Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Вести

ExxonMobil преговара за продажбата на своите удели во Црно Море

13 january 2020

In Bulgarian   In English   In Romanian   In Serbian


Американската компанија ExxonMobil преговара со руската групација Lukoil за продажбата на својот 50% удел во својот оф-шор проект во романската делница на Црно море Neptun Deep, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Компанијата ги објави своите намери да ги продаде уделите уште во ноември 2019 година.

 


Со своите 50% во проектот ExxonMobil ги има најголемите оф-шор резерви од гас во романскиот дел на Црно Море, кои изнесуваат од 40 до 80 милијарди кубни метри. Романската групација OMV Petrom ги контролира останатите 50%. Досега двете компании имаат инвестирано скоро 1,35 милијарди евра во периметарско истражување, но ја одложуваат својата одлука за понатамошна експлоатација.


Романскиот државен производител Romgaz, кој исто така поседува мал удел во поморскиот периметар, е заинтересиран да купи дел од уделот на ExxonMobil во проектот Neptun Deep.


Извор на фотографии: pixabay.com

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 25 february 2020На пазарот е новиот тестер за мотори на Megger со степен на заштита IP54 и CATIII

  „На пазарот веќе е пуштен новиот тестер за мотори на Megger“, соопштија за Инженер.bg од Мегер Бугарија. Моделот MTR105 е со степен на заштита IP54, што го прави особено погоден за употреба, дури и во неповолни услови со влага и прашина. Освен тоа, инструментот е мерна категорија CATIII со моќност 600 V (работна висина до 3000 метри), т.е. тоа е сигурен и безбеден за употреба. Инструментот е добро заштитен од навлегување на прашина и влага, вклучително и просторот за батеријата и осигурувачот.

 • 24 february 2020Професионални уреди за мерење на потрошувачката на природен гас од Унисист Инженеринг

  Докажаната бугарска компанија Унисист Инженеринг, специјализирана за разработката и производството на уреди и системи за автоматизација нуди работни решенија за гасни компании преку кои тие можат ефикасно да ги следат нивните активности. Компанијата ги има следниве професионални уреди за мерење на потрошувачката на природен гас - мерачи на потрошувачка со стандардни коректори со комуникатори, само мерачи на потрошувачка со комуникатори или специјализирани уреди кои се поврзани со соодветниот комуникатор.

 • 10 february 2020B2N: Медицина, инженерство, архитектура на 3D печатењето за време на Additive days 2020

  Како нов, динамичен метод на производство, 3D печатењето постојано нè воодушевува со неговите можности. Затоа од фирма B2N, организаторот на Additive days 2020, ќе соберат на едно место што е можно повеќе традиционални, па дури и неверојатни апликации за адитивно производство, кои имаат огромен потенцијал да се претворат во дел од нашиот секојдневен живот. Конференцијата ќе се одржи од 20 до 23 февруари 2020 година, а ќе се осврне на неколку клучни теми, вклучително медицина, инженерство и архитектура.

 • 30 january 2020Инж. Гилиштаров од ФАНУК: Бугарскиот индустријалец е со позитивен став во врска со автоматизацијата

  Четвртата индустриска револуција, носејќи со себе нови технолошки можности, паметни машини и поврзани решенија и услуги, продолжува вешто да си пробива пат и на бугарскиот пазар. Во ексклузивно интервју за Инженер.bg, побаравме одговор на овие прашања од инженер Христо Гилиштаров, управител на ФАНУК Бугарија, кој исто така ги коментираше најновите глобални трендови во областа на автоматизацијата и роботизацијата, како и неговите впечатоци од годинашното издание на меѓународниот форум ЕМО.

 • 19 december 2019Инж. Румен Христов од Стам Лтд: „Задоволен сум кога проектот е извршен беспрекорно и клиентот е задоволен“

  Да си инженер „Динамични и автоматизирани решенија за магацини“ бара полн работен ден, а понекогаш и после тоа. За инж. Румен Христов од Стам Лтд задоволството од беспрекорно извршен проект, задоволни клиенти и солиден тим се моторите кои веќе осум години ја одржуваат неговата желба да развива, проектира и изградува уште посложени и иновативни автоматизирани магацини. За да дознаете што друго тој изјавува за Balkanengineer.com, прочитајте ги следните редови.

 • 18 december 2019Индустриски роботи: Elfin E10 обезбедува флексибилна имплементација во постојните транспортни линии

  Со развојот на компјутерската технологија, се повеќе и повеќе одговорни функции се префрлаат на индустриските роботи и тие може да се видат во многу различни индустриски области. Колаборативните роботи Elfin на Han’s Robot не ги прекинуваат транспортните линии, ја зголемуваат продуктивноста, ги ослободуваат работниците од монотони и тешки рачни операции, имаат голема прецизност и повторливост на движењата со што се намалуваат производствените несреќи и грешките.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 24 february 2020Бугарска компанија произведува станици за полнење nа Hyundai и Jaguar

  Компанијата започна со работа во 2010 година, но започна со сопствено производство во 2017 година, а денес веќе може да се пофали со повеќе од 200 произведени и инсталирани станици за полнење. Сите производи на eCars се целосно бугарска разработка - сите вградени компоненти се создадени или од тимот на компанијата или од нејџин бугарски партнер. Станиците за полнење се склопуваат во град Софија. Компанија еСаrѕ треба набргу да добие лиценца која ќе и овозможи да го прошири извозот на своите производи на меѓународните пазари.

 • 19 february 2020Италијанската компанија De’Longhi отвора нова фабрика во Романија

  Преку новата инвестиција италијанската компанија има за цел да ги прошири активностите, да го намали времето на производство и испорака на своите производи, истовремено одржувајќи го истото високо ниво на квалитет и контрола. Се очекува во новото претпријатие да бидат вработени повеќе од 500 лица. De’Longhi веќе има една фабрика во Романија, во близина на Клуж-Напока, која работи од 2012 година. Податоци од 2018 година покажуваат дека во претпријатието работат повеќе од 2.100 вработени и компанијата регистрира промет од 255 милиони евра. На глобално ниво групацијата има трговски филијали во 33 земји.

 • 17 february 2020Македонија со 2,2 милиони евра за технолошки развој на 33 компании

  Македонскиот фонд за иновации и технолошки развој ќе обезбеди износ од 2,2 милиони евра на 33 компании кои аплицирале за грант програма. За реализација на нивните проекти компаниите ќе вложат дополнителни 5 милиони евра сопствени средства. Програмата се спроведува за поддршка на технолошкиот развој на претпријатија и приватни здравствени установи во Северна Македонија, која ќе финансира активности како што се набавка на опрема, имплементација на нови производствени линии, подготовка и примена на мерки за подобрување на енергетската ефикасност и друго.

 • 12 february 2020Стартапи за иновации ќе бидат ослободени од даноци во Србија

  Србија усвои уредба со која се предвидува одредени компании да бидат ослободени од даноци и придонеси за три години од почетокот на нивното работење, дозна BalkanEngineer.com од SerbianMonitor.com. Документот официјално ќе стапи во сила на 1 март 2020 година. Српските компании кои ја развиваат својата активност во сферата на иновациите и се основани по 1 март оваа година, ќе бидат ослободени од плаќање даноци и придонеси за секоја добивка до 150.000 динари бруто месечно. Овие услови ќе важат во првите три години од датумот на основање.

 • 10 february 2020Италијанска компанија гради индустриски комплекс во Сомбор, Србија

  Италијанската компанија за чевли Progetti ќе изградува мултифункционален комплекс во индустриската зона на град Сомбор, Србија, дозна BalkanEngineer.com од SerbianMonitor.com. Објектите предвидени со проектот ќе бидат сместени на површина од 64 284 метри квадратни. Индустрискиот комплекс ќе вклучува изградба на административна зграда, пет претпријатија за производство на чевли, зони за складирање, канцеларии, клиника, паркинг, како и аудиториум и детски престој за вработените во компанијата.

 • 05 february 2020Македонија предлага мерки против загадувањето на животната средина

  Комората ги повикува сите да се вклучат во активности со преземање едноставни, но ефикасни мерки. За секоја институција, организација и компанија од македонската комора предлагаат 10 чекори, меѓу кои и подигање на свеста на вработени, партнери, добавувачи, клиенти; охрабрување за еколошки начин на работа без користење на хартија со употреба на дигитални инструменти; намалување на потрошувачката на енергија на работното место; намалување на создавањето на отпад, рециклирање и поправка наместо купување на нови производи, итн.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 25 february 2020Македонија финансира млади луѓе во сферата на науката и технологиите

  Целта на создавањето на новиот механизам е да се отворат дополнителни можности за помагање на млади таленти, опфаќајќи ги сите фази на нивниот развој - од идентификување на нивните потенцијали и способности, до подготовка за меѓународни конкурси и финансирање. Оваа мерка е наменета за сите образовни институции и здруженија кои спроведуваат активности за поддршка на талентирани ученици и студенти или работат врз развој на претприемачки вештини кај младите луѓе. Финансирањето ќе се обезбеди во форма на грант во висина од минимум 30,000 до максимум 600.000 денари.

 • 20 february 2020Србија со новооткриени наоѓалишта на злато за 1 милијарда долари

  Канадската компанија за истражување и рударство на минерали Medgold Resources соопшти дека пронашла траги на обилни наоѓалишта на руда со благородни метали во јужна Србија. Регионот се наоѓа на самата граница со Бугарија и Македонија, каде истражувањата сè уште се во тек, дозна уште BalkanEngineer.com од SerbianMonitor.com. Просечната содржина на злато на локацијата е определена на околу 3 g/t, што се смета за профитабилно при евентуалното вадење на рудата. Компанијата пронаоѓа исто во Србија земјен слој со дебелина 40 метри во кој се содржи 8,32 g злато на тон руда и неверојатни 193 g сребро на тон.

 • 18 february 2020Иновации во тешката автомобилска индустрија на Truck Expo, Бугарија

  Најголемиот саем во Бугарија на тешки и лесни товарни возила, автобуси и специјализирани возила Truck Expo 2020 ги очекува своите посетители од 11 до 13 јуни 2020 година во град Пловдив. Настанот е најважната платформа на Балканот, покажувајќи ја иднината на индустријата за комерцијални возила. Гостите ќе можат да разгледаат тешки и лесни товарни возила од категорија N1, автобуси и специјализирани возила, приколки и полуприколки, опрема и додатоци.

 • 13 february 2020E.ON ја заврши изградбата на мрежа за електрични возила во Романија

  E.ON Energia Romania пушти во работа нова станица за брзо полнење на електрични возила лоцирана во Таргу Муреш, централна Романија, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Така компанијата завршува т.н. „електричен автопат“ по трасата Јаши - Георгени-Таргу Муреш. Сопствениците на електрични автомобили сега можат да ја користат инфраструктурата за полнење по целата траса, која има вкупно 7 станици. Во моментот E.ON Energia Romania работи и на друга слична мрежа за електрични возила по трасата Јаши - Букурешт, за која веќе се изградени 8 места за полнење.

 • 11 february 2020Бугарски алгоритам за машинско самостојно учење со светска награда

  Техничкото решение, што ја намалува загубата на клиенти кај мобилните оператори за 34%, добива награда во категоријата „Најдобра апликација за вештачка интелигенција за управување со потрошувачкото доживување“. Моделот се користи од швајцарскиот мобилен оператор UPC, а уште во првата година на примена успева да генерира 500% поврат од инвестицијата. Во создадената од GemSeek апликација се вградени усовршувани алгоритами за машинско учење кои го предвидуваат задоволството на клиентите кои не одговараат на традиционалните анкети.

 • 06 february 2020Романски ОИЕ компании доставуваат проекти во вредност од неколку милијарди евра

  Германската компанија WDP достави најголем број на проекти - главно ветерни фарми комбинирани со когенерациони централи за производство на топлина и електрична енергија, како и фотоволтаични паркови. Објектите ќе имаат инсталирана моќност од 730 MW. Вкупниот износ за финансирање на проектите на WDP изнесува 860 милиони евра. Меѓу компаниите заинтересирани да разработуваат свои проекти за зелена енергија со финансирање од ЕУ се исто Enel Green Power, Elawan Energy, Verbund IWE и Siemens-Gamesa.

Види ги сите »