Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Noutati

ESO a raportat o crestere ridicata a productiei de energie electrica de la CHE in Bulgaria

08 february 2021

In Bulgarian  In English  In Macedonian  In Serbian

 

In luna ianuarie a acestui an Operatorul sistemului de energie electrica din Bulgaria (ESO) a inregistrat o crestere semnificativa a productiei de energie electrica de la centralele hidroelectrice (CHE). Acest lucru a devenit fapt ca urmare a ploilor abundente in cursul lunii, a aflat BalkanEngineer.com de la Investor.bg.

 

 

Pentru perioada raportata centralele hidroelectrice au produs 562 GWh de energie electrica, ceea ce reprezinta aproape 280% mai mult decat in luna ​​ianuarie 2020. In acelasi timp, in luna ianuarie a acestui an productia de energie electrica din Bulgaria a crescut cu 5%, ajungand la un total de 4.14 TWh. Productia la centrarele de baza insa a scazut cu 5.6% pana la 3.32 TWh.

 

Conform datelor ESO, citate de Investor.bg, productia de energie electrica din surse de energie regenerabile, de asemenea, marcheaza o scadere. In prima luna a acestui an, consumul de energie electrica din SER a scazut cu putin mai mult de 4% – pana la 3.8 TWh.

 

Sursa material fotografic: freepik.com

Articole

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 04 march 2021Eliminati umezeala si mucegaiul din locuinta cu dezumidificatoarele Tesy

  Petrecem tot mai mult timp acasa, iar mai ales in sezonul de iarna grija pentru aerul din incaperi este principala noastra prioritate. Prin urmare, astazi va vom face cunostinta cu solutiile de dezumidificare ale producatorului bulgar Tesy, care au o puternica capacitate de dezumidificare, datorita careia mentin umiditatea aerului la niveluri optime. Dezumidificatorul este proiectat astfel incat sa fie compact si usor. Rotile din partea de jos faciliteaza mutarea acestuia in diferite locuri ale incaperilor. Designul atractiv si nivelul redus de zgomot in timpul functionarii, care nu depaseste 46 dB (A), sunt doar cateva dintre avantajele solutiei.

 • 24 february 2021Liebherr-Hausgerate Marica a ajuns la o productie record de 1 milion de dispozitiv

  Cu un nou record in productia de frigidere si congelatoare sa incheiat anul jubiliar 2020 pentru copania Liebherr-Hausgerate Marica. Anul trecut, compania bulgara, care a remarcat cea de-a 20-a aniversare, a inregistrat un milion de produse pentru anul respectiv. Mai multe cu privire la succesul companiei au fost impartasite pentru BalkanEngineer.com de catre Liebherr-Hausgerate Marica. Liebherr-Hausgerate Marica merge impetuos pe drumul sau de dezvoltare. Pentru aceasta fara echivoc vorbesc rezultatele companiei, care in anul 2000 a reusit sa realizeze 14 000 din tipurile sale de solutii tehnice.

 • 17 february 2021H3 - axa de precizie cu stabilitate ridicata – dezvoltata de inginerii de la Rais

  Axul H3, care este produs de compania lidera bulgara constructoare de masini RAIS, atinge 10 000 rotatii per min și este proiectat in mod constructiv cu o transmisie precisa cu curea si rulmenti de precizie hibrid ceramici incastrati pentru obtinerea unei dilatari termice mai mici si vibratii reduse. “Masina nu este echipata cu o structura complexa pentru rotirea mandrilei sculei. In schimb, o constructie speciala a bratului permite acces pana la centrul axei si in acelasi timp elimina posibilitatea de aparitie a unor deteriorari. aPentru rotirea magaziei este utilizat un servomotor, care asigura o viteza mare, elimina erorile de pozitionare si reduce timpul de inlocuire”, au explicat inginerii de la RAIS.

 • 03 february 2021Puteti castiga batalia impotriva calcarului cu ajutorul boilerelor Tesy Anticalc – acum cu un design nou, mult mai elegant

  Daca locuiti intr-o zona cu apa dura, atunci batalia impotriva calcarului pentru dvs. este zilnica, in acelasi timp si neplacuta. Inevitabil, depozitele de minerale de la o astfel de apa se acumuleaza pe aparatele electrice si le deterioreaza. Producatorul bulgar dovedit Tesy are insa o solutie! “Boilerele din familia Anticalc sunt concepute pentru o functionare fara probleme, pe termen lung si fiabila in zone cu apa dura, puternic mineralizata si/sau agresiva. Acum cu un design nou, mult mai elegant”, au declarat pentru BalkanEngineer.com de la companie.

 • 07 january 2021T&D Engineering cu experienta indelungata si numeroase proiecte realizate cu succes la construirea sistemelor SCADA

  T&D Engineering ofera o gama larga de servicii in domeniul energeticii, electrotehnicii, automatizarilor si electronicii. Unul dintre domeniile principale in care compania isi dezvolta activitatea este proiectarea, implementarea si intretinerea sistemelor automatizate SCADA. “SCADA este o arhitectura a sistemului de control care include calculatoare, retele de comunicatii date si interfete grafice de utilizator pentru gestionarea si exploatarea proceselor si proiectelor. Suntem mandri de numeroasele sisteme SCADA realizate cu succes in diferite sectoare de productie”, au comentat pentru BalkanEngineer.com de la T&D Engineering.

 • 11 december 2020Indumatic: Sistemul de dezinfectare si umidificare cu ultrasunete Sani-Room de la PNR Italia ofera un mediu sigur

  “Sani-System foloseste o noua tehnologie de la PNR Italia, care este special conceputa pentru a oferi un mediu de viata mai sigur. Noua completare Sani-Room face parte din gama de produse umidificatoare cu abur rece, denumite inca cu ultrasunete, folosind puterea undelor sonore pe care urechea umana nu le poate detecta. Acestea sunt insa capabile sa pulverizeze apa si sa o transforme intr-o ceata dezinfectanta apoasa, care sa fie dispersata in mediul inconjurator”, au comentat pentru BalkanEngineer.com de la compania Indumatic.

Vedeti toate »

Noutati

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 04 march 2021Chaos Group isi extinde produsele si serviciile

  Compania bulgara de software Chaos Group isi va extinde prezenta in domeniul tehnologiei pentru grafica pe calculator, a aflat BalkanEngineer.com de la Economy.bg. Compania isi actualizeaza portofoliul de produse si servicii pentru imagini fotorealiste si animatie si are ca obiectiv sa ofere solutii complete pentru activitatea designerilor si artistilor 3D. Noile solutii ale Chaos Group includ tehnologiile de procesare si acces la imagini in timp real Chaos Vantage, V-Ray Vision, serviciul pentru procesare usoara si rapida a imaginilor online Chaos Cloud, platforma online cu modele 3D si materiale de inalta calitate Chaos Cosmos, precum si multe alte propuneri pentru utilizatori.

 • 01 march 2021Macedonia de Nord construieste conducte magistrale de gaze

  Anul acesta va fi finalizata constructia conductelor magistrale de gaze de la Skopje la Gostivar si de la Negotino la Bitola in Macedonia de Nord, a aflat BalkanEngineer.com de la Meta.mk. In plus, in curs de lansare exista noi proiecte de interconectare cu Grecia, Kosovo si Serbia. Acest lucru au declarat Ministrul Transporturilor si Comunicatiilor din Macedonia de Nord, Blagoy Bochvarski si Directorul Resurselor Energetice Nationale, Bajram Rexhepi, care impreuna cu Ministrul Adjunct al Transporturilor si Comunicatiilor, Bekim Rexhepi, au inspectat constructia conductelor magistrale de gaze Skopje-Tetovo-Gostivar. Investitia in sectiune se ridica la 29 de milioane de euro.

 • 24 february 2021Romania a inregistrat o crestere de 15.9% in domeniul constructiilor in 2020

  Volumul activitatilor de constructii din Romania a crescut cu 15.9% in 2020. Rate duble de crestere sunt observate si in toate cele trei sectoare – cele rezidentiale, nerezidentiale si constructii ingineresti. Constructia de cladiri nerezidentiale, precum birouri si centre comerciale, in Romania a inregistrat o crestere mai mica – cu 10.9%, in comparatie cu segmentul rezidential, care are o crestere de 17.8%. Volumul reparatiilor capitale a crescut cu 46%, iar lucrarile de intretinere au crescut cu 24.4%. Alaturi de constructii, crestere au remarcat si alte industrii precum cea farmaceutica, chimica, comertul cu amanuntul, logistica si tehnologia informatiei.

 • 22 february 2021Proiecte din Bulgaria nominalizate pentru Mies van der Rohe Award

  Opt proiecte din Bulgaria au fost nominalizate pentru premiile Uniunii Europene pentru arhitectura contemporana Міеѕ vаn dеr Rоhе Аwаrd, a aflat BalkanEngineer.com de la Gradat.bg. Міеѕ vаn dеr Rоhе Аwаrd sunt acordate la fiecare doi ani din numele Comisiei Europene, Parlamentul European si fundatia Міеѕ vаn dеr Rоhе. Editia viitoare a concursului va avea loc in 2022. Nominalizarile au fost difuzate de Camera Arhitectilor din Bulgaria, Uniunea Arhitectilor din Bulgaria, arh. Byapa Zhelyazkova, in calitate de expert international independent, si prof. dr. arh. Georgi Georgiev – sef al departamentului “Arhitectura” la New Bulgarian University.

 • 17 february 2021Serbia a adoptat o strategie de dezvoltare stiintifica si tehnologica

  Ministerul Educatiei, Stiintei si Dezvoltarilor Tehnologice din Serbia a anuntat ca guvernul tarii a adoptat o Strategie de dezvoltare stiintifica si tehnologica in Serbia pentru perioada 2021-2025, intitulata “Puterea cunoasterii”, a aflat BalkanEngineer.com de la eKapija.com. In pregatirea strategiei si a consultarilor au participat reprezentanti ai Academiei sarbe de stiinte si arte, Consiliului National pentru Dezvoltare Stiintifica si Tehnologica, Asociatia Institutelor din Serbia, Conferinta Universitatilor din Serbia, Fondul pentru stiinte din Republica Serbia, Fondul de Inovare, Centrul pentru Promovarea Stiintei, Parcul Stiintific si Tehnologic din Belgrad si alti cercetatori proeminenti.

 • 15 february 2021Activitatile la proiectul pentru sistemul BRT din Skopje continua

  Capitala macedoneana Skopje va primi in luna martie anul acesta proiectul preliminar si documentatia insotitoare pentru prima linie a viitorului sistem de linii rapide de autobuz (BRT) din oras, a aflat BalkanEngineer.com de la agentia de stiri Meta.mk. Prima linie va avea o lungime de 12.81 km si va fi formata din 21 de statii de autobuz si 2 terminale de autobuz. Prima transa a imprumutului pentru proiect, care va fi acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, se ridica la 47.6 milioane euro. Fondurile vor fi utilizate pentru pregatirea proiectului principal, constructia primei linii, precum si pentru viitoarele depouri, reconstructia bulevardelor si strazilor de-a lungul traseului.

Vedeti toate »

Evenimente

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 05 march 2021Negocierile continua cu privire la noua fabrica Nidec in Serbia

  Negocierile continua cu reprezentantii companiei japoneze Nidec cu privire la investitiile companiei in Novi Sad, Serbia, a aflat BalkanEngineer.com de la eKapija.com. Locatiile potentiale pentru viitoarea facilitate de productie Nidec au fost discutate cu primarul municipiului Novi Sad, Miloš Vučević. Intr-o postare pe profilul sau de Instagram, Vučević a reamintit ca investitia va fi in valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, iar planurile companiei sunt sa achizitioneze 25 de hectare de teren in zona industriala Nord 4. In plus, la noua fabrica vor fi angajati specialisti cu inalta calificare, unde pana in anul 2023 vor fi produse pana la 300 000 de produse, a adaugat primarul orasului Novi Sad.

 • 02 march 2021Rombat va produce celule pentru baterii la fabrica din Bucuresti

  Rombat, producatorul roman de baterii, va incepe productia de celule pentru bateriile litiu-ion destinate masinilor electrice, in noua fabrica din Bucuresti, din a doua jumatate a anului 2021, a aflat BalkanEgnineer.com de pe site-ul Romania-Insider.com. Celulele vor fi livrate companiei partenere Rombat – Prime Motors. Noul CEO al companiei Rombat – Alin Ioanes, a declarat acum ca proiectul bateriilor pentru masini electrice este o provocare care permite companiei Rombat sa tina pasul cu evolutia tehnologica la nivel mondial si sa profite totodata de noile oportunitati ale pietei. Rombat, cu sediul social in orasul Bistrita, Romania, este detinut de grupul sud-african Metair.

 • 25 february 2021Serbia a anuntat o licitatie pentru furnizarea de trenuri electrice

  Ministerul Constructiilor, Transporturilor si Infrastructurii din Serbia a anuntat o licitatie pentru achizitionarea a trei trenuri electrice care vor circula pe ruta Belgrad-Novi Sad-Subotica, a aflat BalkanEngineer.com de la eKapija.com. Conform documentatiei de licitatie, mijloacele de transport feroviare trebuie sa aiba o lungime de 100 m (±5) si un minim de 300 (±5) de scaune de clasa intai si clasa a doua, sa fie echipate cu incalzire si izolare fonica, iluminare LED exterioara si interioara, usi electrice culisante, toalete pentru persoane cu dizabilitati, cate doua baruri cu dispozitive pentru bauturi calde si posibilitate pentru plata electronica, conexiune Wi-Fi, sistem de rezervare locuri si etc. Depunerea ofertelor continua pana la 15 martie 2021. Data limita pentru livrarea primului tren este 31 octombrie 2021, iar pentru celelalte doua – pana la 31 decembrie a.c.

 • 23 february 2021Macedonia de Nord va primi finantare pentru proiecte energetice

  Compania macedoneana de energie Elektrani na Severna Makedonija (ESM) a semnat un acord cu banca germana de dezvoltare KfW pentru subventii in valoare de 2.4 milioane de euro. Suma va fi investita in cercetare si documentatia legata de proiectele de energie regenerabila, a carui capacitate anuala estimata este de 650 GWh. Tranzactia deschide calea pentru compania energetica controlata de stat din Macedonia de Nord sa ia un imprumut in valoare de 80.5 milioane de euro pentru proiecte, a declarat prim-ministrul Macedoniei de Nord Zoran Zaev. In ultimii 20 de ani, Germania a finantat proiecte de dezvoltare in Macedonia de Nord in valoare de peste 500 de milioane de euro.

 • 18 february 2021Tesla si-a deschis primul birou in Romania

  Compania americana Tesla si-a deschis primul birou in Romania. Acesta este situat in capitala Bucuresti. Compania isi propune implementarea mai multor planuri de investitii in tara. Acestea vor include construirea statiilor noi de incarcare a masinilor electrice Supercharger in cateva orase mari din Romania – Timisoara, Sibiu, Pitesti si Bucuresti. Lista ar putea sa se extinda si in orasele Craiova si Braila. Investitii similare Tesla va realiza si in tarile vecine ale Romaniei, si anume Bulgaria, Ungaria si Serbia. In septembrie 2019, fondatorul companiei Tesla si SpaceX, Elon Musk, a anuntat pe Twitter ca urmeaza sa fie deschisa o filiala a companiei Tesla in Romania.

 • 16 february 2021CNE “Kozloduy” a semnat un acord cu “Westinghouse Electric”

  Centrala nucleara bulgara “Kozloduy” si “Westinghouse Electric Company” – Suedia au incheiat un contract pentru elaborarea analizei de siguranta la blocul 5 al CNE “Kozloduy” la implementarea unui tip alternativ de combustibil nuclear. Potrivit ministrului energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, prin semnarea acestui contract, guvernul indeplineste una dintre principalele sale prioritati in sectorul energetic – aceasta de diversificare a resurselor energetice. Aceasta a accentuat asupra faptului ca, in ciuda pandemiei, foaia de parcurs semnata cu Agentia de aprovizionare a Uniunii Europene pentru diversificarea combustibilului nuclear proaspat pentru CNE “Kozloduy”, se indeplineste.

Vedeti toate »