Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

Повеќе од 100 MW фотоволтаични системи се инсталирани

09 november 2022

Користењето на сончева енергија за производство на електрична енергија станува тренд во Србија. Во текот на изминатите неколку месеци, домаќинства и фирми инсталираа околу 360 фотоволтаични електрични централи на покриви со вкупен капацитет од 5,7 MW, додека уште 100 MW се во постапка. Ова го дозна Balkanengineer.com од Balkangreenenergynews.com.

 

 

Сончевите електрични централи на покриви инсталирани од домаќинства и компании во Србија беа ретки до пред неколку месеци, но усвојувањето на соодветна регулаторна рамка им овозможи на граѓаните да произведуваат зелена енергија за сопствена потрошувачка.

 

„Во моментов Србија има повеќе од 370 регистрирани корисници со вкупен капацитет од 5,7 мегавати и уште 100 мегавати во процес на приклучување кон мрежата, со која управува ДСО Електродистрибуција на Србија“, посочува Наталија Луковиќ, помошник министер за рударство и енергетика.

 

Според неа, во Србија се набљудува соларен бум, поради што министерството подготвува измени на Правилникот за критериумите, условите и начинот на фактурирање меѓу потрошувачи и добавувачи. Намерата е дополнително да се поедностават сите чекори за поврзување кон мрежата.

 

Извор на фотографии: unsplash.com 

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 30 september 2023Инж. Добромир Симидчиев, управител на Хидролиа: Ние сме катализатор во процесот на постигнување на почиста вода во индустријата

  Умешноста да се идентификува вистинскиот партнер кој ги има истите цели би го катапултирала секој потфат силно напред. И кога станува збор за општествено значаен проблем како што е управувањето со водите, довербата и партнерството меѓу различните страни во процесот е фактор што не може да се заобиколи. Токму на оваа тема разговаравме со инж. Добромир Симидчиев, управител на Хидролиа - давател на комплексни услуги за управување и работа на индустриски водоводни и канализациски системи. Која е улогата на контролните институции и кои се најновите трендови во пречистувањето на отпадните води, погледнете во следните редови.

 • 30 september 2023KMT Сервиз: Неинвазивните ултразвучни мерачи на проток на Flexim сигурно и прецизно го мерат протокот дури и во системи

  Во примени кои користат бетонски цевки, мерењето на протокот е предизвик, но не и невозможна задача. За да се реши тоа, на помош доаѓа технологијата на ултразвук и поточно ултразвучните неинвазивни мерачи на проток од Flexim – потврден производител на мерни уреди и опрема за вода, гас, пареа и други флуиди за индустријата и цивилната инфраструктура. Производите на германската компанија се дел од портфолиото на бугарската трговска компанија КМТ Сервиз, од која раскажаа повеќе за спецификите при мерењето на протокот во бетонски цевки.

 • 28 september 2023Нов енергетски концепт е вграден во проектот за мрежа за пренос на топлина во базата на Wilo Group во град Хоф, Германија

  „Идејата за енергетска одржливост и значително намалување на емисиите на јаглерод е во основата на изградбата на локалната мрежа за пренос на топлина во базата на Wilo Group во град Хоф, Германија. Концернот категорично ги изјави своите стратешки цели и е доследен во своите намери за постигнување на јаглеродна неутралност на сите негови објекти низ светот до 2025 година“, коментираа за BalkanEngineer од Wilo Претставништво Скопје - локалното претставништво на мултинационалниот производител на одржливи решенија во областа на пумпните решенија за греење, климатизација, водоснабдување, отпадни и одводни инсталации.

 • 28 september 2023Мултиинженеринг со коментар за предности, функции и примената на индустриските транспортери разработени од тимот на компанијатa

  Индустриските транспортери претставуваат техничко решение од кое имаат потреба современите производствени системи за постигнување на ефикасно и без проблеми пренесување на суровини и производи во рамките на производствениот процес. Во духот на иновативните решенија и индивидуалниот пристап кон своите клиенти, водечката компанија во сферата на инженеринг решенија за прехранбената и лесната индустрија, Мултиинженеринг, ја претставува суштината и функционалноста на индустриските транспортери. Видете го коментарот од тимот на компанијата.

 • 26 september 2023Инженеринг ЕАД: Нашиот тим во успешното спроведување на електричните монтажни и градежни активности на КЕЦ Стамболијски

  Инженеринг ЕАД е инженеринг компанија специјализирана за изведување на проекти поврзани со дистрибуција на електрична енергија, пренос на електрична енергија, индустриска автоматизација и контрола. Тимот на компанијата е составен од искусни специјалисти во проектно – конструкторската и инженеринг активност одговорни за успешната изградба, пуштање во употреба и одржување на индустриски постројки и трговски објекти. Во следните редови ќе ви раскажеме повеќе за еден од успешно реализираните проекти, за кој Инженеринг ЕАД е главен изведувач на електроинсталациите и градежните активности.

 • 23 september 2023По учеството на меѓународниот B2B форум од Smart Energy ги резимираа светските стратегии во развојот на соларната индустрија

  Светскиот саем посветен на соларната индустрија - Intersolar Europe, се одржа во јуни 2023 година во град Минхен, Германија. Под мотото „Поврзување на соларниот бизнис“ во фокусот на овогодинешното издание беа начините на кои може да се реализира 24/7 снабдување со обновлива енергија. Меѓународниот настан, кој собра стотици производители, добавувачи, дистрибутери, проектанти и програмери од целиот свет, ја разви темата на четири специјализирани изложби, соодветно: Intersolar Europe, ees Europe, Power2Drive Europe и EM-Power Europe. Специјалистите од Smart Energy беа меѓу излагачите на големиот настан за иновации.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 02 october 2023ТАБ МАК пушти во употреба фотонапонска централа за сопствени потреби во својата база во Пробиштип, Северна Македонија

  Со инвестиција од 6 милиони евра во фотонапонски систем, групацијата ТАВ Словенија, лидер во производството на батерии, ќе произведува 13.256 MWh електрична енергија годишно, што ќе се покриваат околу 25% од потребите на нејзината компанија ТАБ МАК во Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од biznisvesti.mk. Пуштањето во употреба на фотонапонската централа беше одбележано со официјална церемонија во фабричкиот комплекс ТАБ МАК во Пробиштип, Северна Македонија, во присуство на Христина Оџаклиеска, заменик министер за животна средина, Драган Анастасов, градоначалник на општина Пробиштип и Грегор Прескер.

 • 30 september 2023Во Албанија ќе се одржи четвртото издание на еден од најважните настани за агробизнисот - AGROTECH Expo

  Од 18 до 20 октомври 2023 година, во Албанија ќе се одржи четвртото издание на меѓународниот саем за земјоделство, сточарство и хортикултура AGROTECH Expo. Настанот е меѓу најважните во гранката за земјата и се организира од Expocity Albania, дозна BalkanEngineer.com од веб-страницата на организаторите. Саемот е познат како важна платформа за бизнис соработка меѓу сите сектори во аграрната индустрија – од земјоделскиот производител, преку испорачувачот до крајниот корисник. Ова е можно благодарение на присуството на етаблирани национални, регионални и меѓународни учесници од секторите.

 • 27 september 2023Компанијата за бизнис услуги EY стартуваше платформа со вештачка интелигенција по инвестиции

  Глобалната организација EY, еден од лидерите во областа на финансиските и административните услуги за бизнисот, стартуваше EY.ai - платформа која ги комбинира човечкото искуство и вештачката интелигенција (AI). На овој начин, компанијата има за цел да им помогне на своите клиенти во процесот на дигитална трансформација на нивните бизниси преку вештачка интелигенција. Ова го соопштуваат од компанијата на EY во Романија. EY.ai користи водечки технолошки платформи на EY и богатото искуство на тимот на компанијата во стратешкото планирање, трансакциите.

 • 25 september 2023Започнува проект за изградба на фармацевтска фабрика и туристички објект во близина на Созопол, Бугарија

  Општина Созопол, Бугарија, најави започнување на голем инвестициски проект во село Зидарово, кој вклучува фармацевтска фабрика, стопански комплекс и туристички објект, дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Вредноста на инвестицијата се проценува на 40 милиони лева и се смета за одлична можност за развој на регионот. Проектот наречен „Ведра Ленд“ е резултат на соработката меѓу фармацевтската компанија Ведра Интернешинал и производителот Тера Фармасјутикал. Таа има за цел да ги комбинира традициите на планината Странџа со современите технологии со цел охрабрување на здрав начин на живот поддржан од природни лековити својства.

 • 21 september 2023Orange Romania Group и Engie Romania потпишаа долгорочна виртуелна спогодба за купување на обновлива енергија

  Групацијата Orange Romania, еден од најголемите снабдувачи на широкопојасен интернет и мобилни услуги, го потпиша својот прв договор за vPPA (виртуелна спогодба за купување на енергија) со Engie Romania, главен енергетски снабдувач во земјата, кој се состои од виртуелно купување на долгорочна обновлива енергија, дозна BalkanEngineer.com од Thediplomat.ro. Преку 6-годишната спогодба, Orange Romania ќе покрие 30 GWh од своите годишни потреби за електрична енергија со зелена енергија од соларни технологии. Со потпишувањето на vPPA, Orange и Engie Романија ќе бидат партнери во заедничкиот проект кој ги поддржува компаниите на Orange во Романија.

 • 20 september 2023Албанија ќе инвестира 8,2 милиони евра во поправка на канализациониот систем на Драч

  Владата на Албанија објави дека префрлила 892,5 милиони албански леки (околу 8,2 милиони евра) на општина Драч за финансирање на трошоците за проект за рехабилитација на канализациониот систем на крајбрежниот град. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Проектот вклучува активности за обновување на инфраструктурата на одводната мрежа во реонот на Порто Романо и системот за дождовница во урбаните реони. Инфраструктурата на Драч претрпе значителни штети во земјотресот со јачина од 6,4 степени според Рихтер во ноември 2019 година, што го прави реновирањето на мрежата уште поимперативно. Во 2021 година, владата рече дека ќе одвои вкупно 2 милијарди...

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 03 october 2023Philip Morris International инвестира 130 милиони долари во својата фабрика во Отопени, Романија

  Philip Morris International (PMI), светски лидер во тутунската индустрија, најави дека ќе инвестира дополнителни 130 милиони долари во својата фабрика во романскиот град Отопени. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Со оваа инвестиција вкупниот капитал што американската компанија го вложила во својот романски производствен центар ќе надмине 700 милиони долари. Фабриката во Отопени се занима со производство на цигари без чад под брендот Heets, кој е дел од електронскиот систем iQOS на компанијата. Од 2017 година, PMI целосно се фокусира на овој вид на производи со цел да ја намали употребата на традиционалните цигари.

 • 28 september 2023Hisense отвора трета фабрика за ладилници во Валево, Србија

  Hisense Europe, дел од кинеската Hisense Group - еден од најголемите производители на апарати за домаќинство и електроника, соопшти дека ја отвори третата фабрика во српскиот град Валево, во која инвестираше 45 милиони евра. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Serbianmonitor.com. Во новата фабрика во Валево, Hisense Europe ќе произведува фрижидери side-by-side под брендовите Hisense, Gorenje и Asko, главно за извоз на европските пазари. Компанијата во следните три години во Валево ќе вработи 1.020 работници, а капацитетот на фабриката ќе биде 750.000 апарати годишно. Со ова, вкупното производство на трите фабрики на Hisense Europe во Валево се очекува да достигне 1,7 милиони апарати годишно до 2025 година.

 • 26 september 2023Компанијата од Северна Македонија ATS Group учествуваше на престижниот саем за одбранбена индустрија во Лондон

  Компанијата ATS Group од Северна Македонија беше еден од главните изложувачи на DSEI 2023, најзначајниот трговски саем на одбранбената индустрија, кој се одржа во Лондон и на кој присуствуваа повеќе од 50.000 луѓе кои можеа да видат повеќе од 400 борбени возила и воздухоплови како и бродови на воената морнарица на река Темза. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. DSEI London е поддржан од Министерството за одбрана на Велика Британија и обединува производители, владини делегации од над 100 земји, експерти, истражувачи, инвеститори.

 • 22 september 2023Винаријата Тиквеш инвестира во зголемување на својот капацитет за прием и преработка на грозје

  Винарската визба Тиквеш (Северна Македонија) инвестираше 4 милиони евра во изградба на нова база и набавка на модерна опрема за прием и преработка на грозје, дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. На овој начин компанијата ја потврдува својата долгорочна определба и стратегија за континуирани инвестиции во понатамошен одржлив развој и имплементација на ESG стандардите. Новата база и опремата монтирана во неа ќе му овозможат на Тиквеш да го зголеми вкупниот капацитет за прием и примарна преработка на грозјето за време на бербата за дополнителни 1,25 милиони килограми.

 • 19 september 2023Турскиот производител на лабораториски дијаманти Appsilon Enterprise разгледува можности за инвестиции во Бугарија

  Турската компанија Appsilon Enterprise, специјализирана за производство на лабораториски дијаманти, ја разгледува можноста за инвестиции во Бугарија, информира BalkanEngineer.com од Economic.bg. Успешната реализација на проектот би можела да создаде околу 100 нови работни места, а како потенцијална локација за производството се размислува Пловдив, но и уште неколку локации. Appsilon Enterprise е турски технолошки стартап основан на почетокот на 2017 година со цел производство на дијаманти во лабораториски услови. Освен за изработка на накит, тие се користат и во високотехнолошкиот сектор за создавање на чипови.

 • 14 september 2023Zijin Mining Group Co. планира нови инвестиции во српскиот рудник за бакар Чукару Пеки

  Кинеската Zijin Mining Group Co. разработува планови за проширување на својот рудник за бакар во источна Србија поради побарувачката за метал кој се смета за витален за глобалната енергетска транзиција. Ова го дозна BalkanEngineer.com од bnnbloomberg.ca. Компанијата го отвори својот рудник за бакар и злато Чукару Пеки пред речиси две години со инвестиција од 678 милиони американски долари, што и овозможи да достигне наоѓалишта на длабочина неколку стотици метри. Денес, компанијата сака да издупчи речиси 2 километри за да го искористи максимумот од активите. Чукару Пеки се наоѓа во град Бор, каде што повеќе од еден век се ископува бакар, злато и сребро.

Види ги сите »