare de 34 de miliarde de euro, a aflat BalkanEngineer.com de la SerbianMonitor.com.

 

 

Cele mai bune companii din Slovenia au inregistrat venituri de 29 miliarde de euro, in Croatia – 24 miliarde de euro, in Bosnia si Hertegovina au generat 11 miliarde de euro, iar in Muntenegru – 4 miliarde de euro.

 

Cele mai mari zece companii private si de stat din Serbia genereaza pana la 60% din veniturile totale din tara. Lideri printre acestia sunt compania de distributie a energiei electrice Electric Power Industry of Serbia (EPS), comania petroliera Petroleum Industry of Serbia (NIS) si operatorul de telefonie mobila Telekom Srbija.

 

Sursa material fotografic: pixabay.com

Articole

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 14 september 2020Cum sa alegi hota potrivita? Comenteaza expertii de la compania Tesy

  Ceea ce ne poate impresiona intr-adevar intr-o bucatarie moderna, nu este nici dimensiunea, nici mobilierul, nici macar cuptorul. Tot ceea ce dorim este aroma bucatelor pregatite sa vina doar din farfurie! Modul de a realiza acest lucru este printr-o ventilatie si aspiratie fiabila, care este selectata astfel incat sa garanteze rezultate eficiente. Cum sa alegem hota potrivita pentru BalkanEngineer.com au comentat de la Tesy – lider european in productia de boilere, echipamente de incalzit si aparate electrocasnice. “Pentru a fi eficienta o hota de bucatarie trebuie sa fie capabila sa efectueze 10 purificari ale aerului in incapere in interval de 1 ora”, au explicat de la Tesy.

 • 11 september 2020EOS – lider mondial si standard de calitate in imprimarea industriala 3D este deja in Bulgaria in parteneriat cu compania B2N

  Compania EOS este lider mondial in imprimarea industriala 3D pe metal si polimeri, care ofera solutii integrate pentru productia aditiva. EOS si-a ales ca reprezentant oficial in Bulgaria compania stabilita pe piata noastra pentru tehnologie 3D B2N. “A sosit momentul sa anuntam noul nostru parteneriat, care am reusit sa realizam imediat dupa conferinta noastra pentru imprimare 3D – Аdditive Days 2020. Suntem flatati ca EOS ne-au ales exact pe noi si au intalnit in persoana noastra un partener demn”, au declarat pentru BalkanEngineer.com de la compania bulgara B2N.

 • 09 september 2020T&D Engineering este un partener de inginerie preferat in domeniul energeticii, electrotehnicii si electronicii

  T&D Engineering este o companie bulgara dovedita, specializata in desfasurarea diverselor activitati de inginerie in domeniul energeticii, electrotehnicii si electronicii. “Compania noastra dispune de proiectanti cu calificare completa de proiectare pentru pregatirea proiectelor la partea “Electricitate”. Dezvoltandu-si activitatea din 2004 pana in prezent, T&D Engineering sa dovedit ca partener de inginerie si integrator de sistem de incredere pentru implementarea si constructia sistemelor SCADA si a produselor pentru automatizare industriala ale companiilor Schneider Electric & Siemens”, au dezvaluit in final de la companie.

 • 29 july 2020Corectoare pentru gaze naturale de noua generatie, produse de catre Unisyst Engineering

  Compania bulgara Unisyst Engineering este specializata in dezvoltarea si productia de dispozitive si sisteme de automatizare,intemeiate pe elemente de baza moderne si pe utilizarea tehnologiilor moderne. “Dispozitivele pentru corectare, pe care le dezvoltam, sunt destinate pentru corectia consumului de gaze naturale dupa temperatura, presiune si compozitia gazului.Produsele pe care le oferim sunt fie de tip omologat sau cu conformitate evaluata potrivit Directivei 2004/22/CE”, au explicat specialistii de la companie pentru BalkanEngineer.com.

 • 24 july 2020SpaceCAD: “Toate functiile care ati solicitat. Intreaga valoare de care aveti nevoie!” – Solid Edge 2021 este deja aici

  Compania bulgara SpaceCAD, care furnizeaza solutii de prima clasa CAD/CAM/CAE si servicii de inginerie pentru proiectarea si fabricarea produselor in diverse sectoare industriale, a declarat pentru BalkanEngineer.com ca pe 15 iunie 2020, Siemens Digital Industries Software a anuntat Solid Edge 2021. Noua versiune a software-ului tehnologic este intitulata “Toate functiile care ati solicitat. Intreaga valoare de care aveti nevoie!”. SpaceCAD este partener oficial si reprezentant al produselor si serviciilor Siemens Digital Industries pentru Bulgaria.

 • 23 july 2020Compania rusa Transneft a ales instalatia de debitare cu plasma Kiberys la modernizarea productiei sale

  Compania “Transneft Siberia” AD, care intretine si opereaza 27 de conducte magistrale petroliere, a lansat un nou complex de productie de inalta tehnologie la baza sa de la Uzina Mecanica de Reparatii Tyumen. Modernizarea a fost realizata conform unui acord special de investitii pentru 3 miliarde de ruble. “In cadrul acestui proiect mare, compania Transneft a optat pe compania noastra, care a livrat si pus in functiune o instalatie de debitare cu plasma cu CNC”, au anuntat pentru BalkanEngineer.com de la producatorul bulgar Kiberys.

Vedeti toate »

Noutati

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 28 september 2020Jacobs Douwe Egberts a investit peste 5 milioane leva in fabrica din Bulgaria

  Producatorul de cafea si ceai Jacobs Douwe Egberts (JDE) a investit peste 5.6 milioane leva in extinderea si modernizarea fabricii de cafea din Kostinbrod, Bulgaria, de cand fabrica face parte din JDE. La un eveniment special care a avut loc in orasul Kostinbrod, compania a remarcat productia pachetului sau de cafea Nova Brasilia cifrat la 500 de milioane, care a fost oferit sub forma de cadou primarului Municipiului Kostinbrod, Trayko Mladenov, in semn de recunoastere pentru relatiile de cooperare. Astazi, aceasta joaca un rol cheie in lantul international de aprovizionare al JDE, exportand branduri populare de cafea in peste 10 tari, printre care Romania, Germania si Grecia.

 • 24 september 2020Macedonia de Nord a urcat in clasamentul Indicelui Global al Inovatiei

  Macedonia de Nord a ocupat locul 57 in clasamentul Indicelui Global al Inovatiei pentru anul 2020.Tara a urcat cu doua pozitii fata de anul precedent si cu 27 de pozitii comparativ cu 2018, a aflat BalkanEngineer.com dintr-un mesaj de la Fondul de inovare si dezvoltare tehnologica. IGI a clasat 130 de tari pe baza rezultatelor lor in domeniul inovatiilor dupa 80 de parametri. Progresul tarii se datoreaza in mare parte investitiilor in intreprinderile micro, mici si mijlocii din partea Guvernului si Fondului de inovare si dezvoltare tehnologica in ultimii trei ani, se mentioneaza in mesaj. In ceea ce priveste investitiile din partea institutiilor locale, tara a urcat cu 6 pozitii comparativ cu 2019.

 • 21 september 2020ACWA Power a vandut centrala fotovoltaica din Bulgaria

  ACF Renewable Energy Limited, filiala companiei ACWA Power, a finalizat vanzarea pachetului de actiuni de 100% detinut la ACWA Power CF Karad PV Park EAD (ACWA Power Karad) – proprietara centralei fotovoltaice cu capacitate de 60.4 MWp in satul Karadzhalovo, Bulgaria. Noul proprietar al pachetului de actiuni este investitorul austriac si dezvoltator de proiecte in domeniul surselor regenerabile de energie – Enery Development GmbH. In plus, filiala companiei ACWA Power NOMAC Limited a finalizat si vanzarea pachetului de actiuni detinut de 100% la compania NOMAC Bulgaria, care ofera servicii de exploatare si intretinere la ACWA Power Karad – companiei Enery Development.

 • 16 september 2020OMV Petrom si Enel X vor instala 10 statii pentru masini electrice in Romania

  Compania de energie OMV Petrom si Enel X Romania vor instala 10 statii de reincarcare rapida pentru masini electrice in statiile de distributie a carburantilor OMV si Petrom in urmatoarele luni, a aflat BalkanEngineer.com de la OMV Petrom. Statiile au o putere disponibila de minimum 50kW, iar incarcarea a 80% din capacitatea bateriei vehiculelor va dura aproximativ 25 min. Statiile de reincarcare vor fi instalate intr-o raza de aproximativ 380 km de drumurile principale. Estimarile sunt pana la sfarsitul anului 2021 sa fie instalate peste 40 de statii de incarcare pentru masini electrice in reteaua regionala OMV Petrom, a spus Radu Caprau, membru al Directoratului companiei.

 • 14 september 2020Macedonia de Nord cu masuri privind dezvoltarea mediului

  Guvernul Macedoniei de Nord va investi in eficienta energetica a tarii. Acestea fac parte din cele 6 prioritati ale cabinetului pentru urmatorii 4 ani. Pana in 2024 toate institutiile de stat vor trece la reteaua regionala energetica si vor folosi aparate de aer conditionat inverter sau pompe de caldura de inalta eficienta. Vor fi construite mai multe statii de monitorizare a calitatii aerului, precum si zone verzi in jurul instalatiilor si facilitatilor industriale. In orasul Skopje va incepe sa functioneze un sistem rapid de autobuze tranzit de vehicule cu emisii reduse. Statul va introduce, deasemenea, subventii si stimulente fiscale pentru mijloacele de transport si bicicletele electrice si hibride.

 • 10 september 2020Datacor investeste peste 1 milioane euro intr-o noua fabrica in Romania

  Compania romaneasca Datacor, integrator de solutii pentru infrastructuri inteligente, investeste 1.25 milioane euro in constructia unei noi fabrici de fibra optica in orasul Bistrita, Romania. Fabrica va fi amplasata pe o suprafata de 845 m2 in Parcul Industrial Bistrita-Sud si va incepe productia in ianuarie 2021. Activitatile de productie la aceasta vor fi orientate catre segmentele fiber-to-the-home, centrele de date, 5G si retelele locale LAN. Obiectivul companiei este sa lanseze propriile produse pe piata europeana, vizand in special Germania si Austria. In plus, la finalul anului 2020, Datacor intentioneaza sa isi extinda echipa locala facand recrutari pentru 20 de posturi disponibile.

Vedeti toate »

Evenimente

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 25 september 2020Nidec Corporation intentioneaza sa construiasca o fabrica in Serbia

  Nidec Corporation intentioneaza sa construiasca o baza pentru productia de motoare electrice mici in zona industrialain apropiere de rafinaria din orasul Novi Sad, Serbia, a aflat BalkanEngineer.com de pe site-ul eKapija.com, care il citeaza pe prim-ministrul provinciei sarbe autonome Vojvodina – Igor Mirović. Novi Sad este unul dintre potentialele orase europene in care Nidec Corporation intentioneaza sa realizeze investitii. Compania japoneza va investi aproape 1 miliard de dolari in noua baza si vor fi create cateva mii de locuri de munca, a declarat primarul orasului Novi Sad – Miloš Vučević. Vučević a anuntat si intrarea unei diviziuni ale companiei germane Continental in oras.

 • 23 september 2020Programul Advancing AI sprijina startup-urile romanesti

  Techcelerator si Google for Startups au anuntat lansarea programului de accelerare Advancing AI, a aflat BalkanEngineer.com de la RomaniaJournal.ro. Programul este orientat catre companiile de startup locale care doresc sa dezvolte produse bazate pe inteligenta artificiala si doresc sa isi extinda afacerile. Advancing AI isi propune sa stimuleze ecosistemul de inteligenta artificiala din Romania, oferind antreprenorilor acces la resursele specializate furnizate de Google. Startup-urile vor beneficia de doua luni de sesiuni de mentorat axate pe trei module esentiale pentru dezvoltarea afacerii lor. Finalul programului va fi in decembrie 2020 cu evenimentul AI Graduation Demo.

 • 17 september 2020Technosteel va construi o fabrica in Serbia

  Compania italiana Technosteel intentioneaza sa construiasca o noua baza de productie in municipiul Ruma, Serbia, a aflat BalkanEngineer.com de la eKapija.com. Dupa aceea Technosteel intentioneaza sa construiasca inca trei facilitati pana in 2023, mentioneaza eKapija.com citand primarul municipiului Ruma Slađan Mančić. In prezent la Technosteel lucreaza 40 de angajati, asteaptandu-se sa fie deschise 35 de noi pozitii, a adaugat Mančić. Technosteel este specializata in proiectarea si fabricarea componentelor si cuptoarelor din otel cu capacitate mare de incalzire si din 2014 este prezenta in Serbia cu intreprinderea sa in orasul Sremska Mitrovica.

 • 15 september 2020Progress cu o afacere privind dobandirea Chef

  Compania de software Progress a semnat un acord final privind dobandirea liderului mondial in domeniul DevOps si DevSecOps Chef. Tranzactia se ridica la 220 de milioane de dolari, iar procedura se asteapta sa fie finalizata in octombrie 2020, dupa aprobare din partea autoritatilor de reglementare si indeplinirea altor conditii de finalizare. Fondata in 2008, compania Chef ofera o automatizare completa a infrastructurii pentru constructia, punerea in functiune, gestionarea si securitatea aplicatiilor in mediile moderne multi-cloud si hibride, deasemenea si on-premises. Progress ofera o platforma pentru dezvoltarea si implementarea aplicatiilor strategice de afaceri.

 • 11 september 2020Serbia va incepe constructia instalatiilor de tratare a apelor uzate

  In toamna anului 2021, va incepe constructia instalatiilor de tratare a apelor uzate in capitala sarba Belgrad, a aflat BalkanEngineer.com de la eKapija.com. La sedinta grupului de lucru pentru monitorizarea activitatilor de realizare a proiectului ministrul constructiilor, transporturilor si infrastructurii din Serbia Zoran Mihailović a adaugat ca statul va investi peste 3.3 miliarde euro pentru constructia de sisteme de canalizare si sisteme de tratare a apelor. In prezent sunt in curs de desfasurare activitatile geodezice si geotehnice. Se lucreaza la elaborarea unui proiect conceptual si se efectueaza cercetarile si analizele necesare, mentioneaza de la eKapija.com.

 • 09 september 2020Centrala fotovoltaica de la Oslomej, Macedonia de Nord, se afla in proces de constructie

  Lucrarile de constructie la centrala electrica fotovoltaica din Oslomej, Macedonia de Nord continua. Acest lucru a devenit clar dupa inspectia efectuata de catre Vasko Kovačevski – directorul companiei, executant al constructiei, Power Plants of North Macedonia (ESM). Executarea proiectului va creste capacitatea facilitatii de productie a ESM cu 10 MW, precum si productia anuala de energie electrica cu 15 Gwh. Valoarea estimata a centralei electrice este de 8.771 milioane euro, dintre care 5.9 milioane euro vor fi asigurate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Vedeti toate »