Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

Иновативни производи во сферата на Hi Tech и Robotization ќе бидат презентирани на форум во Софија, Бугарија

09 november 2017

In Bulgarian.   In English.   In Romanian.   In Serbian.

 

Бугарската Конфедерација за Иновации организира Меѓународен бизнис форум под наслов „Идната форма на соработка меѓу иноватори и инвеститори“, дозна BalkanEngineer.com од Извршната агенција за промоција на малите и средни претпријатија кон Министерството за економија.

 

 

Настанот ќе се одржи на 11 ноември 2017 година во салата „Џон Атанасов“, Софија Тех Парк, бул. Цариградско шосе бр. 111, град Софија. На меѓународниот бизнис форум иноваторите и инвеститорите ќе можат да разменат искуства меѓу себе во областите Hi Tech и Robotization. Во оваа област ќе бидат презентирани 20 нови производи, а посетителите ќе бидат блиску до 500 инвеститори од различни бизнис сектори.

 

Бугарската конфедерација за иновации е непрофитна организација, основана во 1999 година и се состои од меѓународни организации, банки и универзитети, која ја цели изградбата на нови партнерства во бизнисот.

 

Повеќе информации за настанот можете да најдете ТУКА.

 

Извор на фото материјал: Бугарска Конфедерација за иновации 

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 20 september 2018Инж. Георгиев: Индустриски роботи веќе е ексклузивен претставник на Han’s Robot за Бугарија и Македонија

  „Човекот се стреми кон развој и мисловна дејност, еве зошто едноличните, здодевни и повторливи операции се повеќе и повеќе им се доделуваат на роботски системи“, изјави инж. Николај Георгиев, управител на фирма Индустриски роботи ДООЕЛ. Активностите на компанијата вклучуваат продажба, инсталација, програмирање и одржување на нови и користени роботи. Од јуни 2018 г. Индустриални роботи е ексклузивен претставник за Бугарија и Македонија на колаборативните роботи Elfin на Han's Group.

 • 19 september 2018ТиД Инженеринг: „Имаме долгорочно искуство во спроведувањето на проекти од областа на енергетиката“

  ТиД Инженеринг ДООЕЛ е компанија која повеќе од 10 години успешно работи на балканскиот пазар. „За овој период се потврдивме како коректен партнер во реализацијата на голем број проекти во областа на енергетиката, електротехниката и електрониката. Извршените од нас активности покриваат различни сфери од проектирањето, производството и услугите“, раскажаа од друштвото. Фирмата врши комплетно проектирање на електрични енергетски трафостаници.

 • 18 september 2018Соларните колектори Oventrop ги намалуваат трошоците за топла вода во домаќинството до 40% во Lisgar Terrace

  Lisgar Terrace е станбена зграда во Лондон, изградена од страна на Southern Housing Group во 1928 година, помеѓу двете светски војни. Целта е да се обезбеди сместување за луѓето со најголеми потреби. Желбата на компанијата е зградата не само да се реконструира, туку и да се зголеми нејзината енергетска ефикасност. За да се постигне оваа цел, на покривот на зградата се монтирани соларни колектори за производство на топла вода. Тие се разработени од фирма Oventrop GmbH & Co. KG.

 • 17 september 2018Прашкасто бојадисување на метални детали - меѓу услугите што ги нуди Мега Инжинеринг

  Мега Инженеринг ООД е докажана инженерска компанија чија главна активност е фокусирана на проектирање и имплементација на системи и средства за автоматизација на технолошки процеси. Заедно со тоа, фирмата, исто така, врши високо-технолошко прашкасто бојадисување на метални детали. Прашкастото бојадисување создава висококвалитетен слој што е отпорен на корозија. Бојадисувањето е во повеќе фази и се одвива на подвижна лента со цел да се постигне подобар резултат.

 • 14 september 2018Осам АД, дел од МТГ, ја подобрува својата производствена средина

  Докажаната бугарска леарница на сив и нодуларен лив Осам АД, град Ловеч, презема иницијатива за подобрување на енергетската ефикасност и проширување на производствениот капацитет, соопштија од компанијата. Фабриката, која е дел од холдингот Метал Технолоджи Груп, освои европско и национално кофинансирање според процедура BG16RFOP002-3.002 „Зголемување на енергетската ефикасност во големи претпријатија“. „За време на официјалната церемонија беа доделени вкупно 50 договори за постапката, меѓу кои и договорот на Осам АД“, коментираа тие.

 • 13 september 2018Ники ДООЕЛ верува во потенцијалот на своите вработени, зголемувајќи ги нивните знаења и вештини

  Ники ДООЕЛ, докажан производител на комплетни концепции од метал и дрво за производствени и трговски објекти, ја започна имплементацијата на проект за одржлива вработеност преку стекнување на нови знаења и вештини во компанијата. „Проектот се спроведува со финансиска поддршка на Оперативна програма „Развој на човечките ресурси“ 2014-2020 година, кофинансирана од Европскиот социјален фонд на ЕУ и буџетот на Р. Бугарија“, информираа за BalkanEngineer.com од фирмата.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 20 september 2018Анса Борима ќе отвори 200 работни места во Ловеч, Бугарија

  Бугарско-италијанскиот конзорциум Анса Борима има намера да отвори 200 нови работни места во Ловеч, Бугарија, доби информации BalkanEngineer.com. Компанијата е водечки производител на Балканот на комплексна телекомуникациска опрема за оптички и бакарни кабелски мрежи и централи, GSM мрежи, опрема за кабелски мрежи за интернет и телевизија, опрема за електродистрибуција и др. Конзорциумот ќе изнајми простории во Северната индустриска зона на град Ловеч и планира да започне со производство до крајот на годината.

 • 18 september 2018Романија ќе инвестира 600 милиони евра во својата водоводна и канализациона инфраструктура

  Романскиот министер за европските фондови Рована Плумб потпиша договор во висина од речиси 600 милиони евра за подобрување и изградба на водоводна и канализациона инфраструктура,дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Инвестициите ќе финансираат активности поврзани со рехабилитација и проширување на водоводни мрежи и развој на водоводната и канализационата инфраструктура во шест области: Констанца, Јаломица, Калараш, Дамбовица, Брашов и Илфов.

 • 13 september 2018CMM Комерс гради претпријатие за преработка на месо во Горна Орјаховица, Бугарија

  Фирма СММ Комерс ќе гради во Горна Оряховица, Бугарија претпријатие за преработка на месо за над 2 милиони евра, дозна BalkanEngineer.com. Проектот на софиската фирма чија дејност е производство, преработка и трговија со месо и месни производи, вклучува погон за расекување и кланица за свињи, крупни и ситни преживари. Претпријатието ќе биде лоцирано на 2880 метри квадратни изградена површина и ќе овозможи да бидат отворени 50 нови работни места.

 • 11 september 2018Претстои изградба на две хидроелектрани на река Дрина - во Србија и во Босна и Херцеговина

  Србија и Босна и Херцеговина заедно ќе изградат две хидроелектрани на река Дрина, дозна BalkanEngineer.com од соопштение на српското Министерство за енергетика. Двете хидроелектрани ќе чинат вкупно 200 милиони евра, стана јасно на состанокот меѓу министрите за енергетика на двете држави Александар Антиќ и Петар Ѓокиќ. За разработувањето на овие проекти ќе одговараат српската компанија Elektroprivreda Srbije и нивните босански колеги од Elektroprivreda Republike Srpske.

 • 05 september 2018Турската компанија Beydemir гради фабрика за метални палети во Шумен, Бугарија

  Турската компанија Beydemir Sac Profil, ориентирана кон производство на метални производи, ќе гради фабрика за метални палети во Индустриската зона во близина на град Шумен, дозна BalkanEngineer.com. Инвестицијата ќе изнесува помеѓу 1 и 2 милиони евра и според плановите, новото претпријатие ќе започне со работа уште наредната година. Се очекува фабриката да произведува 12.000 метални кутии и 2.000 палети годишно, главно за автомобилската индустрија.

 • 03 september 2018Романската фабрика и MHS ​​Truck & Bus ќе произведуваат воени камиони

  MHS Truck & Bus, долгогодишен претставник на германската компанија MAN во Романија, ќе соработува со романската фабрика за камиони Roman во производството на воени камиони. Заедничкото партнерство има за цел да ја покрие потребата на романската армија од воени камиони. Во фабриката Roman, која се наоѓа во трансилванскиот град Брашов, во Централна Романија, ќе се произведуваат повеќефункционални авто - транспортни платформи за романската војска и камиони според германски стандарди.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 19 september 2018Тимовите на испорачувачот на аутсорсинг на ТТЕК во Бугарија продолжуваат да растат

  Компанијата TTEC, еден од водечките светски испорачувачи на аутсорсинг решенија за послужување на клиенти ќе ги зголеми своите тимови во Бугарија. Компанијата е присутна во Бугарија од 2014 година, кога го стекна бугарското друштво „Софика Груп“. Во моментов, ТТЕК има канцеларии во Софија и Пловдив, каде што работат повеќе од 850 луѓе, од кои 80% се во канцеларијата во Софија и 20% во Пловдив. Компанијата има намера да ангажира различни типови специјалисти за да ги прошири своите тимови.

 • 14 september 2018Трансгаз го гради гасоводот Тузла – Подишор

  Државниот романски гасен оператор Трансгаз планира да инвестира 360 милиони евра во изградбата на гасоводот Тузла - Подишор. Гасоводот Тузла – Подишор, кој ќе биде долг 308 километри, ќе обезбеди врска меѓу црноморските наоѓалишта и меѓународните гасоводи. Еден од нив ќе стигне до Бугарија кај Ѓурѓево - Русе. Објектот ќе има врска и со постојниот гасовод Transit 1, а неговиот преносен капацитет ќе биде 8.14 милиони кубни метри природен гас годишно. Компанијата веќе има направено прелиминарни истражувања.

 • 12 september 2018Фабрика за пелети ги отвори вратите во општина Ранковце

  Првата фабрика за производство на пелети за огрев е изградена во село Гиновце, општина Ранковце што се наоѓа во источниот дел на Македонија, дозна BalkanEngineer.com од прес-центарот на македонската влада. Инвестицијата е вредна 3 милиони евра. Во фабрика ќе се произведуваат пелети за греење според највисоките европски стандарди од увозни и домашни суровини, а производствениот капацитет се очекува да достигне 3 тони на час. Првично новите работни места ќе се 40, но во иднина бројот на вработените ќе надмине 100 лица.

 • 07 september 2018Албанската Ваlfіn Grоuр гради бизнис-комплекс во Скопје, Македонија

  Bо Македонскиот главен град Скопје започнува изградбата на огромен повеќефункционален бизнис комплекс, соопштија за BalkanEngineer.com од BalkanInsight.com. Главен инвеститор на проектот е албанската компанија, Ваlfіn Grоuр, која ќе инвестира 300 милиони евра. Групацијата се стекна со 155.000 метри квадратни во близина на стариот Скопски саем во октомври минатата година преку својата подружница во Македонија. Најголемиот деловен, шопинг и забавен центар во регионот ќе биде со мешана намена - ќе вклучува 1.400 стана, обемни трговски површини, четири високи згради со канцеларии и широк спектар на рекреативни можности.

 • 04 september 2018Кинеската компанија Shandong Linglong ќе гради фабрика за гуми во Србија

  Кинескиот производител на гуми Shandong Linglong планира да инвестира околу 1 милијарди долари во фабрика за гуми во Србија. Фабриката ќе се гради во зоната за слободна трговија на Зрењанин, административен центар на Среднобанатски округ. Од информациите е јасно дека кинеската компанија ја избрала за инвестиција токму оваа локација поради ниските производствени трошоци во споредба со другите земји во Европа. Повеќе од 13 милиони висококвалитетни радијални гуми годишно ќе може да се произведуваат во новата фабрика.

 • 30 august 2018Пронајдете ја саканата инженерска кариера со новата апликација на BalkanEngineer.com

  BalkanEngineer.com лансира нов проект од големи размери за да ги задоволи постојано растечките потреби од специјалисти за производството - специјализирана апликација за огласи за работа! Со неа подготвени технички специјалисти од Србија и Македонија ќе можат да пронајдат можности за развој на својата кариера во Бугарија, при што ќе добијат пристап до најатрактивните огласи објавени на нивниот мајчин јазик. Користејќи го копчето „Аплицирај“ апликантите можат директно да аплицираат за слободното работно место.

Види ги сите »