Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Вести

Увозот на машини, опрема и резервни делови во Албанија пораснува за 4,1 отсто

29 march 2023

In Albanian  In Bulgarian  In English  In Romanian  In Serbian

 

Увозот на машини, опрема и резервни делови – индикатор за инвестициите во албанската економија – е зголемен за 4,1% на годишно ниво во јануари на вкупна вредност од 12,6 милијарди леки. Ова го дозна BalkanEngineer.com од BTA.bg. Во јануари 2022 година неговата вкупна вредност изнесувала 10,3 милијарди леки. Увозот на машини, опрема и резервни делови се проценува на околу 187 милијарди леки во целата 2022 година.

 

 

Растот на увозот на машини, опрема и резервни делови за производствените индустрии е поврзан со растот на активноста во овие сектори и зголемениот интерес на бизнисите за користење на современи технологии кои го подобруваат квалитетот на производството.

 

Приливот на директни странски инвестиции во Албанија одржува нагорен тренд во последните години, при што е зголемен за 35 % на годишно ниво, на 984 милиони евра во првите девет месеци од 2022 година, според податоците на централната банка на Албанија.

 

За 2022 година, увозот на Албанија од Кина главно вклучува машини, опрема и резервни делови со приближна вредност од 2,7 милијарди леки. Увозот од Италија е со приближна вредност од 2,3 милијарди леки, а увозот од Германија е околу 2 милијарди леки.

 

Извор на фотографии: canva.com 

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 24 may 2024Smart Solar: Оптимално ги искористивме географските специфики на Карнобат при проектирањето и изградбата на ФЕЦ 2,5 MW

  Карнобат е град во регионот Бургас во Бугарија. Се карактеризира со претежно рамен релјеф, а источната местоположба предиспонира поинтензивно зрачење од Сонцето. „Овие поволни фактори помогнаа за изградбата на ФЕЦ (фотонапонска електрична централа) во градот со инсталирана моќност од 2,5 MW“, соопштија за BalkanEngineer.com специјалистите од Smart Solar. „За изградбата на централата користевме фотонапонски панели од нова генерација Phono Solar Draco 580 W и инвертори Siemens KACO Blueplanet 165 TL3-INT.

 • 24 may 2024Со услугите на SpaceCAD, водечки компании ги оптимизираат своите производствени процеси преку дигитализација

  SpaceCAD е докажана трговска и инженеринг компанија која работи во сферата на софтверските услуги и 3D технологиите. Фирмата е докажан дистрибутер на специјализирани софтверски производи за проектирање, симулации и управување на CNC машини, како и 3D принтери за адитивно производство и 3D скенери. Освен како трговец, компанијата ја освои довербата на своите клиенти со својот висок квалитет и професионализмот при изведбата на инженеринг услугите. Дигитализацијата на активноста носи низа позитивни страни за бизнисот – од можноста за далечинско управување и контрола во реално време до оптимизација на инженерските проекти и производствената активност.

 • 24 may 2024Инвестирајте во одржливата и зелена иднина со станиците за полнење на електрични возила eCS-AC-L1 EV на Т и Д Инженеринг

  Електричната мобилност се повеќе го „држи“ клучот за одржлива градска инфраструктура, поповолните услови за живот во населените места и позитивниот развој на борбата против климатските промени. Движени од моќен електричен импулс, сите видови електрични возила како автомобили, автобуси, камиони, железнички возила, бродови, фериботи и други поморски пловни објекти ја дефинираат моќта на е-мобилноста во транзицијата кон позелена и поодржлива иднина.

 • 23 may 2024Машината за електроерозивна обработка ROBOCUT α-C800iC на FANUC е иновативно решение за производство на детали со големи димензи

  До неодамна, кога се зборуваше за обработка со жична EDM машина, беше јасно дека традиционално се постигнува потребната прецизност за сметка на брзината. Затоа инженерите на FANUC имаа за цел и ја разработија серијата од најновата генерација на EDM машини ROBOCUT α-CiC. Сега оваа палета е дополнета со трет модел ROBOCUT α-C800iC со опција за од на оската Z од 500 mm и голем број други функции кои го забрзуваат производството на компоненти со големи димензии за различни индустриски гранки.

 • 22 may 2024Пумпите како турбини (PAT) на Saer овозможуваат добивање на зелена енергија од постојната водна инфраструктура

  Современите барања за ефикасна и исплатлива потрошувачка на енергија ја водат индустријата до принцип заснован на мотото „Од заштеда на енергија - кон добивање на енергија“. А еден од начините за неговата реализација се пумпите турбини. Во оваа насока работи и докажаниот италијански производител на пумпна опрема Saer, кој на пазарот нуди специјално модифицирани пумпи, кои инсталирани на водоводни цевки под притисок делуваат како турбини. „Употребата на пумпи како турбини (pump as turbine (PAT)) овозможува генерирање на евтина електрична енергија од постојните цевководни системи без негативно влијание врз животната средина“, коментира за BalkanEngineer.com инженер Александар Георгиев, регионален трговски претставник на Saer Elletropompe за Северна Македонија, , Албанија. Косово, Бугарија, Грција и Кипар.

 • 18 may 2024БР Техника: Ефикасните коботи на Kassow Robots се клучни за лесната автоматизација на индустриските процеси

  Колаборативните роботи, познати и како коботи, се важно средство кое им помага на производителите да ја зголемат својата продуктивност. Моќни, брзи и лесни за употреба, тие можат да ги направат производствените процеси поефикасни, а бизнисите поконкурентни. „Многу работи се случија во овие две години откако данскиот производител на коботи Kassow Robots стана дел од структурата на Bosch Rexroth. Компанијата значително го прошири своето глобално присуство со своето учество на саеми и настани во различни земји како дел од портфолиото на Bosch Rexroth.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 23 may 2024Романската компанија Chimcomplex имплементира иновативна технологија за производство на еколошки полиоли

  Романската компанија за хемиски производи Chimcomplex успешно заврши проект вреден 2,4 милиони евра, насочен кон имплементација на иновативна технологија за производство на еколошки полиоли, дозна BalkanEngineer.com од Romanian-insider.com. Активностите се реализирани во базата на компанијата во Румнику Валча и официјално беа завршени на 30 април годинава.Главната цел на проектот е да ги подобри производствените процеси на Chimcomplex за да бидат поеколошки и во согласност со принципите на циркуларната економија.

 • 22 may 2024Норвешката Statkraft ја истражува можноста за изградба на првата пумпно акумулациона хидроцентрала (ПАХ) во Албанија

  Компанијата за обновлива енергија Statkraft со седиште во Норвешка започна прелиминарна студија за остварување на пионерски проект за изградба на пумпно акумулациона хидроцентрала (ПАХ) во Албанија, дозна BalkanEngineer.com од BalkanGreennews.com. Иницијативата претставува значаен чекор кон зајакнување на енергетската инфраструктура на Албанија и зголемување на нејзиниот капацитет за управување со променливата побарувачка на енергија. Албанија во голема мера смета на хидроелектричната енергија, која претставува речиси целото нејзино домашно производство на електрична енергија. И покрај тоа, на земјата и недостасуваат пумпно акумулациони хидроцентрали.

 • 20 may 2024Првата станица за полнење со водород во Бугарија и регионот е веќе факт

  Во Бугарија беше отворена првата станица за полнење со водород во земјата и регионот, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Станицата се наоѓа во Центарот за компетентност на „Хитмобил“, кој е создаден од група научни институти, меѓу кои и Институтот за електрохемија и енергетски системи при Бугарската академија на науките (БАН). Главната цел на центарот „Хитмобил“ е да го охрабрува развојот и имплементација на иновативни технологии за складирање на енергија од обновливи извори и нејзино ефикасно користење како во домот, така и во индустријата, со што се обезбедуваат чисти и безбедни енергетски извори.

 • 16 may 2024Албанија планира инвестиции во изградба на два нови аеродроми - во Валона и Ѓирокастро

  Мирела Кумбаро, министерка за туризам на Албанија, најави амбициозен план за проширување на аеродромската инфраструктура во земјата до 2030 година, дозна BalkanEngineer.com од БТА. До крајот на овој период ќе бидат додадени уште два аеродроми на постојните во Тирана и Кукуш. Во моментов, Албанија има два главни аеродроми - во главниот град Тирана и во градот Кукуш на североисток. Планот предвидува додавање на аеродроми во крајбрежниот град Валона, кој се наоѓа во југозападниот дел на земјата, и во Ѓирокастро, кој се наоѓа во јужниот дел на Албанија.

 • 14 may 2024Северна Македонија ќе изгради соларни електрани во клучни индустриски зони во земјата

  Северна Македонија планира да изгради соларни електрани во своите индустриски зони преку јавно-приватно партнерство, дозна BalkanEngineer.com од Balkangreennews.com. Оваа иницијатива, поддржана од Дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони (ДТИРЗ), е стратешки насочена кон задоволување на променливите потреби на производителите, особено на оние кои извезуваат во Европската унија (ЕУ). Бидејќи Европската унија (ЕУ) е подготвен да го воведе Механизмот за коригирање на јаглеродните граници (CBAM) во 2026 година, императивот за производителите кои не се членки на ЕУ да усвојат почисти извори на енергија за одржување на конкурентноста станува сè поочигледен.

 • 11 may 2024Кинескиот производител на автоделови Jiangsu Lianbo отвори нова фабрика во Нови Сад, Србија

  Кинескиот гигант во производството на автоделови Jiangsu Lianbo официјално го отвори својот нов производствен објект во предградието Каќ на град Нови Сад во Србија, дозна BalkanEngineer.com од Tanjug.rs. Инвестицијата вредна 57,4 милиони евра претставува значаен чекор во растечкото економско партнерство меѓу Србија и Кина. На свечената церемонија за отворање на новиот објект присуствуваа голем број јавни личности, вклучително и српскиот вицепремиер и министер за одбрана Милош Вучевиќ, градоначалникот на Нови Сад, Милан Ѓуриќ и кинескиот амбасадор во Србија, Ли Минг. Во 2022 година, Кина се претвори во најголемиот извор на директни странски инвестиции (СДИ) во Србија.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 23 may 2024Србија завршува нов интермодален терминал вреден 15,5 милиони евра во Белград

  Србија е на прагот на завршување на интермодален терминал вреден 15,5 милиони евра во белградската населба Батајница, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Проектот, раководен од српското Министерство за инфраструктура, има за цел да го претвори терминалот во регионален транспортен центар. Проектот на интермодален терминал во Белград има за цел да ги подобри логистичките врски во Србија и доби финансиска поддршка од грант од 13,8 милиони евра од Европската унија и дополнителни 1,7 милиони евра од српската влада.

 • 21 may 2024Северна Македонија ќе го поврзе својот пазар на електрична енергија со соседите од Европската Унија до 2026 година

  Северна Македонија е подготвена да го заврши првото поврзување на својот организиран пазар на електрична енергија со соседните земји-членки на ЕУ до крајот на 2026 година, дозна BalkanEngineer.com од BalkanGreenNews.com. Овој стратешки потег има за цел да ја интегрира Северна Македонија во поширокиот европски пазар на електрична енергија, што е значаен чекор за земјата во нејзиниот стремеж за членство во ЕУ. Симон Шутиноски, извршен директор на Националниот оператор на пазарот на електрична енергија на Северна Македонија (МЕМО), ја истакна важноста на интеграцијата на пазарот за време на Форумот за интеграција на пазарот на електрична енергија што се одржа во Европскиот парламент во Брисел.

 • 17 may 2024Производителот на еколошки градежни материјали Ecor Global гради нова фабрика во Србија

  Ecor Global, со седиште во САД водечки производител на еколошки градежни материјали е подготвен да ги прошири своите активности со изградбата на втора фабрика во Србија, дозна BalkanEngneer.com од SeeNews.com. Местоположбата на новиот објект е северната општина Нови Бечеј. Во неодамнешното соопштение за медиумите, локалната самоуправа на Нови Бечеј потврди дека Ecor Global обезбедила земјиште во индустриската зона на општината за новиот објект.

 • 15 may 2024Бугарската компанија за мебел Трбна мебел го модернизира своето производство со инвестиција од близу половина милион евра

  Семејната компанија Трбна мебел, со седиште во Добрич, Бугарија, планира да инвестира значителен износ во имплементација на нови технологии во својот производствен процес, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Одобрениот проект вклучува инвестиција од 930.000 лева, од кои 35% се доделуваат како грант по процедурата „Поддршка за транзиција кон циркуларна економија во претпријатијата“ од Планот за обновување и одржливост, што ќе му овозможи на производителот да имплементира опрема за прашкасто бојадисување и робот за заварување. Се очекува како резултат на модернизацијата, компанијата да ја намали количината на отпад што се создава при производство на единица производ, да ја ограничи употребата на пластични производи за еднократна употреба и да ја подобри енергетската ефикасност на производите.

 • 13 may 2024BIG Mega Renewable Energy обезбеди финансирање од 92 милиони евра за ветерниата фарма Urleasca во Романија

  BIG Mega Renewable Energy, водечки развивач на проекти за обновливи извори на енергија, обезбеди над 92 милиони евра финансирање за својата ветерна фарма Urleasca во Романија, дозна BalkanEngineer.com од Balkangreennews.com. Овој потфат, поддржан од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и OTP Bank, претставува реално навлегување на компанијата во секторот за обновливи извори на енергија во Романија. Објектот, со проектен капацитет од 102 MW, се очекува да придонесе значително за целите на земјата за чиста енергија при што ќе генерира околу 277 GWh електрична енергија годишно.

 • 10 may 2024Alstom отвори високотехнолошки објект за одржување на возови во Букурешт, Романија

  Alstom, светски лидер во паметната и одржлива мобилност, отвори Alstom Grivita Depot во Букурешт, Романија, дозна BalkanEngineer.com од веб-страницата на компанијата. Објектот е прв од ваков вид во земјата и е наменет специјално за одржување и тестирање на електрични возови и локомотиви. Отворањето на депото се совпаѓа со прославата на 30-годишнината од активноста на Alstom во Романија. Депото Grivita сега веќе работи, при што првиот електричен воз (EMU) од нарачкани 37 возови за Управата за железничка реформа (ARF) моментално минува низ серија строги тестови.

Види ги сите »