Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

Француската компанија Akwel ќе започне со производство во Бугарија

21 september 2022

In Bulgarian  In English  In Romanian  In Serbian

 

Францускиот производител на автомобилски компоненти Akwel планира да отвори фабрика во Плевен, Бугарија, дозна Balkanengineer.com од Economic.bg. Компанијата има намера да пренесе дел од своите капацитети од постојната фабрика во Турција во Бугарија.

 

 

Akwel има намера да го купи земјиштето на кое се наоѓа поранешната фабрика Електрокабел Бугарија во населбата „Сторгозија“, Плевен. Претстои да се преземат сите административни чекори за изградба на објектот, како и да се изгради работниот тим. Компанијата се уште не се обврзува да наведе колку луѓе ќе бидат вработени во новата фабрика, но менаџерот кој ќе го раководи производството е веќе избран.

 

Инвестицијата се очекува да биде завршена до крајот на годинава.

 

Извор на фотографии: freepik.com 

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 03 february 2023РАИС го поддржа развојот на идните технички таленти - две образовни институции беа опремени со нивни специјализирани машини

  Со повеќе од 25 години историја, РАИС е една од водечките европски компании во производството на машини за обработка на метал, која успешно ги развива своите активности не само кај нас, туку и низ цела Европа и светот. Тимот на компанијата континуирано инвестира во иднината на индустријата во Бугарија и во развојот на младите технички таленти кои ќе бидат одговорни за него. Исто така, РАИС континуирано ги поддржува образовните институции во земјата. Специјалистите од компанијата специјално раскажаа за една од нивните последни „инвестиции“ во образованието.

 • 03 february 2023Првите седум години на Хидролиа: Дали се сменија сфаќањата во приватниот сектор на водовод и канализација кај нас?

  Често слушаме дека „првите седум години се најважни“. Психолозите тоа го објаснуваат со фактот дека токму тогаш детето ги гради своите вештини за справување со надворешната средина (непријателска или пријателска), но исто така учи да комуницира со себе. Сепак, дали можеме да ги примениме овие изјави и за животот на една компанија? На ова прашање одговара инженер Добромир Симидчиев, управител на Хидролиа АД. Компанијата е фокусирана на управувањето и оптимизацијата на водните ресурси во приватниот сектор и пред неколку дена го прослави својот седми роденден. За она што го научивме ќе ви раскажеме во следните редови.

 • 02 february 2023Унисист Инженеринг: бариерните уреди BAR100 се сигурно решение за безбедноста на електричните кола во ризични средини

  „BAR100 се серија на бариерни уреди за постигнување на електрични кола со сопствена безбедност. Тие се имплементирани како двостепени ограничувачи на напон кои користат Зенер диоди. Зенер бариерите се компатибилни со конвенционалните панели и адресибилните модули. Нивната употреба е наменета за експлозивни средини, котлари, резервоари и други ризични примени кои имаат потреба од дополнително обезбедување на електричната инсталација. Функционалноста на бариерните уреди се должи на резистори со ограничување на струјата и Зенер диоди, кои го намалуваат количеството струја што влегува во опасната зона“, коментираа експертите од Унисист Инженеринг.

 • 31 january 2023БКК 95 не е само докажан производител на светско ниво, туку и сигурен работодавач

  БКК 95 е една од водечките производствени компании. Речиси триесет години развива активност поврзана со производството на мебел од метал и метални компоненти, од кои најголем дел извезува главно за шведскиот гигант за мебел IKEA. БКК 95 е исто така меѓу клучните инвеститори во град Монтана, а плановите на компанијата за новата година вклучуваат дополнително проширување на својот тим. Какви можности за кариера нуди, ќе ви раскажеме во следните редови.

 • 30 january 2023STAMH ја започнува 2023 година како ексклузивен сертифициран партнер на Interroll Group

  Почетокот на новата 2023 година се покажа како навистина успешен за развојот на меѓународната компанија STAMH Group, специјализирана за целосна реализација на автоматизирани решенија за магацин и логистика. „Официјално го објавуваме нашето партнерство со водечкиот светски производител на решенија за обработка на материјали и автоматизирани конвеери и транспортери – Interroll Group. Ние сме единствената сертифицирана компанија која може да интегрира автоматизирани конвеери и ваков тип на интралогистички транспортни решенија“, коментираа од STAMH Group.

 • 27 january 2023Десислав Димитров од Теси: Во основата на успешната роботизација на нашето производство се наоѓаат добро обучени специјалисти

  Производителот на бојлери и апарати за домаќинство, Теси, е меѓу најодржливите развојни компании во нашата земја, кој има четири фабрики и капацитет за производство на 1,2 милиони електрични бојлери годишно. Како современа компанија, која зазема водечки позиции во Европа, Теси во своето производство исклучително се потпира на современите технолошки решенија, фокусирајќи се на можностите за автоматизација и роботизација на производствените процеси. Погледнете што раскажа на оваа тема г-дин Десислав Димитров, директор на „Стратешки инвестициски проекти“ во компанијата.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 03 february 2023Рафинеријата за нафта во Албанија, ќе биде претворена во соларна електроцентрала

  Напуштената рафинерија за нафта во Балш, јужна Албанија, на чиј терен работеше фабрика за производство на битумен, ќе биде претворена во соларна електроцентрала. Компанијата Greennat Solar Park Ballsh го доби правото да инсталира фотонапонска централа со моќност од 100 MW или да го продаде проектот, дозна BalkanEngineer.com од Balkangreenenergynews.com. Во моментов, сегашниот сопственик на фабриката за битумен, компанијата Shijaku, го демонтира објектот за старо железо. Нејзината подружница Greennat Solar Park Ballsh ќе изгради соларна електроцентрала.

 • 01 february 2023Планот на Србија за енергетска транзиција Go Green Road предвидува инвестиции

  Српската државна енергетска компанија Elektroprivreda Srbije (EPS) планира да инвестира 4,8 милијарди евра во нови електроцентрали за обновлива енергија во следните 15 години. Оваа цел ќе се реализира преку планот Go Green Road, кој ги обединува најважните инвестиции на EPS во сферата на ОИЕ, дозна BalkaneEngineer.com од Balkangreenenergynews.com. На патот на декарбонизација и енергетска транзиција, обновливите извори на енергија се единствениот начин енергијата да ја задржи својата одлучувачка улога во економскиот развој на Србија во наредните децении, а исто така и EPS да остане меѓу главните енергетски „играчи“ во Западен Балкан.

 • 30 january 2023Amer Sports гради втора фабрика во Бугарија

  Еден од најголемите производители на опрема за скијање во светот, австриската компанија Amer Sports, ќе гради нова фабрика во Бугарија, дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Управителот на Амер Спортс Бугарија Ивајло Петров ја соопшти веста при презентацијата на резултатите од годишната анкета на австриското трговско претставништво (Advantage Austria) меѓу австриските компании во Бугарија за инвестициската клима во земјата. Новото производство ќе биде лоцирано во Асеновград и ќе биде отворено уште оваа година. Според Amer Sports, во моментов бугарската филијала на компанијата произведува околу 30% од светската потрошувачка на скии, а поради развојот на брендовите и нивниот потенцијал.

 • 26 january 2023Магнамехатроникс ќе инвестира 40 милиони евра во нова фабрика во Штип

  Компанијата Магнамехатроникс, која проектира, разработува и произведува автомобилски системи, модули и компоненти, отвора нова фабрика во технолошко-индустриската развојна зона на град Штип, Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од BTA.bg. Инвестицијата е со вредност околу 40 милиони евра и според бизнис планот на компанијата ќе отвори најмалку 600 работни места за специјалисти од овој регион. Се повеќе странски компании отвораат сопствени фабрики во Северна Македонија, што има значително влијание врз економскиот раст и напредок на земјата, растот на платите и пензиите и квалитетот на живот на општеството.

 • 23 january 2023AE Solar Horizon ќе произведува соларни панели во Бугарија

  Бугарско-германската компанија AE Solar Horizon поднесе барање до општинските власти на град Ќустендил, Бугарија, за изградба на фабрика за производство на соларни панели. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Balkangreenenergynews.com. Инвестицијата на AE Solar Horizon, прва во индустриската зона на Ќустендил, се проценува на 20 милиони лева (околу 10 милиони евра), а проектираниот капацитет на фабриката за фотонапонски панели Tier-1 е 1 GW. Почетокот на изградбата е планирана за летово на оваа година при што се очекува да заврши за 18 месеци, соопштуваат локалните медиуми.

 • 19 january 2023Palfinger започнува со изградба на фабрика за машински делементи во Ниш, Србија

  Изградбата на фабрика за машински елементи на австриската компанија Palfinger во Ниш, Србија, е планирано да започне уште во 2023 година, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Вредноста на инвестицијата е 35 милиони евра. Palfinger е австриска компанија која по преговори со српската влада, Агенцијата за развој и градот Ниш доби државно земјиште од околу 7 хектари лоцирано во непосредна близина на фабриката Zumtobel. На него компанијата планира да изгради фабрика за производство на машински делови а за таа цел ќе ангажира 375 работници.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 02 february 2023ЕБОР ќе го помогне подобрувањето на инфраструктурата за цврст отпад

  Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја поддржува Северна Македонија во модернизацијата и проширувањето на системот за управување со цврст отпад. Ова го дозна BalkanEngnineer.com од Denar.mk. Банката обезбедува државен заем од 55 милиони евра со кој ќе се финансира изградбата на две нови регионални депонии, рехабилитацијата на една постојна депонија, како и нови станици за претоварување на цврст комунален отпад со соодветна инфраструктура за собирање и транспорт и центар за рециклирање. Ќе се затворат две диви депонии. Проектот ќе се спроведува од Министерството за животна средина и просторно планирање на територијата на Северна Македонија.

 • 31 january 2023Романија ќе ги поддржува производствените компании

  Романија ќе ја извести Европската комисија за зголемување на нејзината шема за државна помош за производствените индустрии во земјата од 150 милиони евра годишно на 500 милиони евра годишно и нејзиното продолжување од две години (2022-2023) на четири години до 2025 година. Тоа го дозна BalkanEngineer. com од Romania-insider.com. Владата ја прифати новата шема за државна помош со грантови за инвестиции во преработувачката индустрија во август минатата година. Таа има за цел да го зајакне привлекувањето на инвестиции од производствената индустрија, со директен ефект врз регионалниот развој, да создаде нови работни места и да ја зголеми конкурентноста на романските производи.

 • 27 january 2023Компанија OBB Rail Cargo Group отвора филијала во Србија

  OBB Rail Cargo Group (RCG) основаше нова подружница во Белград, Србија. Со отворањето на Cargo Carrier – Southeast d.o.o., Србија стана 13-та земја во Европа во која RCG нуди одржлив железнички товарен транспорт со сопствен персонал и локомотиви, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Новата филијала на компанијата во Србија главно ќе обезбедува транзитни услуги меѓу Турција и Централна и Југоисточна Европа, при што на овој начин се зајакнува водечката позиција на пазарот на RCG во Турција. Покрај предностите во цените и зголемениот квалитет, сопствената влечна сила на RCG во 13 земји нуди и поголема флексибилност.

 • 25 january 2023Производството на автомобили во Романија постави нов рекорд во 2022 година

  Според податоци на ACAROM, во 2022 година вкупното производство на Dacia и Ford за прв пат надмина 500.000 автомобили, што значи нов рекорд за Романија, дозна BalkanEnineener.com од Romaniajournal.ro. Споредено со лани, зголемувањето е со повеќе од 80.000 парчиња. Во декември 2022 година во Романија беа произведени 35.930 автомобили. Од нив, 22.593 се произведени во фабриката на Dacia во Миовени, а 13.337 од производствената база на Ford Romania Otosan во Крајова. За цела 2022 година, производството на патнички автомобили во Романија достигна 509.465 парчиња, што е апсолутен рекорд за производството на автомобили во земјата. Зголемувањето е 21% во однос на 2021 година.

 • 24 january 2023Албанија има за цел да стане нето извозник на електрична енергија до 2030 година

  Албанија планира значителни инвестиции во енергетскиот сектор со цел да стане регионален енергетски лидер и нето извозник на електрична енергија до 2030 година, дозна BalkanEngineer.com од Balkangreenenergynews.com. За да ги исполни своите амбициозни цели, Албанија планира да започне со изградба на хидроцентралата „Скавица“ во ноември 2023 година. Проектот изнесува околу 500 милиони евра и се очекува да биде завршен за пет години. Очекуваното производство на хидроцентралата „Скавица“ е еквивалентно на 20% од тековното домашно производство на електрична енергија.

 • 20 january 2023Производителот на батерии ТАВ Мак гради соларен парк во Северна Македонија

  Словенечката компанија ТАВ Мак, специјализирана за производство на батерии ја инсталираше третата најголема соларна електрична централа во Северна Македонија за производство на електрична енергија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Publics.bg. Сончевиот парк со моќност од 8,4 MW се наоѓа во Пробиштип и се протега на површина од 10 хектари и има над 15.000 модули и уште 6.000 панели инсталирани на покривот на централата. Владата на Северна Македонија соопшти дека новиот објект ќе покрие 25 отсто од потребната електрична енергија. Северна Македонија започна мерки за економска поддршка за домаќинствата и компаниите со вкупна вредност од 760 милиони евра.

Види ги сите »